- De rydder opp

Noora Noor takker Gramart for alt hun har lært.

Publisert

(SIDE2:) Gramart feiret torsdag sitt 20-års jubilemum med artistgalla på Parkteateret i Oslo. Postgirobygget, Eldar Vågan, Elisabeth Andreassen og Karin Park var bare noen av artistene som sto på scenen.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Skitten bransje
Souldronningen Noora Noor (29) har vært medlem i Gramart siden hun var seksten år.

- De har vært en stor del av min karierre og de som har lært meg alt om bransjen. Det var de som i sin tid hjalp meg å finne min manager, forteller hun til Side2 og forklare hvorfor Gramart er så viktig for artistene.

- Et godt eksempel er når vi skal undertegne kontrakter. Mange ganger står de skrevet på et språk vi ikke skjønner og da tilbyr de oss hjelp. Jeg har gått på flere av kursene deres for å lære mer. Det er helt fantastisk, skryter hun.

Noora var en av Norges mest omtalte popstjerner. Så trakk hun seg tilbake fra rampelyset i fem år. I år kom Noora tilbake med det kritikerroste comeback-albumet «Soul Deep». Hun vet alt om medaljens bakside og hvem som virkelig er støttespillere når det røyner på.

- Jeg har alltid sagt at dette er en dirty business med mange som vil tjene penger på oss og det er derfor jeg kaller de «The cleaners», smiler hun.

Politisk kamp
GramArt er landets største interesseorganisasjon for norske artister og har i overkant av 3500 medlemmer innen alle sjangre og fra hele landet. De jobber mye politisk for å bedre rammevilkårene for norske artister. Medlemmene har blant annet tilgang til juridisk rådgivning i forbindelse med inngåelse av avtaler og skreddersydde forsikringer

- Dette er en stor dag hvor artistene feirer seg selv, forteller daglig leder i Gramart Elin Aamodt.

- Gramart betyr veldig mye og gir en stemme til populærartistene i Norge. De er ikke fast ansette i et orkester slik som mange klassiske musikere er og derfor er det viktig at de har en klar stemme som jobber for å bedre deres vilkår, forklarer hun og fortsetter.

- Det største vi har oppnådd er at de har blitt satt på kartet som en yrkesgruppe. Det var ikke gjort før og det hadde ingen status som et yrke. Vi har blant annet jobbet for at kvinnelige musikere som blir gravide skal få bedre rettigheter, høyere lønn og generellt bedre arbeidsvilkår.

Ifølge Aamodt har Gramart tre store kampsaker i år.

- Flere artister skal synge på norsk. Kidsa må slutte å laste ned ulovlig, også kjemper vi mot at det skal legges moms på konsertbilletter. Det vil bety store tap for artistene og dyrere billetter for publikum, påpeker daglig leder i Gramart.

Fant manageren
En annen artist som har hatt glede av musikernes fagforening er Askil Holm (28). Han har vært medlem siden han var femten år og har sittet i styret de siste to årene.

- De hjalp meg i starten da jeg var en usignert artist. Og det er takket være de at jeg kom i kontakt med både plateselskap og Jan Fredrik Karlsen som nå er min manager, forteller Namsosgutten.

- De har vært min viktigste støttespiller gjennom karrieren. De har hjulpet meg i både gode og dårlige tider. De er mitt stødige anker i en bransje som kan virke kynisk og artistenes beste venn, innrømmer Askil som er godt i gang med turneen til Nilsen/Lind/Holm/Fuentes.

- Det er veldig gøy og det selges mye billetter. Det er god stemning og alle gutta har lyst å være tilbake. Nå håper vi bare på en festivalsommer med godt vær, stråler han.

Næringsvirksomhet
Marianne Antonsen (38) var leder i Gramat seks år og har derfor et svært nært forhold til organisasjonen.

- Jeg fikk spesielt se platebransjen på nært hold og lærte masse av det, sier hun og mener de oppnådde mye den perioden hun ledet organisasjonen.

- Det jeg er mest stolt av er at vi endelig fikk satt likhetstrekk mellom kultur og næring. Musikkbransjen og musikklivet er to helt forskjellige ting. Vi er ikke amatører, men lever av dette, poengterer hun.

1954