Meningsløs fotballkamp ble historisk TV

I løpet av kort tid vil du trolig kunne se fotball i 3D hver uke.

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

ULLEVAAL (SIDE3): Mange hadde nok håpet på litt spenning før tirsdagens EM-kvalifiseringskamp, men realiteten var at det var mer sannsynlig at Jesus i løpet av kvelden ville gå på vannet på Sognsvann - på hendene - enn at Norge klarte å presse seg gjennom i EM-sluttspillet.

Men kveldens kamp ble likevel bli historisk i norsk sammenheng, og kanskje litt ekstra underholdende for Canal Digitals kunder, siden dette ble den første 3D-produserte direktesendingen i norsk TV-historie.

Norgeshistorie

Side3 var før gårsdagens kamp en tur på stadion for å se hva TV 2, produksjonsselskapet OB-Team, Canal Digital og grafikkselskapet Vizrt i fellesskap hadde fått til.

Det var ingen tvil om at de hadde håpet det skulle være litt mer spenning rundt kampen da de bestemte at dette skulle bli en historisk TV-sending, men det var en tydelig stolt gjeng som fortalte om den første sendingen.

Når det først er sagt, er det greit å påpeke at sport i 3D på ingen måte er noe nytt fenomen. Amerikansk fotball ble produsert i 3D for første gang for tre år siden, og i England produserer nå TV-giganten Sky to fotballkamper i 3D hver eneste uke. Produsentene har også benyttet Sky som inspirasjon til gårsdagens 3D-sending.

En rekke utfordringer

Men hvis det er vanlig å produsere i 3D i andre land, hvorfor er ikke dette mer utbredt i Norge per i dag, kan du kanskje spørre.

Og svaret på dette er dessverre litt mer omfattende enn at det er ett eneste hinder som må ryddes av veien.

For det første koster det å produsere i 3D. Det koster faktisk ganske mye. For å produsere selve fotballkampen i går, benyttet OB team intet mindre enn tre produksjonsteam.

Ett produserte hovedkampen i HD, et annet produserte kampen for kypriotisk TV og en egen tredje frittstående enhet sto for 3D-produksjonen. Og mens hovedsendingen ble produsert med nærmere 20 kameraer på stadion, ble 3D-sendingen bare produsert med fem doble kameraer.

Forskjellene på å produsere en kamp i 2D og 3D er så store at det primært bare er kameraene som viser offside i reprise som benyttes begge steder, og TV 2s sportsproduksjonssjef Jens Cornelius Knudsen fortalte at han trodde at en aldri vil kunne se en samprodusert fotballkamp i 3D og 2D - selv om en fikk teknologi som gjorde det teknisk mulig.

- Du må inngå for mange kompromisser, og vil sitte igjen med to produkter som hver for seg ikke er gode nok, sa han.

Hvor mange treffer en egentlig?

Den neste utfordringen er rett og slett nedslagsfeltet. 3D-skjermer er ikke all verden utbredt i Norge, så det er foreløpig ikke så veldig mange du treffer. De som fikk oppleve kampen i går var de som har gått til anskaffelse av en 3D-TV, og samtidig hadde en HD-dekoder fra Canal Digital. Det vil i praksis si at en legge ned relativt mye ressurser for relativt få personer.

Men jo flere som får 3D-skjermer i stua, jo mer interessant vil det bli. Spørsmålet er om det er mulig å tjene penger på det.

Venter på den riktige teknologien

Den tredje utfordringen er at det å sende 3D-sendinger i dag gjøres basert på en heller dårlig måte som kalles «side-by-side». Uten å bli for tekniske betyr det at 3D-bildet sendes som to «sammentrykte» bildet i ett enkelt HD-bilde, som så TV-en din strekker ut og skaper en 3D-effekt av. Resultatet er at en bare får halve oppløsningen på en 3D-sending som en gjør på en HD-sending.

Blu-ray benytter en langt bedre 3D-teknologi (MPEG4-MVC for de innvidde) enn det en har på TV, som gir deg 3D i full HD-oppløsning, men utfordringene en må løse i alle ledd for å få til dette på TV-sendinger er ennå ikke helt løst. Og når de er løst, noe som trolig ikke er påfallende langt unna, må alle skaffe seg en ny digitalboks hjemme.

Det vil bli mer 3D i nær fremtid

Men selv om det er en del utfordringer med 3D, så betyr det på ingen måte at du ikke snart vil kunne se betydelig mer 3D. Allerede til helgen vil TV 2 vise kampen mellom Manchester United og Liverpool i 3D på nett-TV. For å få glede av dette må du riktignok ha den koblet til en 3DTV.

Teknologisjef Torkel Aamodt Thoresen i Canal Digital fortalte at de hadde konkrete planer om å opprette en permanent 3D-kanal i sitt kanaltilbud. Noen mer detaljer rundt dette kunne han ikke komme med, men den vil trolig inneholde en del filmer og spesialproduserte 3D-programmer som etter hvert begynner å komme opp.

- Og så til det sikkert mange av dere lurer på: Kommer vi til å produsere Tippeligaen i 3D? Sannsynligvis, i alle fall hovedkampen, fortalte Pearse Connolly i Fotball Media.

TV2Player.insert(557573,"playerProgram557573", {width: '410', noCompanion:true});

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2011.

Les også