- Jesus giftet seg med Maria Magdalena og fikk to barn

Det er Maria Magdalena som er jomfru Maria, hevder «tapt manus».

Foto: Wiki Commons
Publisert

(SIDE2): Manuset som daterer seg 1450 år tilbake i tid er funnet i British Library, melder britiske medier mandag.

Nå hevder to forfattere og forskere at dette kan være et savnet og fullstendig evangelium.

Overrasket

Det britiske nasjonalbiblioteket har hatt manuset i besittelse i 20 år. De tok det over fra The British Museum som anskaffet det i 1847 fra en eier som hevder det stammer fra et gammel munkekloster i Egypt, skriver The Daily Mail.

Flere forskere har studert manuskriptet, men ikke trukket de samme slutningene, skriver The Independent. Ei heller fagfolk tilknyttet The British Library. Det er derfor blitt mottatt med en viss overraskelse at Jacobovici og Wilson får lansere boken med biblioteket i ryggen

Årsaken til viraken er at det gamle manuset forteller om et ekteskap mellom Josef og Asenat.

I boken sin «The Lost Gospel» av professor Barrie Wilson og forfatteren av historie, Simcha Jacobovici, skriver de at de mener Josef og Asenat er Jesus og Maria Magdalena.

Ifølge professor Wilson så har han og Jacobovici brukt seks år på å oversette teksten som er på et beslektet språk til arameisk. De hevder at teksten skriver at Jesus var gift med Maria Magdalena og at de hadde to barn.

Forfatterne mener at det er Maria Magdalena som er jomfru Maria, og ikke Jesus mor Maria.

Hellig blod, hellig gral

Dette er ikke første gangen denne teorien lanseres. Den er å finne i både Nikos Kazantzakis «The Last Tempation of Christ» fra 1953 og i Dan Browns «Da Vinci-koden», men en som skrev om det før den tid er vår egen Tom Egeland som lanserer teorien i den første Bjørn Beltø-boken «Sirkelens ende».

Boken ble Egelands store internasjonale gjennombrudd.

Den og Dan Browns «Da Vinci-koden» bygger delvis på Michel Baigents bok «Hellig blod, hellig gral».

- Hele denne myten om at Jesus ikke dro til himmeriket, men til Frankrike, det stammer fra boken «Hellig blod, hellig gral» som utkom på 80-tallet, sier Tom Egeland til Side2.

Han tar forbehold om at han ikke kjenner manuset fra 570 etter kristus, som nå har dukket opp.

TOM EGELAND er skeptisk til om forskerne har så mye mer å vise til enn at manuset de har oversatt er enda en vandrehistorie skrevet århundrer etter Jesus' død.
TOM EGELAND er skeptisk til om forskerne har så mye mer å vise til enn at manuset de har oversatt er enda en vandrehistorie skrevet århundrer etter Jesus' død. Foto: Raymond Mosken

Skeptisk Egeland

Men han legger ikke skjul på at han er skeptisk.

- Men generelt kan jeg si at i århundrene etter Jesu korsfestelse, som formet den tidligere kristendommen dukket det opp en rekke tekster, såkalte apokryfer som omtalte blant annet forholdet mellom Maria Magdalena og Jesus, sier Egeland.

En apokryf er et bibelsk manuskript som ikke ble regnet som autoritativ nok til å bli innlemmet i den bibelske kanon.

- Det ville overraske meg veldig om disse forskerne har belegg for noe mer enn at dette er enda et manuskript som forteller en spennende historie i århundrene etter Jesu’ død, sier Egeland.

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2014.

Les også