Juleøkonomi
4 lure sparetips for deg som ikke ønsker å blakke deg helt i desember
Julemat, juleaktiviteter, å reise hjem til jul – alt koster.
Det er utvilsomt mye å glede seg til nå som julen nærmer seg. Vi skal spise god mat, kose oss med familien, og både bevare og skape nye juletradisjoner.
Det eneste problemet er - det aller meste av dette koster noe. I en eller annen grad. Noen bruker mye penger på julen, andre bruker mindre, og for de aller fleste kan det nok uansett være greit å ha et par sparetriks i ermet når desember nærmer seg.
Les også: 10 tips for god økonomi i studietiden
1. Slik reduserer du utgiftene til julematen
- En av de enkleste måtene å spare penger på er enkelt og greit å ikke kjøpe inn for mye mat. Om du ser at du har kjøpt inn for lite, kan du heller ta en ekstra tur på butikken iløpet av julen, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, til Side2.
Det er mye mat som kastes her i Norge, og spesielt i forbindelse med høytider er det lett å la seg rive med. Pass derfor på at du har lagt en plan på forhånd, slik at du unngå å la deg rive med av hver eneste fristelse i butikken.
- Lag en middagsplan for julehøytiden, og skriv en detaljert handleliste. I middagsplanen kan det være lurt å legge inn noen dager med restemat, da det har en tendens til å bli igjen en del mat etter julemåltidene. Dette er et tiltak som både reduserer matsvinnet og utgiftene, sier Reitan.
Forbrukerøkonomen har inntrykk av at mange foretrekker å ta julehandelen i butikkene med størst utvalg, fremfor i billigkjedene, og tror at mange kan gjøre lurt i å dele opp handelen.
- For å spare penger kan du for eksempel handle inn spesialvarene i butikkene med størst utvalg, og heller kjøpe inn basisvarene i en av billigkjedene. Dette kan du potensielt spare ganske mye på, og du kan dermed kutte julematbudsjettet ganske kraftig.
Det kan også være en del å spare på å reise over grensen å handle julematen.
- Både alkohol, kjøtt, ost og mange andre typiske julevarer er en del billigere i Sverige. Du gjør lurt i å planlegge turen godt dersom du skal over grensen å handle. Lag deg en solid handleliste, og husk at ikke alt nødvendigvis er billigere i Sverige.
Les også: 8 gode sparetips til deg som er ung
2. Hjem til jul? Slik kan reisen bli rimligere
- Skal du fly kan det være lurt å ikke vente for lenge med å kjøpe billett, da det er kun et visst antall billetter av den billigste sorten, sier Reitan.
Det samme gjelder tog- og, i enkelte tilfeller, bussbilletter.
- Kjenner du noen som skal kjøre i samme retning som deg, bør dere vurdere å kjøre sammen for å spare inn bensinutgifter.
3. Velg ut de juletradisjonene som er viktigst for deg
Lag dine egne tradisjoner fremfor å følge de du kanskje ikke er så gira på, bare fordi det er tradisjoner.
- Mange kjøper inn enkelte matvarer som minner dem om julen da de var små, men som kanskje ikke egentlig er favoritten på julebordet. Dersom du vet at ingen kommer til å spise det, så ikke kjøp det bare for å kjøpe. For eksempel vil nøtter, dadler og julekaker for mange høre julen til, men om du hvert år ender opp med å kaste dette i søpla kan du like godt la være.
Les også: Her er budsjettet alle studenter bør få med seg
4. Ikke alle juleaktiviteter behøver å koste noe
Mange småbarnsforeldre føler de må fylle romjulen med morsomme aktiviteter, men dette kan blir kostbart om man skal gå for en aktivitet som koster hver dag i juleferien.
- Fremfor kinoturer, besøk til hoppe- og lekeland, bowlingturer og dager i alpinbakken er det mye koselig men kan finne på som ikke koster noe. Koselige dager inne med pusle- og brettspill, for eksempel. Man kan gå på besøk til venner, eller inviter andre med barn på kakao og kjeks hjemme hos dere. Ta en tur til en akebakke, dersom det er snø der du er. I noen byer er biblioteket åpent i julen, så en familieutflukt dit kan også være stas, tipser Reitan om.