Knappen som får bilen til å bruke mye mer drivstoff

Enkelte ting bør du absolutt ikke gjøre om du vil spare penger på drivstoff.

Publisert

Drivstoffprisen er kanskje den mest tydelige utgiften vi har i forbindelse med å kjøre bil.

Tall fra Opplysningsrådet fra Veitrafikken (OFV) gir et klart bilde av at drivstoff i den store sammenhengden langt fra er den største utgiftsposten når det kommer til å ha bil. Avskrivninger og rentekostnader står for over halvparten av de årlige utgiftene, men drivstoffkostnader er den klart største enkeltutgiften som du har en viss kontroll over.

Les også: Så mye koster det egentlig å ha bil

En vanlig måte å tenke på å spare drivstoffkostnader på er å kjøpe ny og mer drivstoffgjerrig bil, men dette gir bare besparelse om du vet hvordan du skal kjøre bilen på en effektiv måte.

Det finnes mange tips der ute på hvordan du kan legge om kjørestilen din for å spare drivstoff, men hvor stor effekt har det egentlig?

For å finne ut av dette tok vi med oss en splitter ny bil ut for test. Valget falt på den nye mini-SUV-en fra Suzuki med det klingende navnet C-Cross. Bilen har et par egenskaper som gjør den veldig godt egnet til en slik test.

  • På papiret er dette en av de aller, aller mest drivstoffgjerrige bilene i en bilklasse som i Norge er enormt populær.
  • Med trinnløs automatisk girkasse er det relativt enkelt å kontrollere at feil girvalg ikke påvirker utslippet
  • Suzuki er et merke som kanskje ikke tiltrekker seg de mest bilinteresserte kjøperne, og dermed skal en ikke se bort i fra at dette er en bil som vil bli kjørt av personer som ikke bryr seg mye om effektiv kjøring.

På papiret er toppmodellen vi har vært ute med oppgitt til å ha et forbruk på 0,57 liter per mil, noe som er godt under konkurrenter fra for eksempel Mitsubishi og Mazda.

Vi plukket oss ut en nesten 28 kilometer lang strekning med start og slutt på samme sted. Strekningen er en landevei med liten trafikk, 80 km/t fartsgrense hele veien og den er til dels svært svingete og kupert.

Målet var å se hvordan fire forskjellige kjørestiler påvirket forbruket.

Økonomisk kjørestil

Vi startet testingen med den økonomiske kjørestilen. Målet er er først og fremst å bremse så lite som overhode mulig, og dermed tilpasse farten inn mot svinger gjennom gasspådraget. Siden vi kjenner testrunden svært godt, vet vi hvilke svinger som det må reduseres mye i farten, og hvor en kan holde god fart. Vi passet på å aksellerere så lite som mulig i oppoverbakker og utnytte nedoverbakkene så godt som mulig.

Samtidig var ikke målet noen ekstrem økokjøring, der målet var at vi selv ikke skulle bli irritert på oss, om vi hadde havnet bak oss på den svingete veien. I praksis betyr det en fart på 60-80 km/t.

Resultat: 0,52 liter per mil

Økonomisk kjørestil - i sportsmodus

Neste runde ble foretatt i helt samme kjørestil, men med én viktig forskjell: Bilen ble stilt inn i sportsmodus, noe som i all hovedsak betyr at girkassen er mer tilbøylig for høyere turtall.

Resultat: 0,6 liter per mil - 15 prosent økt forbruk

Uøkonomisk kjørestil

I neste kjøremodus var målet å holde omtrent samme gjennomsnittsfart, men tilpasset en litt mer nølende kjørestil. Hovedforskjellen er at vi var langt mer tilbøylig til å bremse ned før svinger, og dertil flere og kraftigere aksellerasjoner. Den store forskjellen her er altså at vi utnytter aksellerasjonen og bevegelsesenergien dårligere, uten å påvirke gjennomsnittsfarten nevneverdig. Vi var heller ikke fremmede for å aksellerere i oppoverbakker.

Resultat: 0,87 liter per mil - 67 prosent økt forbruk

Hurtig, men jevn kjørestil

Siste test ble gjennomført med tanke på noen som har det travelt, men som ikke ønsker å bli stoppet av UP. Målet var ikke å kjøre veldig fort, men å holde en så jevn fart som vår kuperte testvei tillot. Ingen tanker ble brukt på å spare penger i aksellerasjoner, og bremsing ble gjort ved behov.

Resultat: 0,92 liter per mil - 77 prosent økt forbruk

Tips til lavere drivstofforbruk

Testen er ikke på noen måte vitenskapelig gjennomført, og har en rekke mindre feilkilder. Valg av teststrekning har spesielt mye betydning, siden kjøring på svingete landevei vil gi større utslag enn riksveier. Men testen illustrerer med all tydelighet at måten du som sjåfør styrer bilen på, kan ha til del store påvirkning på hvor mye drivstoff bilen din bruker.

Bruk av motoren

  • Har du manuelt gir: Kjør etter turtelleren. Skift gir ved 2500 RPM omdreininger med bensin og 2000 RPMmed diesel. Du vil bli overrasket over hvor lavt turtall moderne motorer liker seg på.
  • Når du skal akselerere, press gassen 3/4 av veien til bunn - men pass på å holde deg innenfor turtallet i forrige punkt. Dermed kommer du raskere opp i fart, uten å presse motoren maksimalt, og dermed lettere komme i mest effektive gir.
  • Gir så raskt du kan inn til høeste gir (typisk 5. eller 6.-gir) - og gjør alt du kan for å holde jevn fart på flate områder.
  • Skru av motoren om du skal stå stille i mer enn 20 sekunder.

Kjørestil

  • Unngå unødvendig oppbremsing - litt ekstra avstand til bilen foran kan spare deg for mye.
  • Slipp gassen i nedoverbakke og inn mot hindringer. Ser du at det blir rødt lys kan du like gjerne trille fram.
  • Se langt framover, skaff deg oversikt over trafikkbildet. Slipp opp gassen i god tid før krappe svinger, fremfor å bremse.
  • Ikke aksellerer i oppoverbakke om det ikke er nødvendig
  • Utnytt terrenget. Gi litt ekstra gass før en bakke starter, så kan du trille over toppen.

Vedlikehold

  • Sjekk dekktrykket! Lavt dekktrykk kan koste mye penger som følge av økt rullemotstand. Det kan også gi dårligere veigrep.
  • Service og oljebytte skaper en mer effektiv motor
  • Motorvarmer er en god ting fra allerede 5 plussgrader

Ellers noe gode tips:

  • Vekt er døden for drivstofføkonomi. Ikke ha masse unødvendig dilldall i bilen som får opp vekten.
  • Noe som er enda verre enn vekt, er ekstra luftmotstand. Ta av skiboks og lastestativ når du ikke trenger det. Dette kan fort føre til ti prosent mer drivstofforbruk.
  • Aircondition er behagelig, men avhengig av biltype og bruk kan dette øke drivstofforbruket med ti prosent. Om du ikke trenger å kjøle eller avfukte luften, bare bruk vifta normalt.