Kart kan løse gåte om kolonistene som forsvant

118 kolonister bosatte seg på Roanoke i 1587. Tre år senere var de sporløst forsvunnet.

Foto: Trustees of the British Museum (Wikimedia Commons)
Publisert

I 1587 reiste engelskmannen John White til øya Roanoke i dagens North Carolina i USA. Med støtte fra adelsmannen og eventyreren Sir Walter Raleigh, etablerte han en koloni sammen med en gruppe landsmenn.

Senere samme år dro White hjem til England etter forsyninger, men på grunn av den spansk-engelske krigen vendte han først tilbake tre år senere.

Da han endelig ankom Roanoke 18. august 1590, fant han kolonien tom. 90 menn, 17 kvinner og 11 barn var sporløst forsvunnet. Siden har det vært et mysterium hvor det ble av kolonistene.

Både Walter Raleigh selv og spanjolene forsøkte å finne ut hva som skjedde med «Den forsvunne kolonien», men dårlig vær hindret Raleigh i det hele tatt å komme frem. Spanske etterforskere manglet på sin side støtte fra myndighetene til å gjennomføre en skikkelig undersøkelse.

Spist av kannibaler?

Det kan tenkes at spanjolene i virkeligheten fant kolonien, og fikk den «avviklet» som et ledd i krigen med britene, men den ledende teorien om hvor det ble av «Den forsvunne kolonien» er at gruppen ble spredt i andre stammer og folkegrupper. Dette er hovedteorien til historikeren Lee Miller, som i 2000 skrev boken «Roanoke: Solving the Mystery of the Lost Colony».

Lees teori er sannsynlig, men en fullgod forklaring er imidlertid aldri blitt verifisert. Og det verserer andre - vesentlig verre - forklaringer som er for de involverte kolonistene.

Historikeren med det misunnelsesverdige navnet David Beers Quinn hevder at britene kan ha blitt drept i en krig mellom to indianerstammer. Quinn baserer teorien på en rapport en kaptein John Smith i Jamestown mottok i 1607. Han ble fortalt at de savnede kolonistene levde sammen med chesepianerstammen, som ble utryddet da de nektet å føye seg inn under en annen høvdings herredømme.

En annen teori er at kolonistene ble lei av å vente på White og forsøkte og vende tilbake til England i mindre båter White hadde etterlatt. I så fall regner man med at kolonistene forsvant på havet.

En siste grufull teori er lansert av arkeologen Lawrence Stager. Han hevder menn, kvinner og barn ble spist av kannibaler i området.

Foto: (Historienet.no)

Fort var skjult på kartet

I mai 2012 dukket det endelig opp håndfaste spor som kan kaste lys over kolonistenes skjebne. Forskere ved British Museum har undersøkt et kart over området rundt Roanoke, tegnet av White to år før kolonien ble grunnlagt. Her har de funnet en påklistret papirlapp som dekker konturene av en tegning av et fort. Tegningen er bare synlig i ultrafiolett lys. Derfor har den ikke blitt oppdaget før nå, skriver magasinet «Historie» på sine nettsider.

Fortet ligger vest for Roanoke i dagens Bertie County i det nordøstlige North Carolina. Ifølge ekspertene er det svært sannsynlig at kolonistene hadde planer om å bygge en koloni på stedet, og at de dro dit da White ikke kom tilbake med forsyninger.

Forskerne vet ennå ikke hvorfor fortet er blitt dekket over. De vil nå skaffe penger til å undersøke området.

Denne saken ble første gang publisert 05/09 2012.

Les også