Kodene som skaper hodebry

Publisert

Brev fra en seriemorder, en upassende kjærlighetserklæring og identiteten til en død mann.

De fleste mysterier blir løst før eller siden, men enkelte kryptiske meldinger har bevart sin hemmelighet i flere hundre år – til tross for geniale kodebryteres iherdige innsats.

Artikkelen er levert av magasinet «Historie». Les også:

Liten skive av leire splitter ekspertene

Hva: Faistosdisken

Funnet: 1908

Inneholder: Et ukjent alfabet?

Den italienske arkeologen Luigi Pernier var i 1908 i full gang med en utgravning ved den mektige oldtidsbyen Faistos på Kreta. Under blottleggingen av ruinbyens palass kom Pernier over en gjenstand som har holdt kodeknekkere i ånde siden: en liten terrakottaskive med en diameter på bare 15 centimeter, med 241 symboler på begge sider.

Tegnene har vist seg å være umulige å tyde, blant annet fordi arkeologene aldri har funnet andre gjenstander med samme slags tegn. Av samme grunn kan ikke forskerne bruke en av sine mest vellykkede metoder, frekvensanalysen, der de ved å telle forekomsten av et bestemt tegn kan analysere seg frem til dets betydning.

Ekspertene har identifsert enkelte av tegnene som dyr eller redskaper, men skivens praktiske funksjon er stadig svært omdiskutert blant arkeologer og historikere.

Noen mener at Faistos-disken er en form for alfabet eller symboloversikt. Andre er overbevist om at den er en forfalskning fra Perniers hånd. Skiven er datert til rundt 1700 f.Kr., og stammer dermed fra den minoiske kulturens bronsealder – en periode som er kjennetegnet av tekniske og kulturelle fremskritt. Faistos-disken er i dag utstilt på et arkeologisk museum på Kreta.

Munker solgte mystisk manuskript

En snodig bok med et uforståelig skriftspråk og fargerike illustrasjoner har plaget kodeknekkere i flere hundre år.

Hva: Voynich-manuskriptet

Funnet: 1600-tallet

Inneholder: Ny vitenskapelig innsikt?

I 1912 kjøpte bokhandleren Wilfrid Voynich et merkverdig manuskript av noen italienske munker. Boken var skrevet med en uforståelig skrift, og inneholdt en rekke tegninger av blant annet planter og himmellegemer.

Erfarne kodeknekkere fra første og andre verdenskrig har forsøkt å tolke manuskriptet, og eksperter hos National Security Agency (NSA) – en amerikansk etterretningstjeneste med kodeknekking som spesialfelt – har brynet seg på de uforståelige sidene i flere tiår.

Manuskriptets opprinnelse er ukjent, men det eksisterte etter alt å dømme allerede på 1600-tallet. Da Voynich kjøpte boken, var det nemlig vedlagt et gammelt brev, som forklarte at manuskriptet var blitt solgt til den tyske keiser Rudolf 2. (1552-1612).

Voynich selv mente at boken var skrevet på 1200-tallet av en engelsk munk. En C14-datering fra 2009 slo fast at pergamentet i boken var fremstilt på 1400-tallet. En annen analyse viser at blekket og fargene også stammer fra den samme perioden.

Den kryptiske teksten ligner ikke noe kjent skriftspråk. Ifølge enkelte eksperter tyder imidlertid analyser av bokstavenes frekvens og plassering på at boken inneholder en meningsfull tekst på et europeisk språk.

448 sider som ingen forstår

Hva: Rohonc-kodeksen

Funnet: 1700-tallet

Inneholder: Ukjent

På et bibliotek i Budapest står en tykk bok skrevet med et ukjent alfabet. Ifølge eksperter er papiret i boken laget i Venezia på 1500-tallet, men de eldste bevisene på bokens eksistens er fra 1840-årene. Tegningene viser blant annet kors, halvmåner og symboler som sol og svastika.

OBS! Artikkelen fortsetter på neste side. Les om seriemorderens mystiske, siste brev og koden Darwin ikke klarte å knekke.

Blodtørstig seriemorder ville avsløre navnet sitt

En gal seriemorder sendte i årevis kodete brev om sine bestialske drap.

Hva: Zodiac-brevene

Funnet: 1969

Inneholder: Navnet på morderen?

I august 1969 mottok tre avisredaksjoner i California et brev fra en person som innrømmet å stå bak tre brutale drap som nylig var begått. Hvert brev var vedlagt en tredjedel av et langt kodeskrift. Ifølge brevskriveren ville det avsløre navnet hans dersom koden ble knekt.

Det krypterte budskapet ble raskt oversatt – uten at det dukket opp noe navn. Imens fortsatte de blodige forbrytelsene og de mystiske brevskriveriene. Brevene inneholdt nå blant annet restene av en blodig skjorte som et av ofrene hadde hatt på seg.

I november 1969 sendte morderen en kode på 340 tegn som ennå ikke er tydet. Og i april 1970 fikk pressen tilsendt nok et brev, som begynte med «Mitt navn er», fulgt av en 13 tegn lang kode. Brevet inneholdt også en teknisk tegning av en bombe, som morderen truet med å bruke mot en skolebuss.

Morderens identitet er fortsatt ukjent, men både amerikanske myndigheter, presse og privatpersoner arbeider fortsatt med å utpeke rett gjerningsperson.

Darwin ville knekke mystisk tekst

Hva: Shugborough-monumentet

Funnet: Midt på 1700-tallet

Inneholder: Veien til den hellige gral?

Nær godset Shugborough Hall i Midt-England er en kort kode hogd inn i sokkelen under et relieff. «O.U.O.S.V.A.V.V» lyder teksten. I dag kan ingen huske hvem som sto bak inskripsjonen, eller om den er en kommentar til relieffet. Det forestiller flere personer som peker på en grav.

Siden 1700-tallet har folk som naturforskeren Charles Darwin og forfatteren Charles Dickens forgjeves forsøkt å knekke koden. Koden ble imidlertid først en attraksjon da stedet ble nevnt i boken «The Holy Blood and the Holy Grail» fra 1982. Boken hevder at monumentet viser vei til den hellige gral.

Andre argumenterer for at kodeskriften bare er en beskjed mellom to elskende – altså en slags graffiti fra 1700-tallet.

Lik tok hemmelighet med i graven

Hva: Somerton-mysteriet

Funnet: 1948

Inneholder: Likets identitet og dødsårsak?

I halv sju-tiden om morgenen 1. desember 1948 fant forbipasserende en død mann i en australsk forstad. Rettsmedisineren beskrev mannen som en 45 år gammel rødhåret brite med «en kropp som en ballettdanser», og videre at han ikke hadde dødd av naturlige årsaker, men blitt forgiftet.

Mannen hadde ingen dokumenter på seg, og alle merkelapper i klærne hans var fjernet. Nærmere undersøkelser avslørte en liten papirbit i en skjult lomme. På lappen sto ordene «Tamam Shud». De viste seg å stamme fra en persisk diktsamling fra rundt år 1100. Et eksemplar av boken ble kort etter funnet i en bil i samme nabolag.

Boken manglet akkurat den biten av en side som lå i den døde mannens lomme. På siste side i boken var det rablet ned en kodet tekst som ingen hittil har kunnet tyde.

Teoriene om det mystiske liket og den etterlatte koden har florert siden 1948, og vært gjenstand for flere undersøkelser. En av teoriene er at mannen var britisk spion, og at han ble forgiftet av fiendtlige agenter. En annen utbredt teori er at et ulykkelig kjærlighetsforhold var årsaken til mannens død.

Identiteten hans forblir et mysterium.

OBS! Artikkelen fortsetter på neste side. Les om det mystiske Dorabella-brevet og gåtene kodeknekkerne faktisk HAR løst på neste side.

Upassende beskjed ble skjult

Hva: Dorabella -brevet

Funnet: 1897

Inneholder: En kjærlighetserklæring?

Den britiske komponisten Edward Elgar var en flittig kodeskriver. Men selv om kodeentusiaster har avslørt innholdet i de fleste av de kodete brevene hans, volder det såkalte Dorabella-brevet fra 1897 stadig tolkerne hodebry.

Brevet er skrevet til den unge prestedatteren Dora Penny, etter at den 20 år eldre komponisten sammen med sin kone hadde besøkt foreldrene hennes.

Brevet består bare av 87 tegn, og i teksten er det benyttet 24 forskjellige symboler. Dora Penny har fortalt at hun aldri selv fikk tydet innholdet i brevet. Det ble offentlig kjent i 1937, da Penny ga ut en bok om den berømte komponisten.

Så sent som i 2007 utlyste The Elgar Society – en forening som arbeider for å gjøre komponisten kjent – en konkurranse for å få brevet tydet. Forsøket var resultatløst, men nye teorier kommer stadig til. Siste forslag er fra en kanadisk analytiker, som mener at budskapet i brevet er:

«Hvorfor er jeg så trist, Bella? Jeg falmer, som vi ser roser gjøre. E.E. (Edward Elgar, red.) er så evig glad i deg, Dora. Jeg vet at jeg skriver til deg i kjærlighet. I dyp hengivenhet».

Kodeknekkernes største suksesser

Geniale kodeknekkere har flere ganger avslørt hemmelige beskjeder og endret historiens gang.

Kodete brev avslørte kupp

I 1587 pønsket Skottlands dronning Maria Stuart på å styrte den engelske dronning Elisabet 1. Maria kommuniserte med sine medsammensvorne via kodete brev, som ble knekt av Elisabets spionsjef. Han fulgte i skjul med i korrespondansen, før kuppmakerne ble arrestert og halshogd.

Munkekode skjulte krutt

På 1200-tallet var munken Roger Bacon trolig den første europeeren som fant opp kruttet. Han innså snart de blodige konsekvensene av sin oppdagelse, og skjulte oppskriften i en kodet tekst. Den ble ikke knekt før 650 år senere – da kruttet for lengst var kommet til Vesten fra Kina.

Telegram dro USA med i krig

I 1917 hadde første verdenskrig kjørt seg fast i en stillstand som bare USAs inntreden kunne bryte. Men amerikanerne holdt seg unna – helt til britene viste dem et kodet, tysk telegram. Teksten tilbød meksikanerne Arizona, New Mexico og Texas hvis de ble med i krigen på tysk side. USA så nå ingen annen utvei enn å gå til krig mot Tyskland – og snart tippet krigen til de alliertes fordel.

Denne artikkelen er først publisert på historienet.no. Les også: