MammatilMichelle: - Kan gi håp til andre med samme problem
MammatilMichelle og Jans blogginnlegg kan hjelpe andre.

- Slik åpenhet kan ha flere sider. Men det er som med psykiske lidelser, at man ufarliggjør og viser at man ikke er alene om problemene, sier fagsykepleier Arne Ingar Hansen ved Sykehuset Innlandet til Side2.no.
- Slik åpenhet kan også gi håp ved at det viser at andre har løst sine problemer.
Arne Ingar svarer på henvendelser ved Hjelpelinjen, som er et samarbeid mellom Lotteritilsynet og Sykehuset Innlandet HF Sanderud. Hjelpelinjen er betjent av helsepersonell som har fått spesialopplæring, og man ringe om man har problemer med spill. Innringerene er anonyme.

«Jeg hater han for det»
Tirsdag kom Anna Rasmussens samboer, Jan Lossius, med et åpent innlegg på bloggen «MammatilMichelle». Her forteller han om sin tidligere spilleavhengighet, og innrømmer at han har spilt bort opptil en halv million kroner.
«Hjernen min tenkte enkelt og greit at jeg trenger bare 5000,- i måneden alt jeg tjener over det, kan jeg gamble med. Helt siden jeg var veldig liten har jeg hatt store planer om å bli rik, og som ungdom dukker ofte gambling opp som det enkleste alternativet», skriver Jan på bloggen.
Senere samme dag svarte Anna på innlegget om hvordan det føltes da hun fikk vite om problemet, med tittelen «Jeg hater han for det».
«Jeg vil si det er en sykdom, man blir hektet, og syns det er vanskelig å stoppe, før det er for sent. Og for sent er jo allerede den dagen du har tapt mer penger enn du spilte, som dessverre skjer alt for fort», skrev hun blant annet.
Les også: Her er de nyeste bildene fra sesong 6 av Bloggerne
Unge ringer om spilleavhengighet
Jan fortalte til slutt familien om sine problemer, og har siden fått kontroll over spillingen. Han oppfordrer folk til å snakke åpent om spilleavhengighet, hvis man selv har et problem, eller kjenner noen som har det.
Arne Ingar ved Hjelpelinjen forteller at de har mange unge som tar kontakt med dem.
- Enten så er det spilleren selv som ringer til oss fordi vedkommende føler at han eller hun ikke har kontroll, eller så er det pårørende som ringer og er bekymret for samboer eller barn. Det er ofte snakk om barn, men da mener vi ofte myndige barn. Den siste personen som ringte oss er 24 år.
Han synes det er vanskelig å gi noe konkret svar på hvem og hvorfor man blir spilleavhengig, men understreker at det generelt er lett å bli hektet hvis man begynner å spille mye.
- Det finnes ikke noe enkelt svar på hvorfor noen blir avhengige, og andre ikke. Men noen har større risikofaktor, og ofte handler det om andre ting enn spill. Med det mener jeg at noen avreagerer ved å ruse seg, andre ved å spille. Det behøver ikke være spillingen som er det primære problemet, det kan også være for å dempe psykiske belastninger.
Slik snakker du med en spilleavhengig
For Jan sin del hjalp det å snakke med sine nærmeste for å få hjelp, også Hjelpelinjen anbefaler åpenhet.
- For at det skal skje en endring så må man være åpne for pårørende. Vær åpen med foreldre eller samboer, da er det lettere å få kontroll, Sier Arne Ingar og legger til:
- Når du skal snakke med noen som er spilleavhengig, så snakk med vedkommende som en hjelper. Mange går inn i en rolle med ord som «dette må du ikke gjøre» og er moraliserende og belærende, men da stenges kommunikasjonen. Man bør være hjelper og trøster.
Fagsykepleieren understreker også at hvordan man skal hjelpe, avhenger av problemet, som hvis man spiller så mye at det går utover økonomien og jobben, eller om det er snakk om psykiske plager. Da bør man søke hjelp.
- Det første man kan gjøre er å ringe oss på Hjelpelinjen, eller ta kontakt med fastlegen.
Screen9v2
Screen9v2
Screen9v2