Jan Erik Brodahl var livvakt i FN
Sa opp jobben for å delta på «Farmen»: - Har mistet venner som har blitt drept av miner, bombenedslag og skudd
«Farmen»-profilen har beskyttet verdensstjerner og politiske ledere siden starten av 90-tallet. I år sa Jan Erik Brodahl opp jobben for å delta i TV 2s realityshow.
Jan Erik Brodahl (60) er en av årets deltagere i TV 2s gårdsreality «Farmen». Han har en noe mer spesiell arbeidsbakgrunn enn konkurrentene. Jan Erik har nemlig vært livvakt for den internasjonale organisasjonen Forente Nasjoner, som oftest forkortet FN.
Brodahl var soldat i Somalia i 1993 under den væpnede konflikten mellom amerikanske soldater og lokal milits da han fikk tilbud om jobb i FN av en amerikansk oberst.
– Etter at jeg tok jobben har jeg ikke sett meg tilbake. Jeg har vært i Rwanda, Georgia, Kosovo, Irak, Sudan og Syria for å nevne noe. Alle sier: «Så spennende», men for meg har det vært en jobb. Jeg tenker nok ikke over det på samme måte som andre, forteller Jan Erik til Her og Nå.
Les også: Leif Hugo Stavenjord fra «Farmen»: - Jeg var et mobbeoffer
Mange mektige mennesker
Gjennom sitt arbeid som livvakt har Brodahl fått møte mange mektige mennesker – også Hollywood-stjerner. Han ramser opp navn som Nicole Kidman, Sean Penn, Angelina Jolie, George Clooney, Jimmy Carter, Kofi Annan og Martti Ahtisaari. Han beskriver mange av møtene som overveldende.
– Det var veldig spesielt å møte Jimmy Carter, den amerikanske presidenten. Det synes jeg var stort. Han har satt sitt preg på verdenshistorien, forteller han og fortsetter:
– Jeg har også jobbet med Kofi Annan. Jeg har møtt alle generalsekretærene i FN. Man prater ikke så mye med dem, men Kofi har jeg pratet mye med siden jeg ofte har reist med ham.
Dramatiske hendelser
Jobben har gitt mange fine stunder, men karrieren har også vært preget av dramatikk.
– Jeg har blitt skutt med granater og blåst ut av senga. Vinduene knuste. Jeg har også blitt truet med våpen og blitt skutt etter, blant annet i en bil, minnes han alvorstynget.
Jan Erik er sjelden redd, men dramatiske og tragiske hendelser setter sine spor.
– Jeg har mistet venner som har blitt drept av miner, bombenedslag og skudd. Det er alltid negativt å se folk bli skutt eller å bli skutt etter selv, men jeg tror jeg har hatt en egen evne til å stenge ting ute. Når jeg er ferdig på jobb, tenker jeg ikke noe mer på det. Hvis ikke tror jeg man gnager på det resten av livet. Mange av mine venner er veteraner som sliter. Kanskje jeg har vært heldig, sier han undrende.
– Hvordan klarer du å forholde deg rolig i pressede situasjoner?
– Det har nok med personligheten min å gjøre. Jeg er en rolig og bedagelig person. I de situasjonene når det smeller, det er da jeg jobber som best. Jeg hisser meg veldig sjelden opp, sier han.
Disse ferdighetene tror han kan være til hjelp inne på gården.
– Jeg har blitt en god menneskekjenner etter å ha jobbet med så mange forskjellige personer. Jeg har arbeidet med al-Qaida, ISIS, PLO, al-Shabaab. Det verste. Jeg har pratet med dem, og de har blitt fortrolige med meg som menneske. Det kan være en positiv greie å ta med seg inn.
Kjæreste i Libanon
Jan Erik er åpen om at det har vært vanskelig å kombinere familielivet med det spesielle yrket. I deler av karrieren var kone og barn med da han reiste rundt i jobbsammenheng.
– Det var en frisone for familiene som lå sør i Libanon. De bodde der og barna gikk på arabisk skole. Vi bodde også i Georgia, så to av barna snakker flytende russisk. De har fått med seg litt språk, så sånn sett har det vært bra, sier han, før han forteller om utfordringene.
– Da den ene datteren min var 16 år, sa hun: «Nå er det slutt. Jeg vil hjem. Jeg vil ha faste venner og bo på et fast sted.» I 2012 flyttet familien min hjem til Norge, mens jeg pendlet til Libanon. Det ble for mye for ekskona mi, så det endte med skilsmisse, forklarer TV-profilen.
Nå har han kjæreste i Libanon, men planen er at de skal flytte sammen i Norge.
– På grunn av denne innspillingen blir det utsatt litt. Hun var ikke så fornøyd med det, og ble veldig lei seg. Det er litt kulturforskjeller, og plutselig er hun alene hele tiden. Omgangskretsen lurer på hvor jeg er, og hun må si at jeg skal på TV. Jeg prøvde å fortelle henne at «Farmen» ikke er en hvilken som helst produksjon. Jeg sa ikke ja før hun sa ja, bedyrer han.
Usikker på livet etter «Farmen»
Med et liv på reise har det vært lite tid til å følge med på norske TV-serier for FN-mannen. Det var derfor ikke noen selvfølge at han skulle ende opp som deltager i «Farmen».
– Jeg ble meldt på av et familiemedlem. Jeg hadde aldri sett programmet før, men da jeg fikk se tidligere episoder, synes jeg det var interessant. Først hadde jeg egentlig ikke lyst og gikk noen runder med meg selv før jeg bestemte meg. Jeg er en privat person som ikke har så lyst til at folk skal vite hvem jeg er, sier Jan Erik.
Han sa opp jobben i FN tidligere i år for å få nye utfordringer og erfaringer.
– Jeg sluttet i januar, blant annet for å bli med på dette, sier han og sikter til gårds-realityen.
Brodahl er usikker på hva fremtiden bringer.
– Jeg har fått tilbud om en ny jobb i Ukraina angående konflikten der. Jeg reiser nok dit etter innspilling. Men om jeg får et tilbud her hjemme, hvor erfaringen min kan brukes til noe fornuftig, da vurderer jeg det.
Se «Farmen»-klipp fra TV 2 under:
Denne saken ble første gang publisert 16/10 2019, og sist oppdatert 17/10 2019.