Litt for dumt

«The Cabin in the Woods» prøver å forsvare hvorfor de bruker klisjéer.

Publisert

The Cabin in the Woods - USA, 2012. Regi: Drew Goddard. Med: Richard Jenkins, Bradley Whitford, Jesse Williams, Chris Hemsworth, Fran Kranz, Kristen Connolly, Anna Hutchison

Aldersgrense: 15 år

Mange synes scenen hvor en tenåringsjente blir voldtatt av et tre i «Evil Dead» er genial. Og mange synes «The Cabin in the Woods» er en fantastisk tolkning av slasherfilmer. Denne anmelder synes begge filmene går for langt til at det blir morsomt.

«The Cabin in the Woods» følger den klassiske formelen: En gjeng ungdommer reiser til en hytte i skogen, milevis fra folk. Vi har den dumme blondinen, den uskyldige jomfruen, den tåpelige idrettsutøveren, den smarte kompisen og den hasjrøykende idioten. Alle stereotypene er på plass idet de angripes av en zombiefamilie, og de må desperat kjempe for livet.

Det som gjør denne filmen original, er at den forsøker å forklare hvorfor disse tingene skjer. Parallelt med marerittet i skogen, møter vi en gjeng kontorrotter i et mystisk lokale som følger ungdommene gjennom TV-skjermer.

Dette er i seg selv en morsom måte å løse den i utgangspunktet klisjéfulle historien på. Vi blir nysgjerrige på hva som egentlig skjer, hva som er motivet og hva som vil skje videre.

Problemet oppstår når vi begynner å få svar på hva som skjer. Svaret skal selvsagt ikke avsløres i denne anmeldelsen, men vi kan si såpass som at det blir altfor drøyt, ja, nærmest latterlig. Noen festlige handlingsvrier til tross - dette blir for dumt.

Historien i skogen gjør ikke filmen bedre. Som sagt er det tøft å utfordre sjangeren. Men historien er likevel akkurat så klisjéfull som slike historier ofte er. Det føles nesten som om regissør Drew Goddard jukser: «Jeg bruker alle klisjeene, men later som om jeg har en god grunn til det, sånn at ikke folk skal dømme meg». Skal man spøke med veletablerte sjangere, må man overdrive så mye at publikum ser hvor dumt det er. I «The Cabin in the Woods» gjøres det på nøyaktig samme måte som før, bortsett fra de nevnte scenene med kontorrottene, hvor de forsvarer hvorfor blondinen absolutt må vise puppene sine og hvorfor jomfruen har størst sjanse til å overleve.

«The Cabin in the Woods» er en helt ok underholdningsfilm som dessverre blir for dum mot slutten. Men liker du filmer i sjangeren, vil du kunne bli underholdt og kanskje få deg en liten latter.

Denne saken ble første gang publisert 10/05 2012.

Les også