iPhone 5S vs. iPhone 5C

Du skal antakelig bare kjøpe én telefon, hvilken blir det?

Publisert

Fredag 25. oktober lanserte Apple for første gang to nye telefoner på samme tid i Norge, «budsjettmodellen» iPhone 5C og toppmodellen iPhone 5S .

Forbrukere flest må dermed ta et valg. Folk kommer neppe til å kjøpe begge telefonene, ikke minst fordi det ikke er snakk om markedets rimeligste telefoner.

Den billigste iPhone 5C med 16 GB lagringsplass koster 4890 uten abonnement, mens tilsvarende iPhone 5S koster 900 kroner mer, 5790 kroner. Vil du doble lagringsplassen, er prisforskjellen fremdeles 900 kroner.

Om lag 5000 kroner for en telefon som er mer eller mindre identisk med fjorårets modell, som nå er tilgjengelig brukt for mellom 3000 og 3500 kroner, virker temmelig stivt når neste generasjon 64-bit mobiltelefon koster rundt 20 prosent mer. Eller?

Undertegnende har hatt muligheten til å teste begge telefonene daglig siden lansering. Jeg brukte iPhone 5C i cirka én uke, før jeg skiftet over til 5S.

Og én ting overrasker litt:

I normal bruk merker jeg ikke forskjell på de to.

Ørsmå forskjeller, eller ...?

Toppmodellen er oftest mikroskopisk raskere til å starte opp et program eller laste inn en nettside forutsatt samme nettverkshastighet, men noen ganger er iPhone 5C raskere. Forskjellen er uansett så liten at det ikke har noen praktisk betydning.

Levetiden på batteriet er imidlertid av stor praktisk betydning, og her synes vi å merke at iPhone 5C trekker det lengste strået. Vi har ikke gått vitenskapelig til verks, men vi har merket oss at iPhone 5C stort sett har mer batteri igjen når det lir mot kveld.

I alle tilfellene er telefonene brukt likt, stort sett til å ringe, sende meldinger, surfe på nettet, lese og svare på e-post og sjekke Facebook. Som lovet, virker det også som om både iPhone 5C og iPhone 5S er mer stabile når telefonene hopper fra ett nettverk til et annet, som mellom 3G og 4G.

Fingeravtrykkleseren iTouch på iPhone 5S er hendig, og når en først er vant til den, føles det tungvint å skulle taste inn en kode. Men iPhone 5C har en annen fordel, den ligger mye bedre i hånda. De avrundede hjørnene på baksiden passer bedre i håndflaten enn de skarpe kantene til iPhone 5S. Den som husker overgangen fra iPhone 3GS til iPhone 4 minnes kanskje forskjellen.

iPhone 5C kjennes til og med ut som en mer robust telefon. Plasten på baksiden gir inntrykk av at telefonen vil tåle en støyt - uten av vi har testet det nærmere, og av-og-på-knappen skrangler ikke, slik den gjerne gjør på iPhone 5 og 5S.

Med andre ord - er du ute etter å spare 900 kroner, er ikke iPhone 5C en telefon du vil vantrives med.

Likevel, har du et reelt valg mellom disse to telefonene, kan vi ikke annet enn å anbefale toppmodellen iPhone 5S.

Hvorfor? Jo, fordi for 900 kroner ekstra får du morgendagens telefon. Og du vil merke det i hverdagen - etter hvert.

Hverdagstingene

Det kan stilles spørsmål om iTouch gjør telefonen din sikrere enn med en vanlig kode, men fingeravtrykkleseren er vanedannende praktisk. På et blunk er telefonen låst opp og samtidig kan du la barna i familien låse opp med kode (om det er ønskelig).

Vi har også handlet i App Store bare ved å legge fingeren på sensoren. Fingeravtrykkleseren bare funker, og vi gleder oss til å se hva Apple og andre utviklere finner på fremover.

Det er tre andre fordeler med iPhone 5S også, som blir umiddelbare for alle som ofte tar bilder med telefonen.

5681

Bildekvaliteten er synlig bedre, og den nye, flerfargede blitzen utgjør en merkbar forskjell. Vi sammenlignet bilder mellom iPhone 5 og iPhone 5S i denne artikkelen. Som du ser av bildene i bildekarusellen til venstre, er forskjellen den samme mellom iPhone 5C og toppmodellen.

Den raske A7-prosessoren i iPhone 5S gjør det også mulig å ta seriebilder i såkalt «burst mode». Du holder bildeknappen inne, og telefonen knipser ti bilder i sekundet.

Foreldre som vil ta bilder av podens blinkskudd på fotballbanen eller kompiser som dokumenterer hverandres stunts i skibakken, vil sette pris på funksjonen. Å ta bilder av en gruppe mennesker kan være en utfordring, men med 20 bilder på to sekunder vil du mest sannsynlig få minst ett brukbart skudd.

I «burst mode» er kameraet imidlertid ekstra følsomt for bevegelse, så det er fare for at bilder blir uskarpe.

Den tredje fordelen jeg vil trekke fram er saktefilm-funksjonen. Filmer du i 120 rammer i sekundet, tar filen mye plass på telefonen, så det er ikke noe som brukes hele tiden. Men i «se på meg nå!»-situasjoner er den funksjonen ypperlig.

Du kan både klippe i filmen og redigere hvilken del som skal gå i sakte film på telefonen, så du kan holde filstørrelsen nede.

Eksempelet nedenfor ble filmet, redigert og lagt ut på YouTube i løpet av tre minutter:

Fremtidstingene

Om ingenting av dette er verdt de 900 kronene ekstra, så er det mer som skjuler seg under panseret på iPhone 5S enn hva som er synlig utenfor.

Det er først og fremst tre ting som er verdt å nevne, 64 bit, M7 og A7.

La oss ta det siste og minst spennende først: Prosessoren A7 er Apples foreløpig raskeste, som vanlig hevdes det at den er dobbelt som rask som forgjengeren, uten at det er veldig merkelig i normal bruk av telefonen. Men akkurat nå sitter det utviklere og pønsker ut applikasjoner som presser hver minste prosessormuskel til det ytterste, og resultatet vil være programvare som fungerer optimalt på én telefon.

I enda større grad gjelder det for de to neste tingene, 64 bit og den mystiske, nye prosessoren M7.

iPhone 5S er den første telefonen på markedet som har 64 bits arkitektur. Fordelen med 64 bit er først og fremst at telefonen kan utnytte seg av mer hurtigminne RAM.

Per i dag er det ikke mange spill eller programmer der ute som utnytter det. Spillet «Infinity Blade» er det som trekkes fram som kroneksempelet. Og selv om sanntidsrendringen av lys og skygge er imponerende, er dette bare første forsøk - det kommer til å komme andre applikasjoner som er minst like imponerende - mest sannsynlig vesentlig bedre.

M7 er en ny prosessor som er bygget inn i iPhone 5S. Dette er en slags hjelpeprosessor, og hovedoppgaven er å avlaste A7 med å følge med på telefonens akselerasjonsmåler, gyroskop og kompass uten at batteriet tappes.

Den nye prosessoren avgjør ikke bare om telefonen beveger seg eller ikke, Apple kan finne ut om du for eksempel står stille, går, løper eller kjører bil og tilby informasjonen til utvikler gjennom selskapets nyutviklede CoreMotion API.

- Denne type data er ikke noe nytt, men med M7 vil iPhone 5S samle data kontinuerlig, finne ut hva det betyr og tilby det til utviklere uten at det tapper batteriet, skriver Wired -skribent Kyle VanHemert.

Treningsapplikasjoner er én ting, men en kan forestille seg at når bilen registrerer at du sitter i bilen, vil den automatisk hindre at telefonen prøver å koble seg til alle trådløse nettverk du suser forbi. Eller når telefonen ligger stort sett i ro mellom 08.00 og 16.00, så kan det tenkes at du er på jobb og det vil være smart å sende tekstmeldinger til PC-skjermen din isteden ...

Bare fremtiden vil vise hva utviklerne finner på, men en ting er sikkert: Ønsker en å være med på den utviklingen, vil det ikke lønne seg å spare 900 kroner ...