Kåret årets beste øl

Ølakademiet avduker årets vinnere.

Publisert

Alle øldrikkendre redaksjoner med respekt for seg selv (og øl), kårer «Årets beste øl». Også vi her i Side3 og Side2 har drukket oss gjennom litervis med gylne dråper, men har konsentrert oss om hva du får kjøpt på butikken nær deg. Den artikkelen kommer veldig snart, så følg med i dagene fremover.

Ølakademiet griner kanskje litt på nesa over Grans sitt Julebrygg, det er i alle fall ikke standardøl som topper listen i akademiets kåring av årets beste øl.

I samarbeid med «Det norske måltid», som ble sendt på TV 2 søndag 11. desember, har Ølakademiet kåret Borg Bokkøl til «Årets øl».

- Folk flest bør få øynene opp for dette magiske ølet og øltypen bokkøl, sier fagjuryen i sin begrunnelse.

Bokkølet har sin opprinnelse i Tyskland på 1350-tallet og har lange tradisjoner i Norge. Da polarskipet Fram forlot Christiania i 1893 var det med solide forsyninger bokkøl til bruk for spesielle anledninger om bord. Ølet ble også brukt som styrkedrikk på norske sykehus helt fram til 50-60-tallet, gjerne blandet ut med rå eggeplomme.

Borg Bokkøl vant også i klassen «Mørk lager». Nedenfor finner du alle de fem ølvinnerne i sine klasser, med juryens kommentar.

Lys lager/pils

Birkebeinerpils 4,7 %, Det Lille bryggeriet

Et pilsnerøl med mye karakter og aromaer i retning frukt, blomster, honning og karamell. Sødmefylt med fint skum, god munnfølelse og fin bitterhet. Et utmerket matøl som samtidig fungerer veldig godt som tørsteslukker.

Mørk lager

Borg Bokkøl 6,6 %, Borg Bryggerier

Dypbrun farge med flott skum. Ølet har innbydende duft og smak av karamell, sjokolade, høst, bark og kaffe. Smaken er sødmefylt og er perfekt nyansert mellom bruken av humle og malt i ølet. Ølet er balansert og typeriktig og gir alt av seg selv og sin overflod av smak.

Blonde/hveteøl

Nøgne Ø Wit 4,5 %, Nøgne Ø

Et friskt og leskende hveteøl med aromaer av koriander og vanilje, godt sitruspreg og avstemt bitterhet. En soleklar tørstslukker som også smaker veldig godt til skalldyr og koldtbord.

Ale

Ægir Indian pale Ale 6,5 %, Ægir Bryggeri

En solid IPA med god balanse mellom malt og bitterhet, god fruktighet med fin sødme, toner av grapefrukt og tropiske frukter. Et veldig godt matøl til alt fra saftig kylling til fårikål.

Porter/Stout

Dark Force 9 %, Haandbryggeriet

Et imponerende øl med masse kraft, aromaer av karamell, brunost, mokka, lakris og sjokolade, godt maltpreg og med mye røstet korn, god fylde og behagelig bitterhet i ettersmaken. Perfekt til peiskos eller til rike kjøttretter, gjerne vilt.

- Kåringen av «Årets øl» er den største noen sinne i Norge, med 86 påmeldte øl fra 22 ulike bryggerier. Avstemningen er gjennomført av en 25 mann sterk fagjury, og en folkejury som har stemt på nettstedet Aperitif.no. Bredden og kvaliteten i norsk bryggekunst har aldri vært større, og det er synd vi bare kan kåre én vinner, sier juryleder Jørn Tore Persen, fra Ølakademiet.