- Kongehuset har «uektefond»

Sørger godt for kjærlighetsbarna.

Foto: (Scanpix)
Publisert

(SIDE2): Det belgiske kongehuset tar seg godt av kongelige barn som blir født utenfor ekteskapet, hevder journalisten Kathy Pauwels, som ifølge avisen Het Nieuwsblad påstår at kongefamilien har et eget fond som sørger for økonomisk støtte til barna.

- Flere halvsøsken
Belgiske medier har denne uken brakt historien om at kong Albert II angivelig har en hittil ukjent halvsøster, en 70 år gammel kvinne som heter Ingeborg Verdun, som er et resultat av en romanse mellom kong Leopold III og østerrikske Liselotte Landbeck i 1939-40.

I boken som bringer historien om den påståtte halvsøsteren, hevdes det også at Leopold III fikk en sønn utenom ekteskapet på 1950-tallet, og at grev Michel Didisheim (80) også er et resulat av den daværende kronprinsens utenomekteskapelige aktiviteter.

- Kjent hemmeligheten lenge
Journalist og kongeekspert Kathy Pauwels hevder at kongehuset har sørget godt for disse «kjærlighetsbarna», blant annet gjennom et eget fond som har ytt økonomisk støtte, men også på andre vis:

- Liselotte Landbecks andre ektemann fikk en høy stilling i Stockholm, sier Pauwels til avisen.

Kathy Pauwels sier at hun har visst om at Ingeborg Verdun eksisterer i over et halvt år, og at det har vært vanskelig å holde på hemmeligheten.

- Albert har datter
Ukens påstander om at kong Albert kan ha flere halvsøsken, føyer seg inn i rekken av tilsvarende historier fra tidligere.

I 1997 ble belgierne rystet av påstandene om at kong Albert II selv hadde en datter født utenfor ekteskapet. Skulptøren Delphine Boël ble født i 1968, og skal være resultatet av et sidesprang kongen hadde med en belgisk aristokrat, baronesse Sybille de Selys Longchamps.

Verken Delphine Boël eller hennes mor har kommentert saken, og hoffet avviste den gang påstandene som «ondsinnet sladder».

Flere sidesprang
Kong Alberts onkel, prins Charles, som var regent i Belgia fra frigjøringen i 1944 til kong Leopold returnerte til landet i 1950, skal også ha fått en datter uten at han var gift.

Den nåværende kongens bestefar, kong Albert I, hadde også et barn født utenfor ekteskapet, og hans forgjengere hadde også sine svin på skogen.

Fikk adelstitler
Belgiernes første konge, Leopold I (bildet t.h.), hadde minst to utenomekteskapelige forhold. Det ene med en tysk skuespillerinne som i 1829 trakk seg fra teaterlivet for å gifte seg med den Leopold som på den tiden var tysk prins, men dette forholdet ble avsluttet da han ble belgisk konge.

Med Arcadie Claret fikk kong Leopold I sønnene Georg og Arthur. Etter kongens død ble både de to sønnene og hans gamle elskerinne gitt adelige titler.

Leopold Is sønn og etterfølger, Leopold II (bildet t.v.), hadde en forkjærlighet for svært unge kvinner. Den mest kjente er Blanche Delacroix, som han møtte da hun var 16 år gammel, og som han fikk to sønner med: Lucien og Philippe Durrieux, som begge fikk belgiske adelstitler.

Det er også kjent at kong Leopold II var gjest på et bordell i London, hvor det arbeidet svært unge prostituerte.

Denne saken ble første gang publisert 25/02 2011.

Les også