Sønnen Mads minnes Johan Kaggestad i takknemlighet
– Fatter’n har alltid sagt at det er hvordan du blir husket av dine nærmeste, som betyr noe
Johan Kaggestad var trenerlegenden som satte alle andre foran seg selv. De tre barna kjenner på et tomrom etter farens bortgang, men vet å fylle det med hans visdom.
En ruvende skikkelse gikk bort da Johan Kaggestad 23. november i fjor døde etter lengre tids sykdom, 81 år gammel.
Han drev frem friidrettens to løpedronninger på 70- og 80-tallet, Grete Waitz og Ingrid Kristiansen, etter selv å ha vært en aktiv utøver på friidrettsbanen. Johan fikk en stor del av æren for at Ingrid løp inn til VM-gull på 10 000 meter i 1987 – og for at Grete tok gull i det første verdensmesterskapet for maraton i 1983.
Kjent stemme
Etter at Johan la trenerrollen på hylla, ble han kjent for nye generasjoner som en kunnskapsrik TV 2- kommentator under sykkelrittet Tour de France. Han satte sitt helt spesielle preg på sendingene gjennom nesten 20 år.
Kunnskapen om alle rytterne, uansett nasjon, var stor. Johan fordypet seg også i fransk kultur- og samfunnsliv, noe han krydret sendingene med.
Hans tre barn, Mads (47), Pia (53) og Martin (54), var til stede da Johan sovnet stille inn. Johan tilbrakte sine siste år på sykehjem i Modum i Buskerud, der han var født og oppvokst.
Rørende
– Vi søsknene er overveldet av det engasjementet folk viser oss etter fattern’s bortgang. Det er utrolig mange som bryr seg, og for oss sier det mye om hvem han var, og hva han sto for. Savnet er stort, men fattern’s verdier lever videre i oss, sier Mads Kaggestad til Her og Nå.
Han ser med glede tilbake på oppveksten på Kaggestad gård i Modum, som har vært i familiens eie i 300 år. Her vokste Mads opp som attpåklatt i trygge omgivelser med foreldrene, søsknene og mange venner som familien hadde.
Stor takhøyde og åpent hus
– Jeg har bare gode minner fra barne- og ungdomsårene. De var preget av frihet på en gård som alltid hadde åpent hus. Det var felles feiring av nyttårsaften, 17. mai og sankthansaften. Takhøyden var stor, og fatter’n likte å utfordre med sin litt provoserende stil. Han hadde meningers mot og sto for det han sa, beskriver Mads.
Tette bånd
Han har hele livet hatt et nært forhold til sin far.
– Det har vært kjennetegnet av mye omsorg og støtte, og det er jeg takknemlig for. Vi har hatt våre diskusjoner, og han har latt meg være uenig. Det er mange flotte krangler vi to har hatt. Jeg håper jeg klarer å formidle til min egen sønn at det er viktig at han setter faren sin på plass, ellers vil du være redd din egen far. Det har jeg aldri vært, uansett hva jeg har sagt og gjort. Fatter’n har alltid sagt at det er hvordan du blir husket av dine nærmeste, som betyr noe, forteller Mads, som har barna Liam (12) og Nathalia (14) med ektefellen Marita (44).
Alltid forberedt
Mads husker godt at faren aldri har vært redd for å ta ham med på jobb.
– Når mutter’n jobbet, hang jeg på fatter’n – enten han skulle trene pasienter på Modum Bad eller trene Ingrid, forteller Mads og sikter til perioden da Johan var personlig trener for løpedronningene Ingrid Kristiansen (68) og Grete Waitz, som døde 57 år gammel i 2011.
– Fatter’n stilte alltid forberedt på jobb. Han hadde en stolthet om å levere, både som trener og kommentator. Det var nok spesielt viktig da han skulle kommentere Tour de France. Mange var skeptiske til at han – som aldri hadde syklet selv – skulle kommentere sporten. «Du blir aldri filosof i eget land», heter det, men hans kunnskap og formidlingsevne gikk rett hjem hos folk. Han leverte så til de grader, sier Mads, som selv har vært proffsyklist.
Trente sønnen
Johan var de første årene trener for Mads og Thor Hushovd (46).
– Syklingen ble et felles prosjekt for meg og fatter’n. Støtten fra ham var viktig, ikke minst i de tunge tider du opplever som syklist, sier Mads.
Han husker en far som hadde et stort nettverk.
– Fatter’n knyttet mange nære venner gjennom et langt liv, samtidig som han i sin karriere har vært kjent for å ha meningers mot. Fatter’n mente at en god og opphetet diskusjon kunne være utviklende. Han har alltid sagt at det bare er middelmådighet som blir likt av alle, og jeg tror ingen husker fatter’n for det. Jeg har lenge tenkt på hvem jeg kan snakke med når han er borte, for han ga alltid et klokt og ærlig svar. Nå som han ikke lenger er blant oss, kommer jeg til å spørre meg selv: «Hva ville fatter’n ha tenkt?» Det spørsmålet tar jeg med meg videre i livet.
Den store kjærligheten
Det er fire år siden Johan ble alvorlig syk. Han gikk i bakken med voldsomme smerter da han kommenterte Tour de France sommeren 2020. Nyrene hadde kollapset, og det medførte betennelser i indre organer.
Johan ble etter hvert avhengig av regelmessig dialyse for å overleve.
Hans store kjærlighet var kona Janette. De ble sammen da hun var 15 og han 18.
– Båndet mellom dem var sterke. Uansett hvor fatter’n befant seg, lengtet han hjem til «Netti», som han kalte mutter’n i alle år, sier Mads.
Moren hans, Janette, ble rammet av demens mot slutten av livet. Hun døde i 2022 og ble 77 år. Begge ligger nå sammen på familiegravstedet, som strekker seg helt tilbake til 1700-tallet.