Konfliktene som kunne ha utslettet verden

Visste du at Russland var nær ved å starte atomkrig - på grunn av Norge?

Foto: (Wikimedia Commons)
Først publisert Sist oppdatert

Ifølge Wikipedia er det er det så langt vært fem større hendelser i verdenshistorien etter 1945 som kunne ha satt i gang en tredje verdenskrig. Les mer om de konfliktene i bunn av denne saken. Men det finnes også en rekke flere konflikter og nære på-hendelser som har presset verden tett opp til grensen av alvorlige kjernefysiske konflikter.

Her er fem militære konflikter som kunne ha omskrevet verdenshistorien:

Inntrenger på luftbasen i Duluth

Under cubakrisen gikk hele verden på tå hev, og beredskapsalarmen var satt til Defcon 3. Dette var bjørnen som klatret opp gjerdet på den militære luftbasen i Duluth, Minnesota totalt uvitende om. Mannen som var på vakt denne natten 25. oktober 1962, klarte imidlertid ikke se annet enn at en inntrenger var på vei over gjerdet. Han skjøt mot skikkelsen og aktiverte «sabotasjealarmen».

Alarmen var programmert slik at den automatisk gikk på flybasene i nærheten, men på luftbasen Volk Field var alarmen koblet feil, og isteden gikk atomalarmen. Volk Field var på den tiden utstyrt med de fleste av USAs B-47-bombefly. Alarmen som gikk beordret F-106A-jagerfly utstyrt med atomvåpen i luften, og pilotene var ikke i tvil. Dette var ingen øvelse så lenge beredskapen var satt til Defcon 3. Pilotene trodde 3. verdenskrig var i gang.

Misforståelsen ble ganske snart oppklart, men da var pilotene allerede på vei ned rullebanen. Volk Field var en liten base, og var ikke utstyrt med et kontrolltårn. En bil ble sendt fra hovedkvarteret, og med gassen i bånn klarte sjåføren å signalisere til pilotene om å stoppe flyene.

Kilde: Wikipedia

Foto: (Wikimedia Commons)

Thuleulykken

Thuleulykken er betegnelsen for en flystyrt som fant sted 21. januar 1968 i nærheten av Thule Air Base i Grønland. Flyet som styrtet var en amerikansk B-52 Stratofortress bombefly med fire hydrogenbomber om bord.

Flyet var på flyging over Baffin Bay, som en del av programmet Operation Chrome Dome, da det utbrøt brann i flyets kabin. Flyet søkte mot Thule Air Base for å foreta en nødlanding, men besetningen måtte oppgi nødplanen. Seks av besetningen på syv personer kom seg ut av flyet, som krasjet i havisen ved North Star Bay.

Det ble naturligvis en solid oppvask ettersom den danske regjeringen offisielt ikke tillot amerikanske atomvåpen på dansk territorium. Statsviteren Scott Sagan hevder imidlertid at utfallet av ulykken kunne ha vært katastrofal for jordkloden dersom flyet hadde krasjet på Thule-basen. Sagan mener at basens rakettvarslingssystem kunne blitt slått ut, noe som kunne ha fått NORAD til å konkludere ned at et kjernefysisk angrep var satt i gang.

Foto: (Wikimedia Commons)

Kilde: Wikipedia

B-47-krasj på RAF Lakenhealth

Royal Air Force Station Lakenheath er en militærbase nær Lakenheath i Suffolk, England. 27. juli 1956 var atomulykken nær faktum da et B-47-bombefly styrtet inn i en lagerbygning - en såkalt iglo - som inneholdt tre MK-6-atomvåpen.

Våpnene var ikke armerte, men hver av dem inneholdt nesten fire tonn høyeksplosiver som en del av tenningsmekanismen. Som ved et under eksploderte ingen av bombene. Dersom de hadde gjort det, kunne det ha fått svært alvorlige konsekvenser - noe dette dokumentet avduker...

Superflyet ble en fatal fiasko
Pluss ikon
Superflyet ble en fatal fiasko

Kilde: Wikipedia

Foto: (Wikimedia Commons)

Norsk rakettulykke

Det er ikke bare USA, Sovjet og England som har vært involvert i «nær atomkrig»-hendelser. 25. januar 1995 sendte norske og amerikanske forskere opp en Black Brant XII-rakett fra Andøya. Raketten ble sendt opp for å studere nordlyset over Svalbard. Raketten nådde så høyt som 1400 kilometer og passerte en luftkorridor som overvåkes både av USA og Russland.

Atomalarmen gikk i Moskva, og den berømte atomkofferten ble brag til president Boris Jeltsin. Hans oppgave var å avgjøre hvorvidt USA hadde sendt kjernefysiske raketter mot Russland, og om russerne skulle fyre av sine forsvarsraketter. Ifølge militærets forsvarsrutiner måtte Jeltsin ta en avgjørelse innen ti minutter.

Det ble imidlertid ganske raskt avklart at raketten var på vei vekk fra Russland. Det er fremdeles ikke klart hvor nær Jeltsin var å beordre et motangrep.

Kilde: Wikipedia

Falsk alarm i Pentagon

Vi har tidligere skrevet om mannen som reddet verden, Stanislav Petrov. Han var på vakt i bunkeren Serpkuhov-15 som huset Sovjetunionens varselsystem for et eventuelt amerikansk atomvåpenangrep da alarmen gikk mandag 26. september 1983.

Russland er ikke de eneste som har strevd med programvaren. Fire år tidligere, den 9. november 1979 går alarmen i fire amerikanske kommandosentre inkludert Pentagon. Interkontinentale ballistiske missiler var på vei fra Sovjet mot USA.

USA armerer sine Minuteman-raketter og National Emergency Airborne Command Post tar av. Etter seks nervepirrende minutter blir det likevel klart at verken radar eller satellitter har fanget opp russiske raketter, og det blåses fare over.

Det ble senere oppdaget at treningsprogramvare som simulerte et sovjetisk angrep hadde blitt installert på datamaskinene som ble brukt til å overvåke trusselbildet. Etter hendelsen ble det bygget et eget bygg for å simulere treningssituasjoner i fremtiden.

Foto: (Wikimedia Commons)

Nære på flere ganger

Ifølge Wikipedia er det så langt vært fem større hendelser i verdenshistorien etter 1945 som kunne ha satt i gang en tredje verdenskrig:

Dommedagsklokken nærmer seg faretruende midnatt.
Dommedagsklokken nærmer seg faretruende midnatt. Foto: Wikimedia Commons