Kongelige
Måtte gjennom tøffe tak for kjærligheten: Slik har forholdet til Mette-Marit og Haakon vært fra 1999 og frem til i dag
Denne sommeren var det 20 år siden kronprins Haakon virkelig fikk øynene opp for Sørlands-jenta Mette-Marit under Quartfestivalen i Kristiansand. Turtelduene måtte gjennom mange tøffe tak før kjærligheten til slutt seiret og ble kronet med et eventyrlig bryllup.
De møttes på Quartfestivalen noen år tidligere, men det var først sommeren 1999 at de varme følelsene oppsto mellom Norges 26 år gamle tronarving og den jevnaldrende sørlandsjenta Mette-Marit Tjessem Høiby.
Kronprins Haakon (46) og kronprinsesse Mette-Marit (46) kan dermed feire 20 år som kjærester i år. I tillegg har de sin 18. bryllupsdag 25. august 2019.
Vi tar et tilbakeblikk på hvordan livet har vært for de to forelskede den gangen, gjennom forlovelse og bryllup og frem til i dag.
Ryktene gikk
Etter å ha funnet tonen under festivalen i sørlandsbyen sommeren 1999, begynte Mette-Marit og Haakon å treffes i Oslo.
Mette-Marit var alenemor til to og et halvt år gamle Marius og jobbet som servitør. Følelsene utviklet seg utover høsten, og ryktene begynte å gå om at de var kjærester.
Ryktene fikk stadig nye ben å gå på. Mange nordmenn var i harnisk. Kronprinsen kunne da ikke velge en kongelig livsledsager som både var alenemor og hadde en frynsete fortid.
Les også: Prinsesse Märthas mange omdiskuterte valg
Bekreftet forholdet
I romjulen det året skrev avisen Fædrelandsvennen i Kristiansand at de to var kjærester, men det kom ikke noen offisiell bekreftelse fra Haakon før i mai 2000. Da stilte han opp i et NRK-intervju med Terje Svabø.
Kronprinsen valgte å bryte prinsippet om ikke å kommentere privatlivet sitt på grunn av den enorme rykteflommen og motstanden mot kvinnen i hans liv.
– Jeg har ikke lyst til å bekrefte at jeg har en kjæreste, og jeg har ikke lyst til å gjøre rede for alvoret i forholdet. Men jeg blir jo nødt til det. Ja, jeg har en kjæreste, hun heter Mette-Marit, fortalte han 14. mai 2000.
- Utagerende festing
Han hadde selvsagt blitt fortalt om alle rykter og folkesnakk, og han nevnte derfor også Mette-Marits fortid.
– På begynnelsen av 1990-tallet vokste det frem en kultur i Oslo, altså en ungdomskultur, som vi gjerne refererer til som housemiljøet. Og det er jo klart at der er det relativt utagerende festing. Og dette miljøet var Mette en aktiv del av på den tiden. Men den tiden er for lengst forbi, fastslo han.
Haakon fortalte at han følte det riktig å snakke om dette for å skjerme kjæresten fra nærgående personlige spørsmål.
Poserte for fotografene
I oktober poserte kjæresteparet for fotografene mens de gikk en tur på St. Hanshaugen, noen få steinkast unna den nyinnkjøpte boligen deres i Ullevålsveien.
Det var første gang de to viste seg offentlig sammen, og budskapet var at det ville komme en kongelig forlovelse før jul.
Og det gjorde det. 1. desember 2000 ble forlovelsen kunngjort, og det forelskede paret stilte til pressekonferanse på Det kongelige slott.
– Det føles veldig godt å ha kommet så langt. Vi har jo vært sammen nå ett år og en uke omtrent, og har blitt så glad i hverandre at vi har ønsket å være hverandres livsledsagere og gifte oss, fortalte Haakon.
– Jeg setter pris på hennes varme og inderlighet. Og så har vi en veldig god kjemi, fortalte den forelskede tronarvingen.
– Kronprinsen er svært omsorgsfull, kjekk og søt, mente Mette-Marit.
– Jeg gleder meg til å gifte meg med Haakon, og jeg gleder meg til den rollen som følger med det, sa hun på pressekonferansen.
Adresserte fortiden sin
Mange nordmenn gledet seg imidlertid ikke til at hun skulle bli kronprinsesse, og motstanden var sterk.
Tre dager før bryllupet overrasket derfor paret med å gjennomføre en direktesendt pressekonferanse. Da lettet Mette-Marit endelig på sløret angående sin mye omtalte fortid.
– Mitt ungdomsopprør har fortont seg mye sterkere enn mange andres, tror jeg, og for meg på den tiden var det så viktig å leve på tvers av det som var akseptert. Det har ført til at jeg har levd ganske utsvevende. Jeg var i et miljø hvor det ble testet, og vi gikk ut over grenser. Det har vært en dyrekjøpt erfaring, som det har tatt meg lang tid å bearbeide, sa en beveget Mette-Marit.
Hun benyttet også anledningen til å ta avstand fra narkotika.
Det var en gråtkvalt kvinne som satt der og fortalte om sin vanskelige fortid foran hele det norske folk.
Den personlige talen gjorde at de aller fleste nordmenn ble svært begeistret for hvordan den helt vanlige jenta fra Sørlandet taklet denne situasjonen.
Storslagent bryllup
Tre dager senere var det duket for en helt fantastisk bryllupsfeiring fra morgen til kveld.
Tusenvis av mennesker hadde møtt frem utenfor både Oslo domkirke og Det kongelige slott for å gratulere de nygifte med den store begivenheten.
Tårene rant da Haakon holdt sin TV-sendte tale til Mette-Marit under middagen.
– Jeg er stolt over å kunne kalle meg livsledsageren din. For nå er vi her, nå er vi sammen. Mette-Marit, jeg elsker deg, sa kronprinsen.
Den første offisielle reisen
Mette-Marit og Haakon reiste ut på sin første offisielle Norges-reise i september 2001, og var innom Oppland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Østfold.
De ble raskt populære, og på mange av stoppestedene hadde folk møtt opp i hundretall for å hilse på det nye kronprinsparet.
En ny tronarving blir født
Tre år etter bryllupet ble det familieforøkelse for kronprinsparet.
Ved 04-tiden natt til onsdag 21. januar 2004 ble Mette-Marit innlagt på Rikshospitalets fødeavdeling. Ifølge NRK ble det reservert to fødestuer til kronprinsessen og et legeteam sto klart for å ta henne i mot. Klokken 09.14 ble det født en ny, norsk prinsesse.
Den lille prinsessen fikk senere navnet Ingrid Alexandra, og er nummer to i arverekken til den norske tronen.
Den 1. februar 2001 stilte familien opp på en kort fotoseanse på Skaugum i anledning prinsessens fødsel. Marius hadde da blitt storebror for første gang.
Les også: Mette-Marit er forfulgt av uhell
Veldedighet
Kronprinsparet har engasjert seg i veldedig arbeid i en årrekke.
I forbindelse med bryllupet deres, opprettet de stiftelsen Kronprinsparets humanitære fond. Fondet har som formål å fange opp unge mennesker som risikerer å falle utenfor ved å gi økonomisk støtte til en rekke prosjekter og sørge for at de blir mer synlige i offentligheten.
Mette-Marit har også engasjert seg i arbeidet til Kirkens Bymisjon i en årrekke. I tillegg til at hun har hatt HIV/AIDS-saken som hjertesak.
I 2006 ble hun utnevnt til Special Representative for UNAIDS og har vært på reiser til land som Ukraina, Mali, Nicaragua og Tanzania. Allers mest opptatt har hun vært av at unge hivpositive skal få påvirke strategier og beslutningsprosesser i aidsarbeidet.
Kronprinsfamiliens yngste medlem
3. desember 2005 klokken 10.45 ble prins Sverre Magnus født på Rikshospitalet. Sverre Magnus er nummer tre i arverekken, er kronprinsparets andre barn og Mette-Marits tredje barn.
Sverre Magnus ble døpt den 4. mars 2005 i Slottskapellet, og det var farmor Sonja som fikk oppdraget å bære ham til dåpen.
De seneste årene
Kronprinsfamilien feirer i år 20 år som kjærester og 18 års bryllupdag. På de årene har barna deres blitt ungdommer. Ingrid Alexandra konfirmeres 31. august i år, mens Sverre Magnus ble tenåring i desember 2018.
De har ofte vært i utlandet på representasjonsoppdrag, ifølge med folk fra næringslivet, kultur og myndigheter. Kronprinsparet gjennomfører også såkalte fylkesreiser, reiser som varer i to-tre dager hvor de besøker flere kommuner i samme fylke. Senest var de på tur i Vestfold i 2018.
Kronprinsessen er svært opptatt av litteratur, og har arrangert både «Litteraturtog» og senest «Bokbane» i 2019. Under litteraturstuntet besøkte kronprinsessen biblioteker ved hvert stoppested og møtte forfattere.
Etter at hun i 2018 fikk påvist sykdommen kronisk lungefibrose, er hennes antall offisielle oppdrag redusert med over 70 prosent, ifølge VG.
I sommer var kronprinsfamilien på sydenferie ved Formentera rett utenfor Ibiza, og tilbrakte flere uker på landstedet på Dvergsøya utenfor Kristiansand.