Kongefamilien
Annerledes feiring for den norske kongefamilien i år
Et tøft og vondt år for kongefamilien.
Dette er en kommentar og gir uttrykk for skribentens egne meninger.
2024 er året kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit neppe kommer til å glemme.
Men dessverre ikke for de positive og minneverdige opplevelsene som det også har vært mange av.
Opprør mot monarkiet
De siste 12 månedene har vært dominert av sykdom, politietterforskning og siktelse, diskusjoner om kongeparets sarkofag og kanskje aller verst: et gryende opprør mot monarkiet.
Meningsmålinger viser at stadig flere setter spørsmålstegn ved om Norge bør forbli et kongedømme i fremtiden.
Personlig tror jeg kongeparet, kronprinsparet og også prinsesse Ingrid Alexandra, som er nummer to i arverekken til den norske tronen etter sin far, kronprins Haakon, ikke behøver å bekymre seg over monarkiets fremtid. Det står fortsatt fjellstøtt.
Ble fulgt hjem
Det fikk ikke minst den kongelige familien et bevis på da kong Harald ble syk under et velfortjent ferieopphold på Langkawi i Malaysia.
Hele Norge var oppriktig bekymret for vår kjære konge, og det har ikke skjedd før at så mange har fulgt et fly nærmest minutt for minutt på «Flightradar» som tilfellet var da majesteten ble fraktet i Forsvarets fly hjem til Gardermoen og Norge.
Det sier alt om kongens posisjon i Norge, og hvor glad vi alle er i vår monark.
Også andre medlemmer av kongefamilien har kjent på folkets støtte i krevende tider.
Kronprinsesse Mette-Marit, som dessverre aldri blir frisk av sin alvorlige lungesykdom, har fått oppleve varmen fra det norske folk når hun har måttet ta pauser av helsemessige årsaker dette året.
Les også: Slik blir kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit som kongepar
Overskygget
Men det må være trist for kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen å oppleve at deres utrettelige arbeid, både nasjonalt og internasjonalt, er blitt overskygget av politietterforskningen og siktelsen mot Marius Borg Høiby og skandaleoppslag om prinsesse Märthas nyblivne ektemann, sjaman Durek Verrett, og parets meget omdiskuterte bryllup og næringsvirksomhet.
Har måttet svare
Det kan heller ikke ha vært lett for kronprins Haakon at han på hvert eneste offisielle oppdrag utenfor Det kongelige slott siden begynnelsen av august har blitt konfrontert med politietterforskningen og siktelsen mot bonussønnen Marius Borg Høiby av pressen.
Ingen av de utsendte medierepresentantene har tilsynelatende vært interessert i hvilket oppdrag tronarvingen skulle utføre.
Selv på reisen til Jamaica i regi av United Nations Development Programme (UNDP) i november, en tur jeg vet han hadde gledet seg til, ble kronprinsens viktige oppdrag overskygget av en ny utvikling i «Marius- saken».
Jeg synes oppriktig synd både på UNDP og alle andre organisasjoner og kommuner – for å nevne noen – som har arbeidet i lang tid med å få et til et kongelig besøk, uten å få igjen noe oppmerksomhet om sitt prosjekt eller arrangement.
Les også: Slik er Haakons forhold til Marius Bog Høiby
Private og offisielle utfordringer
Det vet jeg også kronprinsen gjør. I likhet med kong Harald, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit, er han opptatt av å ikke ta bort oppmerksomheten fra deres vertskap når de er ute og representer.
Derfor har de heller ikke for vane å snakke om «andre ting» under sine besøk.
Men beskyldningene, politietterforskningen og ikke minst siktelsen mot Marius Borg Høiby har gjort at kronprins Haakon har følt seg tvunget til å komme med noen litt formelle svar.
Man kan mene hva man vil om hvorvidt han burde vært litt mer konkret og personlig i sine svar, men du trenger ikke kjenne kronprinsen godt for å se at dette har vært tøft og vondt for ham.
Ikke minst siden det kommer på toppen av et ellers krevende år for Haakon.
Han har ikke bare måttet steppe inn for kong Harald og kronprinsesse Mette-Marit i deres sykdomsfravær, men også kommentere deres helsetilstand til enhver tid.
Han har også måttet svare på mange spørsmål om Märtha og Durek. Jeg tror nok tronarvingen setter ekstra pris på jule- ferien i år.
Jeg ønsker kongefamilien et godt nytt år, og lykke til med både private og offisielle utfordringer i 2025!
De har flere utfordringer enn vanlig, men forhåpentlig får de i høytiden en pause fra den negative omtalen om kongehuset og diskusjonen om monarkiets fremtid.