Kungens mange tabber

Det er ikke første gang tabbekungen dummer seg ut. Få oversikt her!

Publisert

(SIDE2): Carl Gustaf ble konge av vårt naboland i 1973, og giftet seg tre år senere med den vakre tyskfødte Silvia Sommerlath.

Et år senere fikk de sitt første barn, datteren Victoria. Like etter uttalte han hva han synes om at datteren engang skulle arve tronen.

- Jobben er for tung for en jente.

Kongen har også i den senere tid gjort det klart at han egentlig mener prins Carl Philip burde vært tronfølger.

- Gjør det jeg får beskjed om
I 1978 stilte kongen opp på det arrangemnetet han skulle, men sukket litt misfornøyd.

- Jeg liker ikke å åpne kjernekraftverk, men gjør det jeg får beskjed om.

I forbindelse med feiringen av 550-årsminnet for Sveriges første riksdag i 1985 besøkte kungen Arboga.

Han åpnet talen til de 10.000 fremmøtte med ordene «Kjære ørebroere».

Ørebro ligger riktignok bare fire mil fra Arboga, men for de fremmøtte, opplevdes dette som en fornærmelse.

Brukte mer av tabbekvoten
Carl Gustaf brukte enda litt av tabbekvoten da han samme år åpnet en legekonferanse om stivkrampe med ordene:

- Tema for dagen er brannskader!

1985 var i det hele tatt et dårlig år for svenskekongen. Han åpnet han en ny ferjestrekning med de legendariske ordene:

- Jeg innvier herved ferjen som skal gå mellom¿ mellom¿ mellom holdeplassene.

Fornærmet Gro
På slutten av åttitallet fant Carl Gustaf det betimelig å kommentere den norske selfangsten, og skapte med det misnøye både hos statsministeren og det norske folk:

- Hvis ikke Gro Harlem Brundtland klarer å ta hånd om selproblemet, så lurer jeg på hvordan hun skal kunne ta hånd om det norske folket?

Fortsatt populær
I 1995 innviet han et laboratorium og et miljøinstitutt i Lund i nærvær av skolens rektor:

- Ærede rektor ved Uppsala universitet.

Lund ligger ved Malmö, Uppsala ikke langt fra Stockholm.

Kongen havnet også i hardt vær da han under juletalen i 2002 ba folk ta seg selv i nakken, og gjøre sitt beste. Utsagnet falt slik at det kunne oppfattes som en særskilt oppfordring til hjemløse og andre i en vanskelig livssituasjon.

Flere politikere mente nok var nok, og etterlyste ny debatt om innføring av republikk. En måned senere viste imidlertid en meningsmåling at åtte av ti svensker vil beholde monarkiet som statsform.

Andre målinger har vist at kongen er en av Sveriges mest populære personer.

Ble rasende
I februar 2004 sjokkerte Carl Gustaf igjen da han var på besøk i Brunei der sultanen er eneveldig hersker. Han karakteriserte den gang landet som fritt og åpent, noe som fikk demokratiforkjempere i hele Sverige til å rase.

I april 2004 tråkket pappa Carl Gustaf både på gassen og i salaten.

Råkjører
På vei hjem fra racerbanen Gelleråsbanan skal kongen ha kappkjørt med sønnen Carl Philip. Fartsgrensen på strekningen er 110 km/t, men Carl Gustaf skal ha dratt sin gule Porsche Carrera opp i nærmere 160 km/t.

Det svenske hoffet bekreftet at Carl Gustav kjørte for fort, men hevder han bare holdt 120.

Carl Gustaf har mer enn en gang bevist at han liker å kjøre bil og da gjerne i høy hastighet. I august 2005 var Kongen på vei til Stockholm i sin BMW da flere vitner så at han lå svært tett opp i bilen foran. Da bilen foran måtte stanse på grunn av en syklist var krasjen et faktum.

Selv om kongen var skyld i uhellet slapp han å blåse i promillekontrollen på grunn av sin immunitet.

Da kongens BMW ikke var kjørbar fikk han skyss av Säpo inn til Stockholm som planlagt. Saken ble heller ikke etterforsket.

Kongen har også fått tilnavnet «knugen», etter at journalister kikket i en protokoll han hadde signert «knug Carl Gustef».

Dro fra bensinregning
Den siste tabben fra den omtalte kongen ble nylig begått i Norge. Personalet ved Hydro Texaco på Gråmyra i Levanger visste ikke hva de skulle tro da videoopptak viste at det var bilen til Sveriges konge som stakk av fra bensinregningen i påsken.

- Det er klart at han synes det hele er veldig pinlig, men må jo bare le av det hele, sier pressesjef Nina Eld ved det svenske hoffet til side2.

Betalte regningen
Hun forteller at kongen, dronningen og noen flere hadde tatt turen til Trondheim, et besøk de for øvrig satte stor pris på. På veien hjem skulle de innom en bensinstasjon og fylle bensin. En god venn av kongen gikk inn for å betale og kjøpte samtidig godteri for 20 kroner.

- Kongens venn brukte visakort da han skulle betale. Han dro kortet og så dessverre ikke på kvitteringen etter at han hadde betalt. Han trodde derfor at alt var i orden. Det er jo klart at man ikke drar visakortet bare for godteri til 20 kroner. Da de senere ringte fra bensinstasjonen og forklarte hva som hadde skjedd, betalte vi umiddelbart, sier Eld.