Programmet som tok Norge med storm
10 ting du ikke visste om «Maskorama»
Fjorårets sesong av NRK-programmet «Maskorama» leverte knalltall. Lørdag 11. november er programmet tilbake!
NRK-programmet med det klingende navnet «Maskorama» er et av NRKs mest populære TV-programmer.
Programmet er helt enkelt en glamorøs gjettekonkurranse, iblandet enkelte elementer fra musikk-talentshow:
Et utvalg kjendiser kles opp i svært forseggjorte og prangende kostymer med masker som skjuler identiteten deres.
Deretter skal de synge en låt foran et detektivpanel som skal forsøke å gjette hvem de er ut fra opptredenen deres, gåtefulle intervjuer og små hint underveis. Det samme skal seerne hjemme gjøre.
Panelet består av komiker og skuespiller Robert Stoltenberg (58), P3-programleder Tete Lidbom (37) og artisten Marion Ravn (39). Programleder er Silje Nordnes (38).
Årets deltakere er Kattepusen, Rotta, Skilpadda, Spirrevippen, Romvesenet, Spøkelset, Kua og Magikeren.
I tillegg skal seerne stemme på den ukjente kjendisen de synes gjorde det best. Kjendisen som får færrest stemmer fra seerne, må avsløre sin identitet og er ute av «Maskorama». Til slutt blir én av de maskerte deltakerne stemt frem som vinner.
Sesong 4 av konkurransen starter lørdag 11. november, og derfor passer det bra med noen gode funfacts! Her er 10 ting du mest sannsynlig ikke visste om «Maskorama»:
Les også: Eksklusive bilder: Se skisser til Maskorama-kostymene 2023
1. Det er basert på et sørkoreansk TV-program
«Maskorama» har tatt folket i de norske stuer med storm, men det opprinnelige konseptet kommer egentlig fra Sør-Korea og har navnet «King of Masked Singer», med en respektabel score på 7,4 på IMDB.
2. Konseptet er ikke nytt
«King of Masked Singer» er langt fra noen døgnflue. Den sørkoreanske versjonen har gått på TV siden 2015.
Les også: Hvem skjuler seg bak «Maskorama»-maskene 2023?
3. Baron von Bulldog har laget kostymene
Designer Kjell Anders Nordstrøm, også kjent som Baron von Bulldog, laget kostymene og maskene i norske «Maskorama» i fjor. Han har også laget årets kostymer.
I 2020 uttalte han til NRK at oppdraget er det villeste han har vært med på i sine 40 år som designer.
Nordstrøm sier til statskanalen at han hentet inspirasjon fra nordisk mytologi og ting som skjer i nåtiden da han skulle lage kostymene.
4. Så og si alt er hemmelig – for alle
Verken programleder Silje Nordnes eller deltagerne selv vet hvem de andre forkledde er. I tillegg er stemmene deres forvrengt i intervjuer.
Produsent Kim Strømstad i Fremantle, produksjonsselskapet som lager programmet, fortalte til VG i 2020 at deltagerne hentes på hemmelig sted og holdes atskilt.
De får ikke lov å snakke med hverandre og er tildekket til enhver tid. De har til og med med seg følge når de er på do.
5. En lang rekke land har sin egen versjon
Kanskje kan «The Masked Singer» snart kalles en verdenssuksess. Mange land har i alle fall hengt seg på og laget en egen versjon av programmet.
Vi nevner blant annet Australia, Østerrike, Belgia, Bulgaria, Finland, Estland, Frankrike, USA, Storbritannia, Tyskland, Ungarn, Israel, Latvia, Litauen, Italia, Mexico, Nederland, Peru, Filippinene, Russland, Spania, og Sveits.
I 2021 hadde programmet premiere i Sverige, der med navnet "Masked Singer".
Les også: (+) Artist Claudia Scott (64) har ikke snakket offentlig om dette før nå: – Jeg er privat som person, men det er ingen hemmelighet
6. Den første amerikanske sesongen fikk dårlige anmeldelser
Anmeldelsessiden Rotten Tomatoes regnet ut den halvdårlige scoren 52 prosent til den første sesongen av amerikanske «The Masked Singer», basert på en blanding av kritikeranmeldelser og publikumsscore.
«Selv om det trosser alle klisjéene i konkurransereality-sjangeren, klarer "The Masked Singer" både å være magnetisk apokalyptisk og uforklarlig kjedelig.» lyder den samlede tilbakemeldingen fra kritikerne på nettstedet.
Den lignende nettsiden Metacritic presenterte en enda dårligere sum, 36 av 100, basert på kritikernes samlede anmeldelser.
De mest positive var USA Today, som blant annet skrev: «Det er umulig å ikke bli forelsket i "The Masked Singer"».
Heller ikke i Norge har mottagelsen vært udelt positiv. I VG ble konseptet belønnet med terningkast 3 i 2020.
Les også: Her er «Maskorama»-detektivene
7. Hollywood-stjerne Ryan Reynolds var med i den sørkoreanske versjonen
Det ble mildt sagt oppstyr da den amerikanske skuespilleren Ryan Reynolds viste seg å være enhjørningen i 2018-sesongen av «King of Masked Singer» i Sør-Korea, hvor han fremførte «Tomorrow» fra musikalen «Annie».
Kanskje var det et ekstra kreativt PR-team som fikk ham på scenen i den populære gjettekonkurransen. Skuespilleren var nemlig i landet for å promotere filmen «Deadpool 2», ifølge Mashable.
Og var ikke Reynolds stor stjerne i Sør-Korea fra før, ble han det nok i etterkant av opptredenen – i alle fall om vi skal dømme fra de skrikende reaksjonene til både publikum og detektivpanelet, som til slutt var mest opptatt av å ta bilder av Hollywood-besøket.
Klippet under viser de lett kaotiske tilstandene når «Deadpool»-stjernen avslører sin sanne identitet på direkten:
8. Mange (tidligere og nåværende) amerikanske A-kjendiser har deltatt
Enkelte av deltagerne i den amerikanske versjonen, som går på Fox, blir sannsynligvis litt for lokale til at de fleste nordmenn vet hvem de er.
Det skal samtidig sies at det også er innslag av store, internasjonale navn med i programmet.
Blant annet har vi Tony Hawk, Jordyn Woods, Mickey Rourke, Busta Rhymes, Bow Wow, Bella Thorne, Sarah Palin, Lil Wayne, Seal, Michelle Williams, Kelly Osbourne, T-Pain, Ricki Lake og Tori Spelling, som alle har deltatt.
Les også: Margot Robbie: Fra såpe- til superstjerne
9. Mickey Rourke avslørte seg selv
Showet tok en uventet vending da skuespiller Mickey Rourke, som første deltager noensinne, tok av seg masken før avstemmingen i amerikanske «The Masked Singer».
Programleder Nick Cannon forsøkte først å stoppe ham i å avsløre seg selv og kalte på hjelp fra crewet, og detektivpanelet kom med tilrop bestående av en god blanding av oppmuntring og forskrekkelse. Men Oscar-nominerte Rourke lot seg ikke stanse.
– Jeg var i nabolaget, sa «The Wrestler»-stjernen til en forvirret Cannon da han spurte hvorfor han hadde deltatt på «The Masked Singer».
Se det hele under:
No one:
— The Masked Singer (@MaskedSingerFOX) October 1, 2020
Absolutely no one:#GremlinMask: I'm taking this off right now!#TheMaskedSinger pic.twitter.com/Jfuq9xeh0F
Det er noe uklart akkurat hvorfor Rourke tok av seg masken.
I et backstageintervju med Fox i etterkant av programmet, sier Rourke at han koste seg i Gremlins-kostymet.
Han var tydelig preget da han fortalte at låten han fremførte, «Stand By Me», var til ære for sin avdøde venn Willy Deville.
Ifølge Independent kuttet Rourke alle bånd til TV-programmet i etterkant ved å nekte å møte pressen etter hendelsen.
10. Detektivpanelet i USA er en allsidig gjeng
Det amerikanske detektivpanelet i «The Masked Singer» består av Ken Jeong, Jenny McCarthy, Nicole Scherzinger og Robin Thicke, og har flere sider enn de viser frem i programmet.
Ken Jeong er mest kjent som komiker og skuespiller, men er utdannet lege. Han drev allmennpraksis inntil han bestemt seg for å ta en ukes fri fra jobb for å gjøre debutrollen i «Knocked Up» fra 2007. Derfra gikk det slag i slag og Jeong har fått stor suksess i «The Hangover»-filmene og «Community», skriver Insider.
Jenny McCarthy slo gjennom som forsidepike på Playboy, men har siden vært skuespiller, modell programleder og blitt bestselgende forfatter. Hun har også kommet med uttalelser som har gjort at hun er blitt kalt vaksinemotstander, men har senere selv hevdet at hun ikke er mot trygg vaksinering.
Nicole Scherzinger er mest kjent for de fleste som frontfigur i Pussycat Dolls, men er også en dyktig danser. Hun vant den tiende sesongen av «Dancing With The Stars».
Robin Thicke hadde stor suksess med kontroversielle «Blurred Lines» fra 2013. Det færre vet, er at han også har prøvd seg på skuespill, i serien «The Wonder Years» og «The New Lassie».
«Maskorama» sesong 4 har premiere på NRK 1 og NRK TV lørdag 11. nov. kl. 20.00.