Kornsirkelen er avslørt
Nvidia konstruerte kornsirkelen for å promotere «utenomjordelig teknologi».
Kornsirkler er innhyllet i mystikk og undring. De er ofte store som et tosifret antall fotballbaner og dukker gjerne opp i områder av historisk eller vitenskapelig interesse. Mange er så enorme og komplekse at det er vanskelig å tro at står mennesker bak.
Teoriene om hvordan de oppstår er også mange og vidløftige. Enkelte cereologer, personer som studerer kornsirkler, forfekter paranormale forklaringer og hevder at mønstrene er så komplekse at de må være kontrollert av en eller annen eksistens.
En slik eksistens, mener cereologene, kan være Gud, utenomjordiske eller overnaturlige vesener, jorden selv - som advarer mot klimakatastrofer - og til og med menneskehetens kollektive underbevissthet.
Menneskeskapt
På 1990-tallet dukket det opp kornsirkler i et forrykende tempo, men de siste årene har det vært heller liten aktivitet. Ifølge den britiske avisen The Telegraph hadde antall åkermønstre dumpet fra 50 per juli i 2012 til bare 15 i 2013.
De fleste forskere er i dag enige om at kornsirkler er menneskeskapte. I 2013 annonserte kornsirkelskaperen Matthew Williams (42) at han la opp «karrieren» på grunn av høysnue.
Williams var den første som ble rettsforfulgt for å ha ødelagt avling i en hveteåker. Han innrømmer gjerne at han står bak kornsirkler, og sier samtidig at han oppfatter kunstformen som døende.
- Standarden på kornsirkler har tapt seg. De beste «croppiene» har begynt med andre ting, så det er ingen konkurranse lenger. De er alle kreative typer og gidder ikke mer når det ikke er finnes noe vennskapelig rivalisering, forteller han til avisen The Times.
Våknet til et uvanlig syn
Det var derfor et uvanlig syn som måtte gårdseieren Scott Anthony i Salinas i California rett før jul. Ute i åkeren hans var det nemlig dukket opp en gigantiske, firkantet formasjon i kornåkeren omkranset av en tynn sirkel med enkeltstående sirkler i banen.
Rundt i kornformasjonen var tallet 192 skrevet med blindeskrift, noe som førte til ekstra undring.
Mandag kveld ble imidlertid det hele avslørt som et PR-stunt fra prosessorprodusenten Nvidia.
Selskapet annonserte en ny mobilprosessor med 192 grafikkjerner, og avduket i samme slengen at det var de som stod bak kornsirkelen i California.
Tanken var å promotere hva selskapet omtaler som deres «utenomjordelige teknologi».
I ettertid er det ikke vanskelig å se koblingen til Nvidias nye Tegra K1-prosessor. Da kornsirklene først dukket opp sa mange at de lignet på en databrikke, men ingen skjønte hvorfor tallet 192 dukket opp flere steder. Nå som det har vist seg at brikken til Nvidia har 192 kjerner, gir det hele litt mer mening, skriver teknofil.no.
Nedenfor finner du videoer av det som angivelig var den første avsløringen av kornsirklene og Nvidias filmsnutt om hvordan de lagde dem:
Tau, stige og planker
Noen av kunstnerne som tidligere drev med kornsirkler ser ut til å ha beveget seg videre til sandsirkler.
Matthew Williams avslørte ikke selv hvordan han og sine kumpaner laget de enorme formasjonene, men cereologer antar at mønstrene skapes ved å bruke tau, stiger og planker.
I en artikkel i magasinet Scientific American med tittelen «Crop Circle Confession» hevdet engelskmennene Doug Bower og Dave Chorley i 1991 at de hadde startet fenomenet i 1978 ved å lage sirkler i kornåkre ved bruk av enkle verktøy. De skal videre ha demonstrert poenget ved å vise hvordan de kunne lage en kornsirkel på én time.
Se noen av verdens mest imponerende kornsirkler:
5604
Vi kjenner til enkelte rapporter om kornsirkler allerede fra slutten av 1800-tallet, men det var først på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet, da media begynte å skrive om fenomenet, at det virkelig tok av.
Det synes også å være en sammenheng mellom medias omtale av kornsirkler og hvor ofte de dukker opp. Da Bower og Chorley avslørte at de sto bak flere av sirklene i England, dukket det opp sirkler over hele verden.
Til nå er det rapportert om over 10.000 kornsirkler verden over. Eller, det vil si, store deler av verden. Kornsirkler synes å være kulturavhengig, og dukker stort sett opp i vestlige land samt Japan. Ifølge Wikipedias artikkel om kornsirkler dukker fenomenet aldri opp i muslimske land.
Slik skapes en kornsirkel
Den britiske avisen The Telegraph har i en artikkel forsøkt å avmystifisere hvordan kornsirkler oppstår. Her er hovedpunktene:
Først gjelder det å finne en egnet åker. Kornet må være akkurat så stivt at gjerningsmannen kan tråkke rundt i åkeren uten at han setter for store spor samtidig som det må gi nok etter til at det blir liggende nede i det mønsteret det skal.
Kornsirkler er populære turistmål, og selv om trampingen i åkeren kan gi tapt inntekt for bonden, vet han å hente inn pengene på annet vis. Ofte betaler kornkunstneren for å bruke åkeren, og bonden kan også be om en liten sum fra skuelystne som vil inn på eiendommen.
Ifølge avisen bruker kunstnerne datamaskiner for å designe kornsirklene, og ute i åkeren benyttes det gjerne GPS - sammen med de mer tradisjonelle verktøyene som tau og planker.
Det er gjerne en liten gruppe mennesker som samarbeider om å forme kornsirkelen, som naturligvis lages om natten. Lommelykter er fy-fy, så fullmåne og stjerneklare netter foretrekkes av skaperne. Det er ikke uvanlig å parkere langt unna for å unngå unødig oppmerksomhet fra tilfeldig forbipasserende.
For å bøye kornet, brukes det som oftest plank festet til et tau. Ved å først feste tauet til en stolpe, kan man relativt enkelt bevege seg rundt stolpen i tilnærmet perfekte sirkler.
En siste detalj er dessuten viktig. Mange kornsirkelkunstnere vil velge ut områder med magnetfelt eller plassere sirkelen over geologiske eiendommeligheter for å gi kunstverket en smak av mysterium og for å muligens forbløffe personer som forsøker å løse «mysteriet».
Les mer om hvordan kornsirkler skapes her.
Denne saken ble første gang publisert 07/01 2014.