Martin Johnsrud Sundby

Følger i pappas fotspor: – Utrolig givende

Den tidligere verdensmesteren nyter livet som trebarnsfar. Nå setter han pris på at de to eldste sønnene, Markus og Max, har fattet interessen for skisporten.

<b>FØLGER I FARS SKISPOR:</b> De to eldste sønnene, Markus og Max, har begge funnet gleden i å stå på ski.
FØLGER I FARS SKISPOR: De to eldste sønnene, Markus og Max, har begge funnet gleden i å stå på ski. Foto: Privat
Publisert

Den tidligere langrennsstjernen Martin Johnsrud Sundby (39) har lagt skikarrieren på hylla og følger nå spent med på at de to eldste sønnene, Markus (11) og Max (8), får forsøke seg i skisporet.

For minstemann Magnus (4) er det ennå litt for tidlig.

– Det er utrolig givende å se gutta bli interessert i ski, sier han med et stolt smil.

– De synes det er kjempemorsomt å se gamle klipp av meg fra konkurranser. Jeg tror de er litt lei seg for at de ikke var gamle nok til å forstå det da jeg var på topp, sier han.

Les også: Sondre Sundby er syv år yngre enn Martin. Likevel har de alltid hatt et svært nært forhold

«16 ukers helvete»

«16 ukers helvete»-programlederen er opptatt av å gi guttene treningsglede og mestringsfølelse.

– Det er viktig at de lærer at med innsats kommer fremgang. Jeg vil at de skal kjenne på den personlige drivkraften, det at «hvis jeg trener, blir jeg bedre». Den lærdommen kan de ta med seg videre i livet.

<b>STOLT PAPPA</b>: Martin Johnsrud Sundby forsøker å gi sønnene et balansert syn på idretten.
STOLT PAPPA: Martin Johnsrud Sundby forsøker å gi sønnene et balansert syn på idretten. Foto: Morten Bendiksen

Når det kommer til å trene sine egne barn, har Martin funnet en balanse mellom å være engasjert og å gi dem rom til å utvikle egne interesser.

– Jeg tror jeg er ganske engasjert, men samtidig vil jeg at de skal finne sin egen glede i det. Det er lett å gå i fellen hvor alt blir servert for barna, men jeg vil at de skal kjenne på det å jage etter noe. Det tror jeg er verdifullt.

Hans egen oppvekst har også påvirket måten han velger å oppdra sønnene sine på.

– Jeg visste tidlig at jeg hadde et talent på ski, men som ungdom tok jeg meg tid til å leve et mer normalt liv. Jeg tror det var bra for meg. Jeg fikk oppleve begge sider, både det å være en vanlig ungdom og å ha en toppidrettskarriere. Den balansen har hjulpet meg mye.

Les også: (+) Gro Hammerseng-Edin: – Jeg elsket å være mamma, men jeg kjente også litt på misunnelsen

<b>FAMILIEKJÆR:</b> Her er den tidligere skistjernen fotografert sammen med Markus, Max og minstemann Magnus.
FAMILIEKJÆR: Her er den tidligere skistjernen fotografert sammen med Markus, Max og minstemann Magnus. Foto: Privat

En ny retning

For Martin har overgangen fra toppidrettsutøver til familiefar og TV-profil vært en stor, men nødvendig forandring. Etter mange år med streng disiplin, var han klar for å roe ned.

– Da jeg la opp, var jeg lei av det strenge regimet, forteller han ærlig.

– Men nå, tre år senere, merker jeg at jeg trenger fysisk aktivitet for å ha overskudd i hverdagen.

<b>SPORTY:</b> Programlederen forteller at han var mektig lei av trening da han la opp som skiløper. Nå har han tatt opp treningen igjen, i tillegg til at han, sammen med Anette Skarpaas Ramm, får norske kjendiser i bedre form i programmet «16 ukers helvete». 
SPORTY: Programlederen forteller at han var mektig lei av trening da han la opp som skiløper. Nå har han tatt opp treningen igjen, i tillegg til at han, sammen med Anette Skarpaas Ramm, får norske kjendiser i bedre form i programmet «16 ukers helvete».  Foto: Svein Brimi

Sundby har tatt på seg en ny utfordring som programleder for «16 ukers helvete» og «Sistemann ut», og barna synes det er spennende å følge med på faren i en helt ny rolle.

– Gutta synes det er veldig gøy at jeg er programleder. Spesielt likte de å følge med på «Sistemann ut». Det er fint å kunne vise dem at jeg kan være en del av noe annet enn langrenn.

«16 ukers helvete» sendes på TV Norge og Discovery + mandager kl. 21.30.

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2024.

Les også