Verdens dyreste kaffe
- Ingen kaffe kan måle seg med den som har vært gjennom tarmsystemet på et dyr
Her nyter Ken-Gøran Grøtte Pedersen en kopp "tarmkaffe" - verdens dyreste kaffe.
![](https://image.klikk.no/4173482.jpg?imageId=4173482&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1000&height=666)
– Jeg har ingen betenkeligheter med at kaffebønnene har vært gjennom en palmesivett, et katteliknende dyr på Sumatra. Det gjør den jo bare svært eksotisk, fastslår Ken-Gøran Grøtte Pedersen, som er fra Lakselv i Finnmark.
Søndag koste han seg med en kopp Kopi Luwak, skriver Finnmark Dagblad.
Kopi Luwak er, ifølge Wikipedia, verdens dyreste kaffe. Produksjonen foregår ved at en asiatisk palmesivett spiser modne kaffebær, for så å la kaffebærene gå gjennom fordøyelsessystemet. Det er kun kjøttet fra bærene som blir fordøyd, og bønnene kommer derfor helskinnet gjennom. Bønnene blir innsatt av enzymer, som bidrar til å gi kaffen den spesielle smaken.
Etter at bønnene er blitt vasket og renset ut av avføringen, blir bønnene brent. Kaffen produseres på Sumatra i Indonesia, ifølge Wikipedia.
Lager kun 250 kg i året
Selv om Kopi Luwak er betegnet som verdens dyreste, måtte ikke Pedersen grave så alt for dypt i lommeboken når han bestilte den på en kafé i Warsawa.
– Koppen kostet nesten 80 norske kroner. Til sammenlikning koster en vanlig kopp 4 til 8 kroner i Warsawa, fortklarer han.
Ifølge Wikipedia blir det kun produsert 250 kg Kopi Luwak årlig.
– Biller, kakerlakker, råtten håkjerring ...
Pedersen besøkte Warsawa i forbindelse med en tur med jobben.
– Vi har vært på en kombinert teambuildings- og velferdstur i Warsawa med riggen Island Innovator, der jeg jobber. Så er vi fire kollegaer som valgte å dra videre til Krakow, da de andre reiste hjem på søndag.
Han forteller at Kopi Luwak er noe han hadde satt opp på ønskelisten.
– Jeg elsker kuriositeter og å smake på eksotiske og nye ting. Jeg har spist biller, kakerlakker, lama, kenguru, marsvin, krokodiller, «råtten» håkjerring og mye annet. Så denne måtte jeg bare prøve.
– Kaffen var veldig god. Mye rundere og mindre bitter enn vanlig kaffesmak, sier Pedersen, som avslører at han tidligere har vært nær å få smake den spesielle kaffen.
– Jeg var på Sumatra og lastet olje med tankbåt, men da hadde jeg ikke muligheten til å gå i land så jeg fikk ikke kjøpt kaffen der.
– Skal spise slange ved en høvelig anledning
Nå som han har kunnet krysse av Kopi Luwak på ønskelisten kan han gå videre til neste punkt på listen over kuriose og eksotiske smaker.
– Det neste jeg vil krysse av er slange. Og det har jeg faktisk hjemme. Jeg skal spise det ved en høvelig anledning, sier Pedersen.
Finn flere gode artikler på Finnmark Dagblad.