Kommentar
Lege: - Menn, derfor bør dere ta «finger'n i rumpa»-undersøkelsen
Hvorfor har vi menn egentlig prostata?
Movember er en kampanje som hver november retter søkelyset mot menns helse. Side3 har bedt allmennlege og forsker Kjetil Høye om skrive om de viktigste tingene menn bør være obs på.
KOMMENTAR: Prostata er «livets portal». Det er en kjertel som omslutter urinrøret og det er der sædlederen møter urinrøret.
Det betyr at «alt liv går gjennom prostata».
Alle mannens sædceller passerer nemlig gjennom sædlederen til prostata. Ved sæduttømming trekker musklene rundt svamplegemene i penis, musklene rundt prostatakjertelen og musklene i hele bekkenbunnen hos mannen seg sammen i samme rytme for å sende sædcellene ut i en rasende fart: 45 kilometer i timen.
Prostatas funksjon er å produsere et sekret som inneholder næringsvæske for sædcellene, slik at disse holder seg friske og aktive etter at de ved sæduttømningen vanligvis er tømt inn i kvinnens skjede.
Sekretet inneholder også stoffer som gjør at det ganske sure miljøet (pH: 3,5-4,5) i kvinnens skjede blir mer basisk for at sædcelle skal overleve reisen mot egget.
Hvorfor får menn problemer med vannlatingen?
Prostatakjertelen begynner faktisk å vokse rundt 30-års alder. Vi tror at denne godartede veksten i prostatavevet skyldes androgener (testosteron og andre hormoner).
Histologiske undersøkelser viser at hele 50 prosent av menn har forstørret prostata (Benign Prostatic Hyperplasia = BPH) når de fyller 50 år, og 75 prosent av alle menn har det når de er 80 år.
Prostatavevet presser etter hvert på urinlederen som ligger midt inni prostata. Prostata klemmer urinlederen delvis og noen ganger helt sammen og forhindrer normal gjennomstrømming av urin.
Symptomene på forstørret prostata blir da «lagringssymptomer»: Sterk trang til vannlating (må veldig og rekker nesten ikke fram tidsnok), økt hyppighet (stadig tissetrang som øker på veldig etter noen øl) og nattlig vannlating(nokturi) (han må opp om natta og roter så mye at han vekker den som ligger i senga ved siden av).
Men det oppstår også «tømmingssymptomer»: Svak urinstråle,(mannen tisser på skotuppene sine eller bommer på toalettet), opplever noe ventetid før urinen kommer (det blir kø på pissoaret og han bare står der og holder på sin), etterdrypp (det drypper en stund etterat mesteparten av urinen er tømt) og problemer med å tømme blæren (får ikke til å late vannet, blæra vokser og ubehaget øker på = kontakt lege/legevakt).
Les også: - 70 prosent av alle som blir operert for prostatakreft hadde ikke trengt operasjon
Godartet forstørrelse av prostata. Hvordan stiller legen diagnosen?
«International Prostate Symptom Score (IPSS)» er 8 spørsmål som legen bruker for å kunne stille diagnose:
Legen spør deg om:
- Følelse av at blæra ikke blir helt tømt
- Vannlatingsfrekvens
- Vannlatingstrang
- Styrke på strålen
- Om en må stoppe og starte underveis
- Om en må trykke veldig for å få det til
- Om det tar tid før urinen endelig kommer (hestitasjon)
- Om nattlig vannlating (nokturi)
Vannlatingsdagbok er også en fin undersøkelse til å finne ut om du har vannlatingsplager. Det er ikke alle som husker hvor ofte de er på toalettet!
Les også: - Tilfeldig sex med en fremmed reddet livet mitt
Side3 fokuser på manns helse i november
- Movember er en årlig kampanje som finner sted i november. Kampanjens mål er å sette fokus på menns helse og samle inn penger til forskning og tiltak som prostatakreft, testikkelkreft og psykisk helse.
- Movember startet i Australia i 2003, da 30 kompiser lot barten gro.
- Allmennlege Kjetil Høye og hans kollegaer ved Mannehelseklinikken M3 på Hamar, vil i hele november skrive om forskjellige temaer som fokuserer på menns helse.
- Om du vil støtte kampanjen, barber deg, opprett en profil og innsamlingsside på movember.com og la bart gro!
Hvorfor "Finger’n i rompa"-undersøkelsen»?
«Digital rectal examination» (DRE) er en undersøkelse der legen fører en finger inn gjennom analåpningen for å kjenne på bakre del av prostatakjertelen. Jeg har lært av engelske eksperter at mannen skal stå foroverbøyd under undersøkelsen.
Å, du verden, som menn gruer seg for dette: «Kan je' få slippe?».Men til alle menn: Ta det med ro: Legen vet hva han gjør! Det er litt ubehagelig, men det går fort! Vi VET hva vi kjenner etter. Vi kjenner lett størrelsen på prostata, vi kjenner etter midtfuren, vi kjenner på konsistensen og vi kjenner etter kuler og knuter som kan tyde på kreft. Det er også en god undersøkelse for å oppdage endetarmskreft.
Andre undersøkelser:
- PSA (Prostata Spesifikt Antigen): Blodprøve for å påvise kreft i prostatakjertelen (vi kommer tilbake til dette).
- Urinprøve for å påviste evt. blod i urinen.
- Uroflowmetri: Måling av trykk på urinstrålen. Mannen tisser ned i et måleinstrument.
- Måling av resturin: Enkel ultralydundersøkelse rett etter vannlating som måler om en har klart å tømme blæra helt ved vannlating.
- Ultralyd eller MR av prostatakjertelen om PSA er forhøyet eller om en mistenker kreft.
- Evt. vevsprøve (biopsi) av prostatakjertelen dersom PSA er forhøyet eller om en mistenker kreft.
Behandling for godartet forstørret prostata som gir symptomer
En godartet forstørret prostatakjertel er ikke farlig, men symptomene kan påvirke livskvaliteten betydelig. Derfor starter vi behandling for å bedre mannens livskvalitet.
Finner vi bare en forstørret prostata gir vi gjerne medisin som virker avslappende på prostatakjertelens kapsel (alfa-blokkere) eller som minsker størrelsen på selve prostatavevet (5-alfa-reduktasehemmere).
Slik blir det bedre plass til urinrøret og bedre kraft på urinstrålen.
Alfa-blokkere åpner blærehalsen og slik renner urinen lettere fra urinblære til urinrøret og virkningen kommer etter bare få ukers behandling.
5-alfa-reduktasehemmere reduserer altså størrelsen på prostata og bedrer avløpet på den måten, men det kan ta opptil 6 måneder før medisinen har full effekt.
Noen velger å bruke dvergpalme-ekstrakt som de får kjøpt på helsekostbutikken og mener det hjelper.
Les også: Én tragisk ting tar livet av flere menn enn kreft overdoser og trafikkulyker
Om medisin ikke hjelper og symptomene er plagsomme, må man til med kirurgi.
Det vanligste inngrepet er TUR-P (over 90%) hvor kirurgen går inn med et skop (kikkerør) i urinrøret og skreller bort de deler av prostata som danner et avløpshinder.
Åpen fjerning av prostata benyttes kun ved meget store kjertler. Mindre inngripende teknikker som mikrobølger (TUMT) eller laserbehandling er også mulig.
Prognose:
En godartet forstørret prostatakjertel utvikler seg langsomt, men symptomene kan bli plagsomme og gå ut over livskvaliteten din.
Nedsatt nattesøvn kan også bli et problem.
Ubehandlet vil cirka 50 prosent merke en tydelig forverring fra år til år, men hos andre holder plagene seg relativt uendret.
Det er ikke økt hyppighet av prostatakreft hos menn som har denne lidelsen! Ta kontakt med legen din om du har plager som påvirker livskvaliteten din!