Lege: - Har norske menn blitt kjerringer?

Mange menn sliter med lave testosteronnivå. Hvorfor er det ingen som vet.

MANNESYKDOM: Ifølge forskning og leger er det mange norske menn som sliter med lave testosteronnivåer.
Publisert

Dersom du er mann og sliter med tretthet, mindre sexlyst og føler deg mer trett enn vanlig er det mulig du har lave testosteronnivåer i kroppen.

Randi Gislefoss, en forsker ved Kreftregisteret, avdekket i sin doktorgradstudie i 2012 at norske menns testosteronnivå er blitt betydelig redusert de siste 30 årene

Selv om studien er noen år gammel, er problemet fortsatt betydelig. Allmennlege Kjetil Høye ved legesenteret M3 Helse AS på Hamar har i mange år vært opptatt av å sette fokus på menns helse. Han sier til Side3 at lave nivåer med testosteron er en utfordring hos mange menn i Norge i dag.

- Mer enn 10 prosent av alle menn har nok for lave nivåer. I en undersøkelse utført av universitetssykehuset i Tromsø (Den 4. Tromsøundersøkelsen, red anm.) viste det seg at over 10 prosent av alle menn har for lave nivåer av testosteron i forhold til normalnivået, forteller Høye på telefon.

Legen beskriver pasienter som har mistet «driven» i livet og føler seg slappe og trøtte.

- Menn er dårlige på å oppsøke lege når noe er galt. De utsetter og utsetter og med problemer som dette blir man gående i stampe. Pasienter som har oppsøkt meg føler seg slitne, trøtte og blir bare liggende på sofaen etter jobb. De mangler rett og slett en livsglede og «drive» i hverdagen. Det er ikke bra. Livet er for kort til å ikke nytes.

- Livet var mørkt

LITE TESTOSTERON: Roy Wachek følte at ikke alt var som det skulle, men det var først da han fikk diagnosen lave testosteronnivåer at det gikk et lys opp. Her et bilde fra 2006, før han fikk diagnosen.

En mann som opplevde lave testosteronnivåer og effektene det kan ha på livet, er 58 år gamle Roy Wachek fra Hamar. Han sier at det hele startet for ti år tilbake da energien forsvant midt på dagen.

- Jeg har vært overvektig nesten hele livet og problemene mine startet for rundt ti år siden. Jeg følte meg utslitt, orket ingenting og merket at kreftene tok slutt midt på dagen. Etter hvert ble jeg også deprimert. På den tiden kalte man det utbrenthet eller «ta en Bondevik», men jeg tror jeg hadde lave nivåer allerede da, sier Wachek.

58-åringen skjønte at noe var galt og la om livsstilen. Han startet med trening, og fra 2009 til 2012 klarte han å gå ned 30 kilo. Til tross for den massive vektnedgangen, ble ikke energinivået noe bedre. Flere undersøkelser ble gjort og et lys gikk opp.

- Det var først da jeg fikk tatt en utvidet blodprøve at det ble avdekket et testosteronnivå langt under normalen.

Faktisk var Wacheks testosteronnivå det samme man finner hos kvinner. Selv om oppdagelsen var et lite sjokk, forklarer 58-åringen at det var deilig å endelig få et svar.

- Livet var slitsomt og mørkt da jeg enda ikke hadde fått diagnosen. Når du er så sliten og har kun negative tanker i hodet, er all hjelp en opptur.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Er vi blitt kjerringer?

Kjetil Høye forklarer at testosteron kan sees på som mannens kjønnshormon. Det virker inn på muskler, fett, hjertet og hjernen. Menn trenger et stabilt nivå av testosteron gjennom hele livet, da det påvirker menns helse og velvære på alle nivåer. Lite energi, lite sexlyst og konsentrasjonproblemer er bare noen symptomer man kan oppleve som følge av lave nivåer.

Testosteronmangel kan også føre til økt risiko for alzheimer, hjerte - og karsykdommer, depresjon og beinskjørhet. Høye sier at nivået vil naturlig gå litt ned jo eldre man blir, men at menn skal ha «nok» testosteron gjennom hele livet. Det finnes testosteronmangel i alle aldre. Hva som forårsaker lave testosteronnivåer har ikke forskerne funnet ut av enda.

- Det er vi ikke sikre på. Det er litt høna og egget-problemstillingen, men det vi ser at overvekt og økt midjemål med mye fett rundt magen styrer en metabolsk prosess i kroppen. I dette fettet som legger seg rundt magen finnes det nemlig et stoff som heter aromatase som omdanner testosteron til et østrogen-likende hormon. Med andre ord har overvektige større sjanse for lavere testosteronnivå enn normalvektige, forklarer Høye.

ADVARER MOT LAVE NIVÅER: Lege Kjetil Høye sier at dersom du føler deg lite motivert, slapp og har liten sexlyst kan det skyldes lave testosteronnivåer.

Et annet ubesvart spørsmål ekspertene stiller seg er hvorfor nedgangen i norske menns testosteronnivå har vært så betydelig de siste 30 årene. Har vi blitt for femi, spør legen seg retorisk.

- Kanskje er vi blitt mer kjerringer i løpet av de siste årene? sier Høye før han legger til:

- Det er jo klart at arbeidsvanene til menn er blitt kraftig endret. Det er flere på kontor enn ute og gjør fysisk arbeid. Samtidig har vi utviklingen av den metroseksuelle mannen. Nå bruker menn sminke og pynter seg - ja, rett og slett blitt mer kvinnelige. Så bortsett fra at mannen har endret sitt arbeidsområde og rolle de siste årene, er det ingen klare svar på hvorfor det er en signifikant nedgang i testosteronnivå hos norske menn.

Norske leger vet for lite

En undersøkelse utført blant norske leger av YouGov på vegne av Bayer HealthCare, viser at syv av ti norske leger sier at de vet for lite om testosteronmangel hos menn. Høye sier at undersøkelsen gjenspeiler hans erfaringer fra det medisinske miljøet i Norge, men dårlig kunnskap om testosteron kan være en utfordring.

- For ikke lenge siden deltok jeg på et møte med rundt 100 leger. Da jeg spurte hvor mange leger som undersøkte sine mannlige pasienter for testosteronnivå, var det 15-20 stykker som rakk opp hånden. Da jeg fulgte opp med å høre hvor mange som behandler dem med testosteron var det nesten ingen som rakk opp hånden. Det har vært mye blandet informasjon om testosteron som behandling. Tidligere trodde man at det kunne føre til økt fare for prostatakreft. Nå viser studier at det  kanskje er motsatt. Jeg tror derfor at det trengs mer informasjon til norske leger, sier Høye.

Wachek er enig med Høye. Han føler at mange leger ikke tar problemet på alvor, og at dette kan føre til at terskelen for å oppsøke hjelp blir hevet.

- Jeg tror problemet ligger i at legestanden ikke tar dette på alvor. Jeg har opplevd at flere har ringt og spurt meg om hjelp og råd. Jeg mener at vi menn bør igjennom en obligatorisk prostata og testosteronsjekk. På denne måten kan vi avdekke og muligens gjøre noe med problemet.

- Bedre livskvalitet

Høye behandler sine pasienter med testosteron og forteller at 80-90 prosent av hans pasienter reagerer positivt på behandlingen. En av dem er Wachek. Han forteller til Side3 at livet er mye bedre etter han startet med behandling, der han får injisert testosteron hver tredje måned.

- At jeg fikk diagnosen og et endelig svar på hva som var galt er en ting, men for meg har hjelpen jeg har fått vært den virkelige løsningen. Jeg har fått betydelig bedre livskvalitet.