Jan Henrik «Gladkokken» Syversen
«Gladkokken»: – Jeg heter det også i passet
Da faren ble alvorlig kreftsyk, startet en tankeprosess som førte til at Jan Henrik Syversen for ni år siden gjorde en stor endring i livet.

Det brede smilet lyser opp fra andre siden av gårdstunet. Jan Henrik Gladkokken Syversen (45) lever utvilsomt opp til navnet sitt. Han understreker kjapt at det på ingen måte er påtatt.
– Ikke bare er jeg kjent som «Gladkokken», jeg heter det også i passet! Det betyr ikke at jeg kjenner at noe press hviler på meg om å være glad hele tiden.
– I en setting som «Farmen kjendis» vil alle sider komme frem; frustrert-kokken, sinna-kokken, glad-kokken og lei seg-kokken. Så håper jeg folk ser at jeg i bunn og grunn er aller mest glad og snill, sier mat-gründeren med et smil som, ikke overraskende, smitter.
Deltar i «Farmen kjendis»
Han føler seg heldig som får være med på «Farmen kjendis»-eventyret og ser på det som en unik opplevelse.
– Her får jeg muligheten til å lære masse, bli kjent med mange spennende mennesker, og i tillegg får vi lønn for det! Vi er bortskjemte som få, og da kan vi ikke gå rundt og være sure.

Det er imidlertid ikke i alle faser av livet Jan Henrik har vært like munter til sinns. Går vi ti år tilbake i tid, la det seg en mørk skygge over tilværelsen til gladkokken.
– Jeg var sammen med pappa da han fikk kreftbeskjeden. Han fikk 3–4 måneder igjen å leve. Fra å være frisk og rask, levde han plutselig på lånt tid. Han var 66 år da han døde, og det synes jeg er for ungt. Vi hadde en nær relasjon og var en familie som var tett på hverandre, forteller Jan Henrik alvorlig.

Det var i denne perioden, i en av livets aller mørkeste stunder, han bestemte seg for å gjøre en stor endring i livet sitt.
– Det ble et vendepunkt i livet. Det er fælt å miste noen som står deg nær, og det gjorde meg oppmerksom på hvor kort livet er. Jeg begynte å stille spørsmål ved min egen tilværelse. Drev jeg med riktige ting?
Det var da han sa opp den faste jobben sin som selger i energibransjen og begynte som «Gladkokken».
– Livet er for kort til ikke å følge sine drømmer, mener 45-åringen.
Les også: Susann Goksør: – Da følte jeg meg som verdens verste mor

Ble matinfluenser
Med det greide Jan Henrik å snu det vonde til noe positivt – helt i pappas ånd. Han tror faren hadde blitt irritert om han hadde sittet og surmult etter at han døde.
– Evnen til å se det positive har vært viktig for meg. Det ble avgjørende for meg å sette pris på livet og leve det til det fulle, i stedet for å gå rundt og irritere seg over livssituasjonen og håpe at det med tiden skal bli bedre.
Det er i dag ni år siden «Farmen kjendis»-kokken tok den store avgjørelsen – tilnærmet helt uten å involvere sine omgivelser. Hverken kona eller sønnen, som nå er 18 år, hadde mye de skulle ha sagt i beslutningsprosessen, deler han lattermildt.
– Det var jo egentlig galskap. Helt idiotisk, sett i retrospekt. Jeg hadde jo veldig god lønn også.

Han forteller at det første året ble lønnen redusert med 90 prosent.
– Jeg følte meg veldig glad med en gang, så ble jeg livredd like etterpå, innrømmer han.
– Men i Norge er det vanskelig å gå helt på trynet. Det verste som kunne skje, var at jeg fikk støtte i noen måneder, og så begynne i fast jobb igjen, ler Jan Henrik.
Da han bestemte seg for å bli matinfluenser i midten av 30- årene, var det mange av vennene hans som reagerte.
– Det var ikke den mest vanlige jobben, og jeg var en av de aller første mennene. Det var haugevis av flinke kokker der ute, men ingen «mannen i gata»-karer. Den plassen tar jeg, tenkte jeg!
Les også: (+) Vi hadde alltid dårlig råd. Da mannen min døde, kom sjokket

Frossenmat
Det tok noen år med hard jobbing før inntektene begynte å ta seg opp. I dag har den selvlærte kokken over 300 000 følgere i sosiale medier, gitt ut kokebøker og åpnet restaurant.
– Jeg har aldri angret på avgjørelsen jeg tok den gangen. Kona støtter meg 100 prosent. Hun var min første følger på sosiale medier. Og både hun og sønnen min er storfornøyde med at det er jeg som lager all maten hjemme. Nå som jeg er inne på gården, blir det nok frossenmat og Foodora som gjelder, ler den joviale kokken.