Kongen overvåket brorens telefon

Kontrollerte hvem som fikk snakke med bror og svigerinne.

Foto: - (Scanpix)
Publisert

(SIDE2): Belgias kong Baudouin benyttet på 1960-tallet et gammelt overvåkingssystem for å kontrollere hvilke telefonsamtaler som ble sluppet gjennom til sin yngre bror Albert (som ble konge da Baudouin døde i 1993) og brorens kone Paola.

Telefonovervåkingen blir avslørt i tv-programmet «Royalty» på kanalen VTM, skriver Flandernews.be.

Elskere og elskerinner
Mens kong Baudouin og hans kone Fabiola var troende katolikker og kjent for sin pietistiske livsstil, tilhørte kongens yngre bror og hans kone det europeiske jetsettet, og hadde rykte på seg for å leve et utsvevende liv, med elskerinner og elskere på hver sin kant.

Den utsvevende livsstilen var antakelig årsaken til at kong Baudouin overvåket sin yngre bror og nærmeste arving. Telefonovervåkingssystemet hadde blitt installert under regjeringstiden til brødrenes far, kong Leopold III.

- På 1960-tallet benyttet kong Baudouin det til å kontrollere hvem som fikk slippe gjennom på telefon til Albert og Paola, ifølge historiker Mark Van den Wijngaert.

- Desperat konge
På denne tiden skrantet ekteskapet mellom Albert og Paola, som i praksis levde atskilte liv. Siden kongeparet var barnløst, var imidlertid prins Albert tronarving, og kong Baudouin var derfor opptatt av å kontrollere brorens levesett.

Mark Van den Wijngaert beskriver overvåkingen som «et desperat forsøk fra Baudouin på å redde brorens ekteskap». Prinsesse Paola skal ha skjønt at visse telefonsamtaler ikke ble sluppet gjennom, men kunne ikke hindre det fra å skje.

- Den dagen Albert og Paola bestemte seg for at de likevel skulle bli værende hos hverandre, var en av Baoudouins lykkeligste.

Kong Haralds fettere
Sommeren 1993 døde kong Baudouin brått, bare 62 år gammel, og kort tid etter besteg broren tronen som Albert II. Kong Albert abdiserte i slutten av juli i år til fordel for sin eldste sønn, Philippe.

Kongebrødrene Baudouin og Albert II (og deres søster, avdøde storhertuginne Joséphine-Charlotte av Luxembourg) var for øvrig barn av svenskfødte dronning Astrid av Belgia – vår egen kronprinsesse Märthas søster, og alle tre var/er dermed kong Haralds søskenbarn.

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2013.

Les også