- Jeg tipper media vil skrive om «Jenny har fortsatt penis, men nå er han dame!»
Transkjønnede Christine savner mer fokus på transpersoner.

(SIDE2): Lørdag var det duket for Oslo Pride 2016 i hovedstaden og rekordmange var med i årets parade.
Med 104 paradeinnslag ble rekorden fra 2014, da Oslo var vertskap for Europride, slått.
Mange meldte seg på som følge av den tragiske hendelsen i Orlando, der 49 mennesker ble drept og over 50 andre såret i et angrep på homseklubben Pulse 12. juni.
Lovendring
Transkjønnede Christine Marie Jentoft (28) fra Sandvika var en av dem som deltok i Pride-feiringen og mener at det i år var en skikkelig god parade.
Likevel savner hun synlighet til transpersoner.
Tidligere i år ble det kjent at Stortinget vedtok lov som gjør det lettere å endre juridisk kjønn.
Loven trer i kraft 1.juli.
- Dagens ordning for endring av juridisk kjønn er uakseptabel og utdatert. Det har derfor vært svært viktig for regjeringen å få på plass den nye loven så raskt som mulig. Nå blir det opp til den enkelte å bestemme om han eller hun har endret kjønn. Alle i samfunnet skal ha rett til å leve livet som den personen de er, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie om lovendringen på regjerings nettsider.
Skuffet

Christine mener lovendringen er fantastisk. Likevel er hun skuffet over at dette ikke ble nevnt av paradekommentatorene i Oslo Pride.
Til Side2 forklarer Christine at hun synes det er utrolig synd at transkjønnende får lite fokus, spesielt nå.
- Dette er året transpersoner har mest å feire! Vi markerer ny lovgivning som lar oss endre juridisk kjønn uten krav om diagnoser eller kirurgi. Tidligere har vi måtte legge oss under kniven og få våre reproduktive organer fjernet hvis vi ønsket rett kjønn i passet, sier bloggeren som blogger på comingoutchristine.blogg.no.
Også på Facebook har Christine delt et innlegg hvor hun skriver om paraden:
(Artikkelen fortsetter under)
Vil endre juridisk kjønn
- Det var en skikkelig god parade i år, og det store transflagget ble bært av over ti flotte mennesker med transtalent. Vi gikk rett bak regnbueflagget som igjen var rett bak politikerne og diverse organisasjonsledere og andre, forklarer Christine.
- Da vi kom til paradekommentatorene, så nevnte de politikerne og de nevnte regnbueflagget med de forskjellige nasjonalitene som bar den. Men når det var transflagget som stod for tur, så ble det ganske enkelt hoppet over. Jeg kan forstå at kanskje de ikke hadde fått beskjed om at transflagget skulle være der i rekka. Men når de ser ned fra liften og ser et massivt flagg i rosa, blått og hvitt, så burde det gå an å slenge på et «Og tjohei, her kommer transflagget også!», før man går videre til neste innslag. Men det kan jo hende de ikke vet hvilket flagg det er engang.
Side2 har vært i kontakt med pressekontakt i Oslo Pride, Hans Heen Sikkeland, som er enig i at det var synd at transflagget ikke ble nevnt av kommentatorene.
- Jeg la merke til at det kun var regnbueflagget som ble nevnt, og det var ikke helt heldig. Det er ikke uten grunn at vi har valgt å ha to store flagg foran i paraden, sier han.

Skal endre juridisk kjønn
Selv er Christine juridisk mann, men hun kommer til til å endre juridisk kjønn til kvinne når loven trer i kraft.
- Og jeg tviler på at noen kommer til å skrive noe særlig om dette før 1. juli. Da kan vi jo endre kjønn og jeg tipper diverse media vil finne det utrolig spennende å skrive om «Jenny har fortsatt penis, men nå er han dame!» sier 28-åringen.
- Dessverre tror jeg en del journalister vil fokusere mer på at vi kommer til å få juridisk anerkjente menn med vagina og kvinner med penis, heller enn at folk vil kunne endre kjønn uten å måtte slite i flere år, slik vi har måttet frem til nå.
Svært positiv til lovendring
Christine sier at hun føler at transpersoner blir diskriminert og trakassert.
- Mange sliter med å føle seg akseptert. Mer synlighet vil føre til at flere vil se at de ikke er alene, og at vi ikke kun er noen få. Det sitter allerede menn og kvinner rundt om i Norge, med varierende typer underliv, og venter på å kunne endre juridisk kjønn. Men disse finnes allerede, eneste forskjellen er at de endelig skal kunne få rett kjønn på papiret. Dessverre gjelder ikke dette de som identifiserer seg med et annet kjønnsalternativ enn mann og kvinne, men forhåpentligvis er den nye loven et godt steg mot et tredje juridisk kjønnsalternativ.
1. juli trer altså lovendringen i kraft, noe transkvinnen jubler for.
- Dette vil være kjempebra for mange som ikke ønsker, eller ikke kan, passe enkelt inn i de to kjønnsalternativene vi har operert med så langt, altså mann og kvinne, sier hun.
Se videoklipp fra årets Oslo Pride 2016:
Screen9v2