Leker med maten

The Flying Culinary Cirkus lager mat og sirkus til folk som Hugh Hefner, miss Sør-Afrika og sjeiken av Dubai.

Publisert

– Hvordan ser en vanlig dag på oppdrag ut for dere?

Mathias (M): – I begynnelsen var det ikke noe sjonglering og akrobatikk, men vi har måttet leve opp til navnet vårt, og det blir stadig mer show. Siden vi ikke har noen faste rammer og aldri vet helt hva som venter oss, må vi ha et par dager på stedet for å forberede oss. Noen ganger skal vi lage mat i et verksted, andre ganger på stranda, og vi må alltid finne ut hva som er tilgjengelig av lokale råvarer og hva som kan gjennomføres.
Hans Kristian (HK): Vi tok i starten mye ferie og var veldig gode på det. Før var konseptet å ha det moro. Nå er det mye mer jobb, men vi vil fortsatt ha det moro. Vi reiser for eksempel til New York for å lage fest med 250 gjester på onsdag. Etter festen må vi hoppe rett på flyet til Kuala Lumpur og arrangere sjømatmiddag for 700 gjester på fredag.

– Dere må lære mye av andre matkulturer og kokker når dere er ute og reiser?
HK: – Ja, når vi kommer til et sted, er det stort sett andre kokker der. Vi lærer masse av det og får smake nye ting hele tida. Det er veldig inspirerende.
M: – Én ting jeg husker godt var sneglekaviaren vi fikk smake i La Rochelle, Frankrike. Det smakte akkurat som du tror ... Off, den er ikke i vårt sortiment for å si det sånn.
HK: – Chili crab derimot, er en krabberett fra Singapore som er spicy og helt fantastisk!
M: – I Cape Town hadde de en veldig god fish & chips-rett laget av et sjødyr som jeg tror var sel. Vår mat er en miks fra hele verden, men vi har nok en forkjærlighet for det asiatiske kjøkken.

– Er det et sted dere har vært som dere aldri trodde dere skulle få oppleve?
HK: – Jeg har alltid trodd at The Playboy Mansion var helt uoppnåelig. Det er vel en guttedrøm for de fleste gutter, men plutselig sto jeg der faktisk sammen med 1500 nakne damer ... Jeg må innrømme at jeg var den siste som dro.

– Hva serverte dere Playboy-kongen og damene hans da?
M: – Vi tok med oss en lift på 28 meter, og serverte mat på en litt annerledes måte for å si det sånn. Ha ha!

– Hva er deres mest spennende reise?
M: – For meg var det Cape Town. Vi var der i to uker og laget fest for miss Sør-Afrika, Jo-Ann Strauss.
HK: – Når du sier det, må jeg skyte inn én ting før du fortsetter: Tor [et tredje medlem av FCC, journ.anm.] ringte meg plutselig en natt for å fortelle at han satt i en badestamp med miss Sør-Afrika i Gudbrandsdalen, og at hun var helt sykt fin.
M: – Ha ha! Ja, vi trodde ikke på ham, men en måneds tid etter ble vi invitert ned. Hun er programleder for et populært TV-program der, og vi ble filmet til showet, festet med dem, lagde store middagsshow og bodde i et fantastisk hus der fem folk arbeidet bare for oss. Vi fikk guidede turer til utrolige steder. Blant annet dro vi til Tintswalo Atlantic Resort som er den eneste lodgen som har fått bygge i naturreservatene.
HK: – Én av de flotteste opplevelsene for meg var Dubai. Det er Disney World for voksne! Hvor enn du snur deg er det noe å måpe over. Jeg husker vi sto på taket og delte ut kanapeer til bryllupsgjestene til sjefen for hotellet og så sola gå ned over sanddynene. Hele verden var blodrød. Da tenkte jeg: Fy flate for en jobb jeg har!

Flying Culinary Cirkus' 5 favorittrestauranter

* Frankie Woos restaurant Gu Yue Tien i Kuala Lumpur.
* Chilikrabber på Red House i East Coast Seafood Park i Singapore.
* Full meny og egg med tamarindsaus på Betel restaurant i New York.
* Italienske Amarone på Sunset Strip i Los Angeles.
* Den beste tørrfisken fås på restaurant Bjørk i Bodø.

Flying Culinary Cirkus' beste tips

* De virkelig store matopplevelsene får du om du ber kokken personlig om å lage noe han er stolt av.
* På turiststeder bør du ikke spørre taxisjåføren hvor du bør spise. De får ofte provisjon for å ta med kunder til visse restauranter.
* Finn ut hvor lokalbefolkningen spiser. Opplevelsen av å spise med de lokale er bedre og mer autentisk.
* Ikke vær redd for å smake på nye ting!

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Fakta om Flying Culinary Cirkus

Navn Hans Kristian Larsen og Mathias Spieler Bugge
Alder 27 og 24 år
Bakgrunn To av de fire medlemmene i The Flying Culinary Circus. Sammen med Trond Svendgård (29) og Tor Jørgen Kramprud Arnesen (28) reiser de verden rundt og lager mat, show og sirkus. Bokdebuterte denne høsten med «Den aller beste, lureste og mest praktiske kokeboken».