«Demenskoret»

Ingrid Gjessing Linhave: – Jeg håper kormedlemmene og deres pårørende blir hyllet for sitt mot og sin åpenhet

Ingrid Gjessing Linhave mener at «Demenskoret» er det viktigste hun har jobbet med på TV.
Programlederen har selv en pappa som har demens.

<b>DEMENSKORET: </b>Serien «Demenskoret» rundes av med en storslått konsert for fullsatt sal på Chat Noir. Ingrid er også med på konserten og har Ivar ved siden av seg. Bak fra venstre synger Knut Lage og Alfred.
DEMENSKORET: Serien «Demenskoret» rundes av med en storslått konsert for fullsatt sal på Chat Noir. Ingrid er også med på konserten og har Ivar ved siden av seg. Bak fra venstre synger Knut Lage og Alfred. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Først publisert Sist oppdatert

1. januar var det premiere på den helt nye serien «Demenskoret» på NRK. Dokumentarserien, som er laget etter en idé fra BBC, ledes av NRK-profilen Ingrid Gjessing Linhave (45).

– Jeg trengte bare å høre én setning om prosjektet før jeg ropte «ja!» Da jeg så på BBCs versjon, visste jeg etter ett sekund at dette kom til å bli det største og beste i mitt jobbliv noensinne.

– Jeg har drømt om å få være med på å lage en serie som dette, en serie som går i dybden og kanskje kan være med på å skape endring, forklarer Ingrid engasjert til Her og Nå.

Les også: (+) Da Ingrid Gjessing Linhave så Jakob, sa det «pang»: – Problemet var bare at jeg var opptatt

<b>KONSERT: </b>Ingrid geleidet kormedlemmet Hallfrid inn til den store konserten på Chat Noir.
KONSERT: Ingrid geleidet kormedlemmet Hallfrid inn til den store konserten på Chat Noir. Foto: NRK

«Demenskoret» på NRK

I «Demenskoret» blir vi kjent med 15 personer i alderen 48 til 85 år. Felles for alle er at de har fått en eller annen form for demensdiagnose, men de er på ulike stadier i sykdomsforløpet.

Du kan se «Demenskoret» på NRK 1. Se TV-guide for tidspunkter her.

Du kan også se programmet her på NRK TV.

Se mer

Gjennom seks episoder følger vi koristene fra de møtes på aller første øvelse, gjennom hverdagens oppturer og nedturer og frem til en storslått konsert på selveste Chat Noir. Et forskerteam følger med for å dokumentere hva slags effekt korsangen gir.

Ingrid synes det er stort å få kunne bidra til et slikt viktig TV-prosjekt, og hun håper å få frem hvor bra det er med korsang for mennesker med demens.

– Vi håper så inderlig at alle som ser serien lærer mer om demens, og at dette kan være med på å skape et mer demens-vennlig samfunn. For det er det definitivt ikke i dag! Det er dessverre mye stigma og misoppfatninger rundt demens, mener 45-åringen.

Hun forteller at bak symptomene er det jo fortsatt ekte mennesker med ekte liv og individuelle behov som skal få slippe å forme seg etter et samfunn som plutselig er blitt fremmed og mer komplisert. Det er samfunnet som skal tilpasse seg dem.

– Jeg håper kormedlemmene og deres pårørende blir hyllet for sitt mot og sin åpenhet – for de er helter, alle sammen!

Les også: Ti tidlige tegn på demens

Rammet av demens

Programlederen har selv lang erfaring med sykdommen og har måttet forholde seg til demens helt siden hun var barn.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Både mormor, morfar og en grandonkel var rammet av demens de siste årene av sine liv. Nå har også Ingrids pappa fått samme diagnose.

Å jobbe med «Demenskoret» har derfor påvirket Ingrid og hennes egen situasjon som pårørende.

– Det var godt å få lov til å jobbe med nettopp dette når man har så mange tanker og følelser knyttet til det å leve med demens. Jeg håper og tror at det har gjort meg til en bedre programleder fordi jeg og min familie har levd med nøyaktig de samme utfordringene og de samme bekymringene, og ikke minst den kontinuerlige utmattelsen, som følger av å være i kontinuerlig beredskap, forklarer hun.

– Jeg vet hvordan det føles når pappa tidvis har blitt behandlet som et navnløst ansikt. Og da våkner det noe i meg, et slags ekstremt morsinstinkt eller noe sånt. Det har jeg også fått overfor koret og deres pårørende. Kødder du med koret, kødder du med meg!

Hun tror at det har vært litt enklere for henne, som har lang erfaring med å oppleve demens på nært hold, å sette seg inn i hvordan deltagerne i serien har det.

– Dette har fylt livet til min familie gjennom mange tiår og generasjoner. Det å gå inn i dette prosjektet, lære masse, hjelpe til, trøste, løfte, muntre opp og fange opp når man synker ned i det triste, har vært så godt og lærerikt for meg, og det har vært en av de fineste periodene av mitt liv, forteller 45-åringen.

Les også: 610.000 nordmenn rammes av en av disse diagnosene – slik kan du forebygge

Mistet et kormedlem

Innspillingen har gitt henne mange sterke inntrykk, og spesielt det å lære mer om at også unge folk kan få diagnosen. Fembarnsfaren Jan Runar er bare 48 år gammel og er et av medlemmene i demenskoret.

<b>INGRID GJESSING LINHAVE:</b> Ingrid Gjessing Linhave var aldri i tvil da hun ble spurt om å være programleder for «Demenskoret». Hun er selv pårørende til en far med demens.
INGRID GJESSING LINHAVE: Ingrid Gjessing Linhave var aldri i tvil da hun ble spurt om å være programleder for «Demenskoret». Hun er selv pårørende til en far med demens. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

– Det har vært veldig sterkt å se deres mot og livsglede blandet med sorg og bekymring for fremtiden. Og så var det veldig heftig at vi startet med 15 i koret, men i høst mistet vi et av kormedlemmene. Det var så trist og vondt og brått for oss alle.

– Både kone og datter har likevel vært en del av gruppen gjennom hele høsten, og det sier vel litt om hva dette koret har blitt for dem alle. Akkurat det vi håpet på – og enda mer: Et sted å føle seg hjemme og et sted å føle seg forstått.

<b>JAN RUNAR:</b> – Vi er nesten akkurat like gamle, sier Ingrid om kormedlemmet Jan Runar, som bare er 48 år gammel. Her er de sammen med kona hans Marion på Chat Noir.
JAN RUNAR: – Vi er nesten akkurat like gamle, sier Ingrid om kormedlemmet Jan Runar, som bare er 48 år gammel. Her er de sammen med kona hans Marion på Chat Noir. Foto: Julia Maria Naglestad/Nordisk Banijay/NRK

Det som overrasket Ingrid aller mest under innspillingen, var den enorme tryggheten og gleden de fikk i gruppen.

– Til tross for at sykdommen gjør at man glemmer – og til og med glemmer at man er med i koret selv midt i en korøvelse – har jeg sett og følt at vi ble en veldig sammensveiset gjeng hele veien. Og så mye latter!

– Å være med i koret krever så mye av alle, og de pårørende rives mellom glede og dyp sorg og enorm ansvarsfølelse for sine kjære, men til og med forskerne våre kunne slå fast at her var det stadig økende livsglede. Jeg tror jeg aldri har smilt så mye som i høst!

Les også: (+) – Jeg var på Sunnaas, og hun ble dødssyk. Det var det verste traumet, det sitter i meg ennå

Artist Kim Wigaard

NRK-serien skal gi et innblikk i hva en demenssykdom innebærer, hvordan det er å leve med den, bidra til økt kunnskap og ikke minst se på hvilken effekt korsang har på mennesker som lever med demens.

Med seg på laget har Ingrid artisten Kim Wigaard (34), kjent fra «Melodi Grand Prix», «Idol» og «The Voice», som er dirigent for Demenskoret.

<b>KIM WIGAARD:</b> Artisten Kim Wigaard er dirigent for Demenskoret under øvelsene på Nordre Skøyen Hovedgård. Da koret<br>startet opp i fjor høst, var det 15 sangglade mennesker med. I løpet av høsten mistet koret dessverre et medlem.
KIM WIGAARD: Artisten Kim Wigaard er dirigent for Demenskoret under øvelsene på Nordre Skøyen Hovedgård. Da koret
startet opp i fjor høst, var det 15 sangglade mennesker med. I løpet av høsten mistet koret dessverre et medlem.
Foto: Anna Sørmarken/NRK

Også Kim har opplevd denne sykdommen på svært nært hold. Pappaen hans hadde demens, og derfor har denne jobben gjort sterkt inntrykk på artisten.

– Dette kommer til å bli et kor vi aldri glemmer. Jeg tror dette kan være med og løfte demens vekk fra det skambelagte som mange føler på, og gjøre det lettere å fortelle at man har demens i familien. Ikke minst vil det bidra godt til å få opp forståelsen for hva musikk gjør av fantastiske ting med hjernen vår, og skape interesse og forståelse for samspillet mellom musikk og psyke.

– Oppdraget med demenskoret «peaker» virkelig blant jobbene jeg har gjort så langt i min karriere, forteller Kim til nettavisen Akersposten.