Skuespiller Kristoffer Joner

Kristoffer Joner møtte veggen: – Jeg var ikke meg selv

Det har gått to år siden Kristoffer Joner sto foran kamera. – Jeg vet ikke hva jeg skal kalle det, om det er å være utbrent eller gå på en smell, forteller skuespilleren til Her og Nå.

<b>KRISTOFFER JONER: </b>Skuespiller Kristoffer Joner ble utbrent etter en periode med intens jobbing: – Kroppen var sliten etter at jeg, idiot som jeg er, jobbet altfor intenst altfor lenge, forteller han.
KRISTOFFER JONER: Skuespiller Kristoffer Joner ble utbrent etter en periode med intens jobbing: – Kroppen var sliten etter at jeg, idiot som jeg er, jobbet altfor intenst altfor lenge, forteller han. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– Jeg gleder meg til å stå foran kamera igjen. Det er det jeg elsker mest i verden. Når jeg nailer en scene, og leken, forteller Kristoffer Joner (51).

Det er to år siden en av Norges fremste skuespillere sist sto foran kamera. Det har vært helt bevisst.

Etter en intens innspillingsperiode først med Viaplay-serien «Maskineriet» og så det prisbelønte krigsdramaet «Krigsseileren», sa kroppen stopp.

– Jeg kom hjem og veide 60 kilo og kroppen sa: «Hei, dette var ikke så kult. Slutt med det der». Jeg vet ikke hva jeg skal kalle det, om det er å være utbrent eller gå på en smell. Plutselig var jeg ikke helt meg selv. Så jeg måtte prøve å finne meg selv igjen.

– Kroppen var sliten etter at jeg, idiot som jeg er, jobbet altfor intenst altfor lenge. Det skal jeg aldri gjøre igjen, innrømmer Kristoffer, som tidligere har spilt i en rekke store filmer som «Bølgen» og «Skjelvet».

Les også: Skuespiller Kim Kolstad: – Vi snakker sammen om alt

<b>UTBRENT</b>: Kristoffer Joner gikk fra innspillinger av serien «Maskineriet» til intense dager med opptak av «Krigsseilerne». I ettertid ble det vanskelig å skru av jobbmodus.
UTBRENT: Kristoffer Joner gikk fra innspillinger av serien «Maskineriet» til intense dager med opptak av «Krigsseilerne». I ettertid ble det vanskelig å skru av jobbmodus. Foto: Aurora Ytreberg Meløe/NTB

Fikk hjelp

De siste to årene forteller skuespilleren at han har fått tilsendt manus og fått tilbud om roller. Men både hode og kropp har hatt behov for avstand fra yrket han elsker.

– Det har tatt tid å venne seg til denne rolige hverdagen. Det har tatt tid å finne tilbake igjen. Jeg har fått og får den hjelpen jeg trenger og sakte, men sikkert har jeg blitt sterkere, innrømmer Kristoffer.

<b>KREVENDE:</b> Filmen «Krigsseileren» ble en stor påkjenning for skuespilleren, som veide 60 kg da innspillingen var ferdig.
KREVENDE: Filmen «Krigsseileren» ble en stor påkjenning for skuespilleren, som veide 60 kg da innspillingen var ferdig. Foto: Mark Cassar/Mer film

For skuespilleren har det hjulpet å få inn rutiner i hverdagen.

– Jeg har blant annet fått meg den sinnssyke hunden, en bull mastiff som vekker meg om morgenen og får meg ut på tur. Så er jeg så heldig at jeg har møtt en ny, gruppe mennesker. Hundefolk er jo helt fantastiske!

<b>PRISBELØNT:</b> Kristoffer Joner er en av Norges mest anerkjente skuespillere, og han har blant annet vunnet Amandaprisen for beste skuespiller hele tre ganger. Her fra premieren på «Skjelvet» i 2018. 
PRISBELØNT: Kristoffer Joner er en av Norges mest anerkjente skuespillere, og han har blant annet vunnet Amandaprisen for beste skuespiller hele tre ganger. Her fra premieren på «Skjelvet» i 2018.  Foto: Trond Reidar Teigen

De siste årene er det de små gledene i hverdagen, som har holdt ham oppe.

– Å se på «Dagsnytt 18» og «Debatten», og å spille litt Playstation – da er jeg fornøyd. Men jeg håper jeg kommer meg opp på hesten og får prøve meg igjen. For å se om jeg er skadet for godt eller om jeg klarer dette her, sier han med et smil.

Les også: (+) Da mannen min holdt tale for meg på 50-årsdagen, skjønte jeg at noe var veldig galt

Filmen «Grevlingene»

I slutten av mai, etter vårt første møte med ham, ble det kjent at Kristoffer gjør comeback med filmen «Grevlingene», og han beskriver rollen som en 70 år gammel, alkoholisert, avdanka mann som lever alene.

<b>COMEBACK:</b> Kristoffer Joner har fått god hjelp de siste årene, og etter to år er han igjen tilbake på filmsettet. I «Grevlingene» spiller han en 70 år gammel, alkoholisert mann med manglende fotfeste i livet.
COMEBACK: Kristoffer Joner har fått god hjelp de siste årene, og etter to år er han igjen tilbake på filmsettet. I «Grevlingene» spiller han en 70 år gammel, alkoholisert mann med manglende fotfeste i livet. Foto: Lasse Eriksson

Til NRK erkjenner Joner at han føler seg litt ute av trening når han nå skal prestere i filmen som spilles inn i Rogaland i disse dager.

– Vi får se om jeg gjør en grei jobb. Når kamera går, merker jeg når det sitter og når det ikke sitter, sier han til NRK.

Den foreløpige planen er at filmen har førpremiere våren 2025 og publikumspremiere i september 2025.


Denne saken ble første gang publisert 19/06 2024, og sist oppdatert 19/06 2024.

Les også