Kong Harald

– Da har de ikke fulgt med i timen

For 28 år siden kunne kong Harald glede seg over fire norske seire under VM i Trondheim. I likhet med nordmenn flest, håper han på minst like stor suksess under årets mesterskap.

<b>SPORTSIDIOT: </b>Kong Harald under verdenscupen i hopp menn HS 134 RAW AIR i Holmenkollen i mars 2023.
SPORTSIDIOT: Kong Harald under verdenscupen i hopp menn HS 134 RAW AIR i Holmenkollen i mars 2023. Foto: Lise Åserud / NTB
Først publisert Sist oppdatert

Sist verdensmesterskapet på ski ble arrangert i Trondheim i 1997, feiret kong Harald (88) sin 60-årsdag. Han var i tillegg medlem av hovedkomiteen for mesterskapet, og sto for den offisielle åpningen.

Under årets mesterskap er det kronprins Haakon (51) som er kongehusets representant i hovedkomiteen. Kong Harald nøyer seg med å følge med fra ærestribunen. Men en helt vanlig tilskuer er han definitivt ikke.

Kongen er garantert blant publikummerne i Granåsen som har best oversikt over de konkurrerende utøverne. At han gleder seg, er det heller ingen tvil om.

– Vi skal i hvert fall til Trøndelag og VM på ski. Det er jeg helt sikker på, sa kong Harald i NRK-programmet «Året med kongefamilien».

<b>ÅPNET MESTERSKAPET:</b> Kong Harald var med i hovedkomiteen under mesterskapet i Trøndelags hovedstad for 28 år siden.
ÅPNET MESTERSKAPET: Kong Harald var med i hovedkomiteen under mesterskapet i Trøndelags hovedstad for 28 år siden. Foto: NTB

Sportsidiot

Kongen, som også var til stede under verdensmesterskapene på ski i Oslo i 1966, 1982 og 2011, og selvfølgelig vinter-OL på Lillehammer i 1994, følger ivrig med på alle sportsbegivenheter han rekker fra tilskuerplass eller foran TV-skjermen på Det kongelige slott, Kongsseteren, Kongsgården eller Mågerø.

– Hvis noen mener jeg ikke er sportsinteressert, har de ikke fulgt med i timen, sier Kong Harald i Harald Stanghelles bok «Kongen forteller».

Til Her og Nå har kongen fortalt at dronning Sonja (87) kaller ham for «sportsidiot».

<b>IVRIG SUPPORTER:</b> Kong Harald har alltid vært svært sportsinteressert og får med seg det meste av det som foregår av sendinger og store arrangementer. 
IVRIG SUPPORTER: Kong Harald har alltid vært svært sportsinteressert og får med seg det meste av det som foregår av sendinger og store arrangementer.  Foto: NTB

Kong Harald var tilskuer for første gang under sommer-OL i London i 1948. I Norge var det vinter-OL i Oslo i 1952.

– Jeg tror nok mitt første idrettsidol var løperen Arthur Wint fra Jamaica. Han var høy og flott, og hadde en spesiell takt i løpingen sin. Han løp ikke, han skred fremover, og vant 400 meter, forteller kongen i boken.

GULLGUTT: Kong Harald har stor respekt for Bjørn Dæhlie både som idrettsutøver og menneske. Her gratuleres Bjørn av kongen under VM
i Trondheim i 1997.
GULLGUTT: Kong Harald har stor respekt for Bjørn Dæhlie både som idrettsutøver og menneske. Her gratuleres Bjørn av kongen under VM i Trondheim i 1997. Foto: NTB

I Norge var det skøytelegenden Hjalmar «Hjallis» Andersen som var kongens første, store idrettshelt.

Les også: Slik møttes Harald og Sonja

Birger Ruud størst

I løpet av livet har kong Harald opplevd og blitt kjent med mange norske topp-idrettsutøvere, men det er én som skiller seg ut.

– Jeg tror Birger Ruud må være den enkeltutøveren som rager høyest på en oversikt over historiens fremste, norske utøvere, sier kong Harald i «Kongen forteller».

<b>LEGENDE:</b> Kong Harald mener Birger Ruud (i blå jakke) er tidenes største, norske idrettsutøver.
LEGENDE: Kong Harald mener Birger Ruud (i blå jakke) er tidenes største, norske idrettsutøver. Foto: NTB

Han var en legendarisk konge av skibakken både før og etter den andre verdenskrig. Birger vant to gull og ett sølv i OL og tre VM-gull i hopp. Han tok også VM-sølv i alpint.

I Stanghelles bok snakker kong Harald også om noen av heltene fra moderne tid, som Marit Bjørgen, Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie. Han uttrykker undring og beundring over at de klarte å motivere seg for stadig nye seire.

– Jeg vet ikke helt hvordan de gjorde det. Det kan ikke ha vært lett å nullstille seg og begynne på nytt. Det har jeg aldri greid. Du vinner én dag, men hva gjør du for også å vinne dagen etter? Det er imponerende å greie den mentale prosessen, men det er vel fordi de synes det er det morsomste de gjør. Det blir en livsstil, sier kongen.

Les også: (+) Kong Olavs ukjente historie: Ikke mange visste om hans plagsomme handikap

<b>MØTES IGJEN?: </b>Therese Johaug håper å motta nye gratulasjoner fra kongeparet i Trondheim. Her fra VM i Oslo i 2011.
MØTES IGJEN?: Therese Johaug håper å motta nye gratulasjoner fra kongeparet i Trondheim. Her fra VM i Oslo i 2011. Foto: NTB

Fint idrettsøyeblikk

Han har vært med på det meste av norske suksesser, men det er ett øyeblikk han trekker frem spesielt i boken:

– Et av de fineste idrettsøyeblikkene jeg har opplevd, er da Bjørn Dæhlie avslo å starte seiersseremonien for 10 kilometer klassisk under OL i Nagano i 1998 fordi han ville vente på at sistemann kom til mål. Det var kenyaneren Philip Kimely Boit. Han lå langt etter alle de andre, men Dæhlie ventet. Det var stort. Da tenker man ikke bare på seg selv, sier kong Harald i «Kongen forteller».