Miljøpartiet innfører 7-punkts forbudsliste

Kaffekapsler, plastflasker og aircondition ligger tynt an i tysk storby.

Hamburg gjør det klart at kaffekapsler er forbudt for byen å kjøpe inn.
Publisert

Miljøpartiet i Norge er opptatt av at andre skal være miljøvennlige, mens de selv har det for travelt til å velge miljøvennlig. I Tyskland har de derimot tatt kraftige grep i den enden.

I Hamburg styrer nemlig Miljøpartiet sammen med storpartiet CDU, og nå har de lokale myndighetene tatt betydelige grep for å selv bli mer miljøvennlige.

I et 150-siders dokument som setter retningslinjer for grønne, offentlige innkjøp, legges listen for miljøvennlighet betydelig høyere enn det som er vanlig.

Detaljerte retningslinjer og forbud

Guiden gjør det for det første klart at sykler bør brukes av embetsmenn fremfor bil, eller at en eventuelt skal ta kollektivt. En har derfor gått til innkjøp av en liten sykkelflåte.

Guiden gjør det også ganske klart fra starten av at før man gjennomfører et innkjøp, skal en først gå en ekstra runde for å forsikre seg om at det faktisk er nødvendig å kjøpe noe som helst, og vurdere de miljømessige konsekvensene av innkjøp.

Forbudsliste

De gjør det klart at det er absolutt forbudt å kjøpe inn kaffekapser (for eksempel Nespresso), plastflasker, plastbestikk og lignende som er laget for engangsbruk.

Mer konkret er dette en 7-punkts forbudsliste:

  1. Maskiner som lager varme drikker med engangsinnpakning (de er spesielt bekymret for aluminiumsinnpakningen)
  2. Mineralvann, øl og brus i engangsinnpakning
  3. Engangsbestikk
  4. Produkter som sendes i innpakning som ikke består av minst 80 prosent papp
  5. Klorinbaserte vaskemidler og luftrensere
  6. Aircondition/varme for bruk i områder som ikke er helt avlukket
  7. Fargestoffer basert på tungmetaller

I stedet skal det for eksempel installeres vanndispensere og settes ut karafler.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Håper flere vil kaste seg på

Og skal vi tro Le Monde, kommer dette nye regelverket til å få til dels store konsekvenser. Byen bruker hvert år 250 millioner euro på innkjøp og tjenester, og en håper at byen skal inspirere andre byer til å følge etter.

Talsmann Jan Dube sier til avisen at målet er at reglene skal strammes inn ytterligere: I fremtiden skal en blant annet fokusere mer på produksjonsprosesser og de sosiale implikasjonene av innkjøp.

Les også: Denne lastebilen kan gi byene mye bedre luft - men står ubrukt