Klar for MESTERNES MESTER

Madelene Rubinstein om sykdommen "Eilo": – Det føles som å puste gjennom et sugerør og veldig panisk

Madelene Rubinstein er norgesmester i kampsporten «judo», og er med i den nye sesongen av Mesternes mester. Hun har slitt med pusteproblemer som legene lenge trodde var astma, men det var sykdommen kalt «Eilo».

MESTERNES MESTER: Madelene Rubinstein er en av de deltakerne i den nye sesongen av "Mesternes mester".
MESTERNES MESTER: Madelene Rubinstein er en av de deltakerne i den nye sesongen av "Mesternes mester". Foto: NRK
Først publisert Sist oppdatert

Madelene Rubinstein (26) er en norsk judoutøver fra Fredrikstad, men som for tiden bor i Sarpsborg.

Rubinstein har blant annet vunnet ti NM-gull og tre NM-sølv, og er nå med i sesong 13 av Mesternes Mester!

Karate

Hun startet med kampsportene karate og jiu-jitsu da hun kun var tre år gammel på grunn av onkelen sin.

– Foreldrene mine prøvde egentlig å få med til å starte på turn, men det var så lange køer på treningene. Da fikk jeg være med onkelen min som drev med kampsport på senteret der har trente, forteller hun.

Judo-utøveren var egentlig for ung da hun ble med onkelen, men fikk lov av senteret på grunn av onkelen.

– Fra og med den dagen har jeg drevet med kampsport hele livet, sier hun.

JUDO: Rubinstein startet med kampsporten Judo da den kom til senteret hvor hun trente som 12 åring. Etter det har hun aldri gitt seg med sporten.
JUDO: Rubinstein startet med kampsporten Judo da den kom til senteret hvor hun trente som 12 åring. Etter det har hun aldri gitt seg med sporten. Foto: Instagram

Les også: Dette er øvelsene og rekordene i Mesternes mester

Judo

Da Madelene var 12 år så kom det en ny kampsport kalt Judo, som er en av verdens største kampsporter. Judo er allikevel fortsatt ganske lite her i Norge.

– Jeg startet på Judo med en gang det kom til senteret, og hadde et godt grunnlag på grunn av de andre kampsportene jeg drev med.

Judo blir ofte sammenlignet med bryting, bare som en enda mer teknisk form for bryting.

– Det handler om å kaste motstanderen sin i bakken, og det er det du vinner kampen på, forteller Rubinstein.

Rubinstein kom tidlig inn på landslaget og ble Norgesmester etter kun et halvt år med judo.

– Da ble det veldig naturlig å gå den veien og satse på judo, sier hun.

Les også: «Pølsa» får ny sjanse i Mesternes Mester: Dette gruer han seg til

Etternavnet "Rubinstein"

Madelene har et ganske uvanlig etternavn, nemlig Rubinstein. I Norge er det kun 14 stykker som har det samme etternavnet.

– Jeg har hørt at det originalt kommer fra Østerrike, men for vår familie så handler det om at oldefaren min kom fra Russland til Fredrikstad og han hadde navnet "Rubinstein", sier hun.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Oldefaren til Madelene fikk da barn i Fredrikstad og begynte å jobbe der.

– Han kom hit under andre verdenskrig og lagde jernbanen i Fredrikstad, forteller hun.

KAMPSPORT: Madelene Rubinstein har drevet med kampsport hele livet, men la opp for 2 år siden.
KAMPSPORT: Madelene Rubinstein har drevet med kampsport hele livet, men la opp for 2 år siden. Foto: Instagram

Sykdommen «Eilo»

De siste årene av karrieren til Rubinstein tapte hun flere kamper på grunn av utholdenheten hennes.

– Det var veldig frustrerende, siden jeg gjorde all den kondisjonstreningen jeg skulle. Allikevel fikk verken jeg eller treneren min ønsket resultat, så det var en frustrerende periode, forteller hun.

I denne perioden hadde hun allerede fått diagnosen "astma" av fastlegen, men når de gravde litt dypere fant de ut av det var sykdommen "eilo".

Eilo er en forkortelse for Exercise Induced Laryngeal Obstruction, som på norsk betyr tranghet i strupen. Du vil da oppleve akutte pustevansker under fysiske anstrengelser.

– For min del handler det om at hvis jeg anstrenger meg og er veldig stresset i en konkurransesituasjon, så lukker strupen seg når jeg puster inn, forteller hun.

Da skal strupen egentlig åpne seg for å få inn luft, men så gjør den heller det motsatte.

– Det føles som å puste gjennom et sugerør og føles veldig panisk, sier hun.

Når det ble stilt riktig diagnose fikk Rubinstein god oppfølging av Haukland sykehus, som driver forskning rundt Eilo. Her lærte hun gode teknikker som alt fra pusteteknikker til styrketrening på strupen gjennom et pusteapparat.

– Man lever allikevel alltid med det, så da man må lære seg å kontrollere det, forteller hun.

Les også: (+) May sa hun hadde fått kreft, det var grusomt. Så skjedde noe som gjorde meg mistenksom

BOR I SARPSBORG: Madelene kommer fra Fredrikstad, men bor for tiden alene i huset sitt i Sarpsborg.
BOR I SARPSBORG: Madelene kommer fra Fredrikstad, men bor for tiden alene i huset sitt i Sarpsborg. Foto: Instagram

La opp for to år siden

Selv om Madelene ikke lenger er plaget over sykdommen på grunn av gode teknikker, valgte hun å legge opp karrieren for to år siden.

– Jeg har ikke konkurrert på to år, men ønsker allikevel å ta del i sporten og fortsette å trene judo, siden det er en veldig fin sport og treningsform. Derfor kommer jeg nok alltid til å være en del av judo-miljøet, forteller hun.

Grunnen til at hun la opp var da drømmen om OL i Tokyo ble knust.

– Jeg hadde en skade i skulderen som egentlig hadde gått fint dersom OL ble gjennomført som planlagt, men da vi fikk beskjed om at OL ble utsatt et år på grunn av pandemien var jeg nødt til å operere, og gikk da glipp av kvalifiseringen, forteller hun.

Madelene har studert ved siden av idretten og har bachelor i både maskiningeniør og økonomi, så da ble det naturlig for hun å ta en jobb når målet om OL ikke lenger kunne nås.

– Det har vært en fin gjennomgang til det vanlige liv, og nå jobber jeg i et maritimt ingeniørfirma som driver med sjøbunnskartlegging, forteller hun.

Les også: Visste du dette om Mesternes Mester-deltakerne?

SESONG 13: Madelene Rubinstein sammen med de andre deltakerne: Linn Kristin Riegelhuth Koren, Anja Hammerseng-Edin, Øystein Pettersen, Nils Jakob Hoff, Ida Njåtun, Bjørn Einar Romøren, Tommy Rustad og Nadya Khamitskaya Andersen.
SESONG 13: Madelene Rubinstein sammen med de andre deltakerne: Linn Kristin Riegelhuth Koren, Anja Hammerseng-Edin, Øystein Pettersen, Nils Jakob Hoff, Ida Njåtun, Bjørn Einar Romøren, Tommy Rustad og Nadya Khamitskaya Andersen. Foto: NRK

Mesternes Mester

Rubinstein er også med i den sesong 13 av NRK-programmet "Mesternes Mester", som vises på NRK hver fredag klokken 20:05. Det er også tilgjengelig på NRKTV fra klokken 18:00. Rubinstein forteller nå etter innspillingen at hun er fornøyd med deltakelsen.

MESTERNES MESTER: Rubinstein deltok nylig i neste sesong av Mesternes Mester, og trives godt sammen med de andre deltakerne.
MESTERNES MESTER: Rubinstein deltok nylig i neste sesong av Mesternes Mester, og trives godt sammen med de andre deltakerne. Foto: Instagram

– Det var en kjempefin opplevelse, og det er veldig rart når "bobla" sprekker. Man blir veldig glad i folk på kort tid, og jeg har virkelig kost meg, forteller hun.

Hun synes det var et fint tidspunkt å spille inn på, for å komme litt tilbake til normalen med tanke på pandemien.

– Når man har levd med korona-restriksjoner i nesten to år, og plutselig kommer inn i et hus og skal bo med ni andre personer så var det bare en veldig fin overgang, forteller hun.

– Da kunne man plutselig gå rundt å klemme på hverandre igjen og sitte masse folk rundt bordet, så det virket nesten som normalen.

Overgangen fra å være samlet med en gjeng i tre uker på Sørlandet til å komme hjem alene var derfor ikke så lett.

Isolasjon

– Jeg reiste rett til Kroatia etter innspillingen og ble satt rett i isolasjon, så det var en ganske brutal overgang, sier hun.

Hun kjente ingen fra programmet fra før, men forteller at de ble godt kjent på kort tid.

– Det var ingen jeg kjente personlig fra før, så det var veldig hyggelig å bli kjent med alle sammen. Jeg tror vi kommer til å holde god kontakt og gjøre litt aktiviteter sammen fremover, så det gleder jeg meg til, forteller hun.

Madelene var den yngste deltakeren, men det la hun ikke så godt merke til.

– Det gikk greit, men det ble så klart nevnt et par ganger at jeg var den yngste, ler hun.

– Alt i alt var det en veldig fin miks av mange forskjellige personligheter, egenskaper og alder så det var bare gøy, avslutter hun.