Kjøpt for 45 millioner: Se bildene fra innsiden

Bli med inn til skipsrederen som skyldte staten 400 millioner kroner.

Publisert

(BA.no:) Thomas Sandland og Christian Foss kjøpte Rekstenbygget (kontorlokalene, bassengområdet og vaktmesterboligen) i Statsminister Michelsens Vei 38 i Bergen av Johan Reksten for 45 millioner kroner i 2006. Siden har det vært full forretningsvirksomhet der, med en bråte leietagere. Men Rekstens ånd hviler tungt over huset, skriver BA.no.

Omsetter for 1,2 millioner

– Jeg ønsker ikke å forsvare eller kritisere Reksten. Men jeg er gründer selv. Skal man skape noe, må man være i opposisjon til det bestående. Også myndighetene. Det er kamper hele tiden, man må bryte barrierer. Det er slik det blir samfunnsutvikling, mener Sandland, som er medeier i 30 Bunnprisbutikker, driver med eiendomsutvikling og mye annet.

Selskapene han er med i omsetter årlig for 1,2 milliarder kroner.

Han og finanskjendis Thorstein Selvik, som har vært leietager i Rekstenbygget i 19 år og var finansiell rådgiver da Johan Reksten solgte bygget, viser BA rundt i de fornemme lokalene. Blant annet det berømte svømmebassenget med den opprinnelige baren restaurert.

Veggkunsten i lokalet er skapt av bergenseren Reidar Johan Berle, som i resten av bygget.

De beste arkitekter og interiørkonsulenter ble brukt.

– Her har vi hatt noen flotte nachspiel, ler Selvik.

– Reksten var veldig flink med velferdstilbudene til sine ansatte. Bassenget her, trimrommet og badstuen i kjelleren. Han var en moderne arbeidsgiver, hevder begge to.

– Et praktbygg

Første delen av Rekstenbygget ble reist for over 50 år siden. Den private villaen til Hilmar Reksten ligger et lite steinkast unna, så han spaserte ned til kontoret i øverste etasje hver morgen. Johan Reksten overtok eiendommen på syv mål etter farens død, men solgte den til Foss og Sandland i 2006. Eierne har siden pusset opp for ti millioner kroner.

– Vi har tatt vare på veldig mye fra Rekstens tid. Utrolig mange flotte detaljer i bygget. Et tilsvarende praktbygg med slike kvaliteter, ville trolig kostet 300 millioner å bygge i dag, mener Sandland.

– Da Johan Reksten kom hjem fra London i 1995, revitaliserte han bygget. Og mye kom Bergen til gode, ikke minst Rekstensamlingene like oppe i bakken. Det ble åpnet opp for bryllup, konfirmasjoner og begravelser. Rekstens private kunst inneholdt ufattelige verdier. Men dette ble tatt ut da kreditorene skulle ha sitt og måkt ut på markedet til underpris. Dessverre, sier Selvik.

– Utrolig viktig

Fra lunsjrommet i Rekstenbygget er det panoramautsikt over til Gamlehaugen. Forholdet mellom Hilmar Reksten og Kong Olav var visstnok usedvanlig godt. Gamle modeller av Rekstenflåtens flaggskip står utstilt. Veggdører er beholdt. Navn på kontorfløyene også.

Sandland sier han har fått spiriten fra Reksten inn med farsmelken.

– Min far var sjøkaptein. Selv om han ikke reiste for Reksten, er jeg vokst opp med skipsmiljøet tett på.

– Skjønner du kritikerne til Reksten?

– Jeg tar ikke stilling til historien, men det man ikke kan ta fra Reksten er pågangsmotet, hans samfunnsbyggende virksomhet. Tenk på Hanøytangen, på Stord Verft. Reksten var en drivkraft.

– Han var også utrolig viktig for Bergen. Både som velgjører og industribygger. Han skapte store flåter, mange arbeidsplasser. Det må ikke glemmes, selv om ikke alle avgjørelsene hans var like heldige og riktige, mener Sandland.

Kulturell gullakse

Thorstein Selvik er sterkt assosiert med Rekstensamlingene og de ulike sosiale festene der – Høststorm, herremiddager og lignende. Men han foretrekker å uttale seg som leietager.

– Hva er riktig, hva er galt? Vi kan ikke vurdere det som skjedde for 50-60 år siden med 2014-briller. Samfunnet var ikke det samme. Jeg vil i hvert fall ikke henge Reksten opp til tørk.

– Den kulturelle gullaksen i Bergen og Norge går fra Fjøsanger til Lagunen, med Rekstensamlingene og Klaverakademiet der, Troldhaugen, Gamlehaugen, Wernersholm (der Bjørnstjerne Bjørnson skrev «Ja, vi elsker dette landet»), Siljustøl. Arven her er utrolig viktig, påpeker Selvik.

Han var selv på premieren av «Reksten – Firmaets mann» på DNS forrige lørdag og var fornøyd med resultatet, selv om han synes det ble litt overspill.

«Pulp Fiction» i Bergen

– Stykket var overraskende bra, men det handler jo ikke om Reksten. Eller Bergen. Det er et stykke om den generelle menneskelige tilstand, med mye Shakespeare og Ibsen i seg. Og Nattmannen ga sterke assosiasjoner til alt fra «Gudfaren» og «Pulp Fiction» til TV-serien «Breaking Bad», mener Selvik.

Thomas Sandland skal også se «Reksten – Firmaets mann», men det skjer først til uken.

Artikkelen er levert av BA.no.