Prinsesse Märtha Louise

Åpenhjertig Märtha Louise: – Jeg fikk helt sjokk. Jeg var 15 år

Märtha Louise forteller om hvorfor hun frivillig ga fra seg tittelen Hennes Kongelige Høyhet, familielivet, Ari Behns bortgang og det sterke møtet med sjaman Durek.

<b>FORTALTE ÆRLIG OM LIVET I PODCAST:</b> Særlig etter at Ari døde har det vært motgang, men hun har opplevd det tidligere i livet også. Hun ser ikke på det som en utfordring, men noe å vokse på.
FORTALTE ÆRLIG OM LIVET I PODCAST: Særlig etter at Ari døde har det vært motgang, men hun har opplevd det tidligere i livet også. Hun ser ikke på det som en utfordring, men noe å vokse på. Foto: Story House Egmont
Først publisert Sist oppdatert

I dette intervjuet fra 2021 forteller prinsesse Märtha Louise åpent om blant annet oppveksten og ungdomsårene, motgangen, Ari Behn og møtet med Durek Verrett.

8. november, 2022 ble det klart at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal jobbe for Kongehuset og skal ikke være kongelig beskytter for organisasjoner.

– Etter en periode med mange spørsmål knyttet til meg og min forlovedes rolle, har jeg bestemt meg for at jeg på det nåværende tidspunkt ikke lenger vil utføre offisielle oppgaver for Kongehuset, sier prinsessen i en video på sin Instagram-profil ifølge NRK.

– Denne avgjørelsen tar jeg i samråd med foreldrene mine, kongen og dronningen, for å skape ro rundt Kongehuset, fortsetter prinsesse Märtha Louise.

Kongehuset skriver i en pressemelding at forloveden Durek Verrett vil bli en del av Kongefamilien når de gifter seg, men han vil i tråd med tradisjonen ikke ha noen tittel eller representere Kongehuset.

– Preget meg i oppveksten

I podcasten «Summa Summarum» åpnet Märta Louise opp om hvordan det har vært å være førstefødt, men at lillebror Haakon sto først i arverekkefølgen til tronen.

– En hendelse som har preget meg i oppveksten er at jeg var førstefødt, men at det var Haakon som skulle ta over. Hva skulle jeg gjøre med livet mitt? sier Märtha Louise i podkasten.

– Bestefar kong Olavs kone døde jo, så der var det ingen kvinneskikkelse å se opp til. I neste generasjon dro en til Brasil, mens den andre ble førstedame. Hun jobbet ikke heller. Ingen hadde gått opp den ruten med tanke på utdannelse og hva jeg skulle gjøre. Det var ingen kvinnelige forbilder som jeg kunne sammenligne meg med.

– Jeg var egentlig sjeleglad for at det var Haakon som skulle ta over, og det var sånn det bare var gjennom oppveksten. Så det var ikke noe jeg tenkte på før Gro Harlem Brundtland kom hjem til oss en dag. For da hadde hun blitt statsminister og sa at dette måtte vi ta tak i. Hun sa at kvinner er like mye verdt som menn, så dette måtte endres på, forteller hun til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

Gro ville endre rekkefølgen til tronen

– Jeg fikk helt sjokk. Jeg var 15 år. Men da begynte prosessen med hvordan dette skulle ordnes, hva vi skulle gjøre. Da ble jeg spurt om jeg ville bli dronning. Jeg var 15 år og visste ikke. Tenkte at «kan ikke dere bare avgjøre?».

På dette tidspunktet var det snakk om å gjøre om på arverekkefølgen til tronen.

– Men heldigvis sa bestefar at «man kan ikke ta en hest ut av løpet når løpet har startet. Når Haakon har blitt oppdratt til dette, lar vi det være sånn». Så det var veldig fint. Og så utviklet det seg til at dette endret seg for neste generasjon. Det var det vi landet på i 1990, forteller 49-åringen i podkasten.

Dette preget Märtha Louise videre gjennom ungdomsårene. Hun hadde ikke lov til å jobbe, kunne ikke tjene egne penger.

– Men jeg fikk heller ingen penger. Tradisjonelt var det slik at kvinnene i kongefamilien ikke fikk noen penger. Prinsesse Astrid fikk aldri lønn for jobben hun gjorde, før noen år siden da hun fikk erstatning for jobben hun hadde gjort for kong Olav.

– Tradisjonelt var kvinnene bare et vedheng med en mann, for det var de som var viktige. Kvinnene ble sett på som et vedheng ved siden av en viktig mann.

Les også: Ekteparet Kjos viser frem hytta

Sa fra seg prinsesse-tittelen

Det gjorde også Gro Harlem Brundtland noe med.

GJORDE STORT INNTRYKK: Daværende statsminister Gro Harlem Brundtland gjorde avbildet under frigjøringsjubileet i 1995. Brundlandts fikk innført at prinsessen skulle få 160.000 kroner i året i lønn. Dette var en årsak til Märtha Louises valg om å si fra seg prinsessetittelen.
GJORDE STORT INNTRYKK: Daværende statsminister Gro Harlem Brundtland gjorde avbildet under frigjøringsjubileet i 1995. Brundlandts fikk innført at prinsessen skulle få 160.000 kroner i året i lønn. Dette var en årsak til Märtha Louises valg om å si fra seg prinsessetittelen. Foto: Terje Bendiksby NTB / NTB

– Hun sa at Märtha gjør også en viktig jobb for landet, så hun må også få penger fra staten. Men det skulle være en symbolsk sum, siden jeg bare var 18 år. Så da ble det 160.000 i året. Og så når jeg ble eldre hadde jeg fremdeles 160.000 i året, uten å få lov til å jobbe og jeg kunne ikke forhandle den lønnen. Men hvordan skal jeg overleve da, med 160.000 i året?

– Jeg var oppdratt til å være en kvinne som tar mine egne valg. Alle i min generasjon utdanner seg og tjener egne penger. Så hva skal jeg gjøre da? Jeg gifter meg ikke med en rik mann for være avhengig av han!

Det var på grunn av dette at Märtha Louise sa fra seg tittelen Hennes Kongelige Høyhet i 2021, og i stedet begynte å tjene egne penger som blant annet forfatter og kursholder.

– Så jeg tror kanskje jeg er den i Norge som er gladest for å betale skatt, ler hun.

– Jeg var den første i de kongelige kretser som tok en jobb.

Du kan høre podcasten Summa Summarum her

Takknemlig for hver dag

Märtha Louise er takknemlig for hver dag og har et positivt syn på livet.

– Jeg våkner sjelden med feil ben, i hvert fall før Ari døde. Når jeg våkner om morgenen er jeg glad og takknemlig. Takknemlig for å være i live på jorden, for barna mine, for vinden som treffer håret, smilet jeg fikk og for hunden vår som skraper meg på leggen.

– Når dette er morgenrutinen, kommer jeg i gang med dagen på en fin måte og er klar for å lage matpakker.

Etter på er det kaotiske tilstander hjemme i Lommedalen.

– Det er mye armer og bein om morgenen, og vi er alltid litt sene som familie.

LYKKELIG: Familielivet og små, magiske øyeblikk med døtrene er noe av det som gjør Märtha lykkelig.
LYKKELIG: Familielivet og små, magiske øyeblikk med døtrene er noe av det som gjør Märtha lykkelig. Foto: Story House Egmont

Lykkefølelsen kjenner hun ofte på allikevel.

– Det å være til stede i livet, når man klarer det. Ja, da får du med deg lykkeøyeblikkene på en helt annen måte enn hvis vi bare skal stresse, gjøre og utføre noe. Så det å være med, og klare å være til stede uansett følelser som er, gjør at du klarer å få med deg de lykkebitene i livet. Og stoppe opp og bare «Nå! Der var det!» Det er så godt det.

En av tingene som gjør henne lykkelig, er når datteren Maud tar henne med ut på gresset for en pust i bakken

– Så bare sitter vi der mens solen skinner på oss og varmer mot huden, det blir jeg så lykkelig av, sier Märtha Louise i podkasten.

Les også: (+) De var lykkelige etter 11 års jordomseiling – men reisens siste dag ble et mareritt

Prinsesse Märtha Louise

Nummer fire i arverekken til den norske tronen.

Har døtrene Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah.

Kjæreste med Sjaman Durek Verret.

Kulturformidler, forfatter og partner i Hest360.no.

Lærer av motgang

Märtha Louise ser på seg selv som en lykkelig person, selv om de siste par årene har vært tøffe.

– Jeg er egentlig en positiv og lykkelig person, som lærer av motgang og gå gjennom den og være i den. Så det er mye jeg klarer å takle bra. Når jeg ikke har store traumer i livet har jeg det bra.

Særlig etter at Ari døde har det vært motgang, men hun har opplevd det tidligere i livet også. Hun ser ikke på det som en utfordring, men noe å vokse på, sier Märtha Louise.

– Jeg prøver å ta det inn og kjenne på hva som berører meg og hvorfor det berører meg. Hva kan jeg ta ansvar for i de følelsene jeg har og gi slipp på det jeg ikke kan gjøre noe med. Og slippe til de følelsene jeg har akkurat nå, uten å dømme.

– Særlig etter at Ari døde har det vært veldig viktig for det har vært alt fra sinne, glede, savn, sorg og skam. Så veldig mange følelser som blandes sammen. Det er noe med å være åpen for det som kommer ut, uansett hva som kommer ut.

– I dype sorgperioder er det viktig å akseptere gleden også, ikke få skam eller dårlig samvittighet fordi du opplever å være glad eller ha det bra i livet selv om noe grusomt har skjedd. Tenk deg at sorgen er å puste ut, så må du også ha noen innpust med glede for å få påfyll. Tillate deg selv å gjøre det også. Veldig mange tenker at de aldri kan være glad igjen. Men jeg tenker at det er viktig å få noen små pauser, for sorgen er der uansett.

Indre måte å bearbeide ting

Hun har jobbet med selvutvikling i mange år, blant annet gjennom «engleskolen» Soulspring. Dette har gitt henne trening i å bearbeide vanskelige ting.

– Heldigvis har jeg en indre måte å bearbeide ting på, og møte meg selv på og være ærlig overfor meg selv på. Og det tror jeg er innmari viktig at vi er. Det er så mange mennesker som er redde for følelsene sine. Som ikke tør å gå i dybden av seg selv og kjenne etter hvem de egentlig er.

Selv har hun kjent på dette «indre» helt siden barndommen. Hun kunne «ta inn» stemninger fra andre og merket om de var glade eller lei seg.

– De jeg var mest redd for var de som snakket med en veldig høy og glad stemme, men som egentlig virket sinte og bitre. Det var en veldig hard energi i de menneskene.

MEDIESTORM: Prinsesse Märtha Louise og kjæresten, sjaman Durek, har fått mye kritikk for sitt alternative virke. Kongen har på sin side tatt datterens kjæreste varmt imot på privaten.
MEDIESTORM: Prinsesse Märtha Louise og kjæresten, sjaman Durek, har fått mye kritikk for sitt alternative virke. Kongen har på sin side tatt datterens kjæreste varmt imot på privaten. Foto: Jan-Petter Dahl, TV 2

Som liten trodde hun alle andre også hadde det som henne, men oppdaget etter hvert at det ikke var så vanlig.

«Hva er det jeg ser, er jeg helt gal?», tenkte jeg og prøvde i lang tid å «skru av», forteller Märtha i podkasten. Det var først da hun startet «Soulspring», at hun fikk utløp for det åndelige. I denne perioden ble hun fylt av det som virkelig var viktig for henne.

– Jeg fikk utfolde meg og virkelig vise hvem jeg var. Også traff jeg jo Ari som var støttende på disse tingene, som andre ikke syntes var like viktig.

Les også: Anita Hegerland glemmer aldri kommentaren hun fikk av prins Charles

Følger hjertet

Da Märtha Louise møtte Ari Behn, fulgte hun magefølelsen. Som hun gjør med det meste ellers her i livet.

– Jeg følger alltid hjertet mitt, min indre visdom. Jeg tenker ikke så mye på hva som er lurt å gjøre eller ei. Jeg er ikke så beregnende. Hvis jeg skulle gjort det som var «smart» å gjøre, hadde jeg jo aldri gjort de tingene som jeg har gjort i livet. Men mange mennesker lever på den måten. De velger det de tror er smart. På den måten velger de bort det som er riktig for dem. Da vil de oppleve tomhet når de har nådd målet sitt.

TØFF UNGDOMSTID: Märtha følte seg tidvis forfulgt av pressen i ungdomsårene, noe som ga henne skyldfølelse. Her er hun avbildet på første skoledag i 1986. Hun skulle da begynne på 9. klassetrinn på ungdomsskolen,
TØFF UNGDOMSTID: Märtha følte seg tidvis forfulgt av pressen i ungdomsårene, noe som ga henne skyldfølelse. Her er hun avbildet på første skoledag i 1986. Hun skulle da begynne på 9. klassetrinn på ungdomsskolen, Foto: FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix

Helt fra barndommen har Märtha Louise vært en standhaftig dame. Hun omtaler seg selv som en «guttejente» som slåss og dro ned alle de andre barna da de lekte «Kongen på Haugen».

Hun svømte da hun var tre år, klatret i trær og likte å stå fort på ski. Ridningen ga henne også adrenalinkicket hun trengte. Hun var spenningssøkende og ikke redd for en utfordring. Slik er hun fremdeles i voksen alder.

– Jeg var ikke redd for spenning, samtidig var jeg sart og sjenert. De fleste så på meg som tøff, men egentlig var jeg høysensitiv. På den måten ble jeg ikke sett.

Les også (+): Ikonet som ga mennene sine gode grunner til å være sjalu

Følte seg forfulgt

Som ung hatet hun å mingle, hadde problemer med å forstå small talk og var lei av å prate om været.

– Det har vært utfordrende fordi jeg har måttet mingle mye med mennesker gjennom livet. Alle i rommet har det kjempehyggelig. Og så kommer jeg inn i rommet og så blir alt helt stille. Og så blir jeg plassert i en gruppe for å prate. «Hvordan går det? Fint vær i dag!», da begynner vi der. Også, når jeg akkurat har kommet i gang med den samtalen, da kommer noen og sier «nå må prinsessen videre». Så kommer jeg til en annen gruppe som har det kjempekoselig og ler, og så blir de helt stille når jeg kommer inn i rommet. Også sier noen «det er så fantastisk at det er så fint vær», eller sier at det er dårlig vær og så begynner vi der igjen. Også begynner det akkurat å bli koselig og interessant og så kommer det noen og prikker meg på skulderen og sier at jeg må videre. Og sånn fortsetter det.

Hun forteller også at barna da ble bedt om å gå ned og si god natt til alle hver gang foreldrene hadde gjester på besøk.

Det var gjerne 40 mennesker der, og veldig høylytt.

– Vi som er høysensitive er vare for lyder og lukter, og jeg likte best å være alene på rommet mitt, ikke måtte gå ned dit i pysjen. Hver gang begynte jeg å gråte før jeg gikk ned. Jeg smilte selv om jeg var lei meg. Jeg måtte «levere».

Ungdomsårene var tunge for Märtha Louise. Pressen forfulgte henne, det var ikke rom for privatliv.

– Det gikk over grensene mine og jeg fikk skyldfølelse fordi også vennene mine opplevde å bli forfulgt. Det var mye som lå og ulmet i denne perioden. Det var en sorg og sårhet i meg som jeg ikke fikk ut før senere, forteller hun.

De siste årene har det også stormet rundt Märtha Louise og pressen har vært på. I podkasten forteller hun om sitt første møte med sjaman Durek, som skjedde hjemme hos ham. Det var deres felles venninne, Millana Snow, som førte dem sammen.

– Hun hadde en energiarbeid-utveksling der hun hadde en «kjempeåpning» da jeg ga henne reading. Da sa hun at «det er ingen andre jeg har kjent sånn energi fra noen gang, utenom sjaman Durek -så du må møte ham», sa hun.

Les også: Kaia (19) er superpopulær - både på catwalken og i sosiale medier

DRØMMEMANNEN DUREK: Da Märtha møtte Durek, ble hun helt satt ut. Gradvis ble de to et par.
DRØMMEMANNEN DUREK: Da Märtha møtte Durek, ble hun helt satt ut. Gradvis ble de to et par.

– Det ble et fint møte da vi endelig traff hverandre. Han sa: «Du, Märtha er en sta person. Og det er bra når det støtter det som er viktig for deg. Men du bruker det imot deg selv og stopper deg selv i å gjøre det som egentlig er bra for deg. Hvorfor gjør du det?»

– Det er sjelden folk setter meg ut sånn. Det ble et spennende møte, og vi ble gode venner. Det er mange tilfeldigheter som har ført oss sammen, og jeg begynte gradvis å falle for han.

– Jeg kan si hva som helst til han, og han rommer hele meg. Så Märtha Louise kunne fortelle at hun var interessert i ham, og de snakket om det. Men hun tenkte ikke at det kunne være aktuelt.

– Men etter hvert så bare skjedde det.

Du kan høre podcasten Summa Summarum her

NB: Klikk.no og Kamille er begge eid av Story House Egmont