Hvilket antivirus-program er best?

Les tipsene som gjør maskinen din sikrere.

Publisert

(Dataporten.net): Det finnes mange programmer som fjerner datavirus, og andre typer skadelige programvare.

Hvilket antivirus bør du velge, og hva bør du ellers gjøre for å unngå skadelige programmer på din datamaskin? Her får du oversikten.

Denne artikkelen ble først publisert på dataporten.net.

Gratis antivirus

Det finnes mange gratis alternativer, for eksempel disse:

 *Avira AntiVir Personal

 *Avast Free Antivirus

 *AVG Anti-Virus Free

*Bitdefender Free Edition

*Microsoft Security Essentials

Vår favoritt er Microsoft Security Essentials, blant annet fordi det har et minimalistisk brukergrensesnitt, og det kjører veldig stille i bakgrunnen. I tillegg kjører vi programmet herdProtect etter behov, det vil si når vi installerer gratis programvare, og dersom Windows begynner å oppføre deg unormalt.

Les også: Slik fungerer herdProtect

Antivirustester

Det finnes flere uavhengige aktører som driver og tester antivirus. Blant de mest seriøse er AV Comparativeog AV-TEST. I nyeste testene fra disse aktørene er det Bitdefender, Avira, Avast og Kaspersky som har best beskyttelse.

Vær imidlertid klar over at det ikke finnes noe som er «best» antivirus, fordi det er mange faktorer å ta hensyn til, blant annet om programmet finner virus, hvor brukervennlig det er, og om programmet er ressurskrevende eller ikke. Videre kan et slikt program være mer irriterende enn nyttig, hvis det varsler deg om det ene og det andre.

Flere faktorer spiller inn

Effektivitet mot virus er ikke den eneste faktoren som avgjør om et antivirus er godt eller dårlig. Bitdefender er et godt eksempel på at effektivitet mot virus ikke bør være det eneste kriterium for å velge et antivirus. Bitdefender er meget effektivt mot skadelige programmer, i hvert fall ifølge flere tester, men Dataporten har testet Bitdefender, og konklusjonen er at brukergrensesnittet ikke er godt nok – les mer.

Det er «enkelt» å unngå virus

Tar du noen enkle forholdsregler, er sannsynligheten mindre for å få datavirus: Sørg for å hold Windows og programvare oppdatert, ha et antivirusprogram installert, vær forsiktig med å åpne e-postvedlegg, og vær forsiktig på sosiale nettsteder.

Oppdateringer er viktigere enn antivirus

Det viktigste tiltaket mot skadelige programmer er å sørge for å holde Windows og programvare sikkerhetsoppdatert. Kriminelle bruker sikkerhetshull til å få tilgang til og utnytte datamaskiner.

Les også: Hold Windows oppdatert

Brian Dye, sikkerhetsekspert hos selskapet Symantec, går så langt som å påstå at antivirusprogrammer har en meget begrenset virkning mot skadelige programmer. I et intervju med avisen The Guardian, sier han at antivirusprogrammer kun oppdager rundt 45 prosent av skadelige programmer – les mer på theguardian.com.

Frilanseren Drew Robb har også skrevet om dette temaet for teknologiselskapet Dell, og han mener nettet har endret seg såpass i løpet av de siste årene at antivirus rett og slett ikke henger med i utviklingen. Kriminelle er blitt så oppfinnsomme, og raske, at antivirus kun oppdager rundt halvparten av skadelige programmer.

Betyr det at vi bør droppe antivirus? Nei, mener Drew Robb. Antivirus gir oss en viss beskyttelse, og bør være med som ett av flere tiltak mot skadelige programmer. Les mer på dell.com.

Antivirus er fortsatt viktig
Konklusjonen er at vi bør fortsatt installere antivirus på våre datamaskiner, men at man bør bruke flere typer tiltak for å stoppe angrep, og ikke stole fullt og helt på antivirus. Dette er tiltak som brannmur og å sørge for installasjon av sikkerhetsoppdateringer – dessuten et sunt nettvett, det vil si forsiktighet med e-post-vedlegg, og på sosiale nettsider.

Virusskanning av enkeltfiler

Virustotal.com er en nyttig tjeneste som kan brukes til å virussjekke enkeltfiler. Du kan laste opp en bestemt fil, og denne tjenester sjekker om denne er virusinfisert.

NoVirusThanks er et alternativ til Virustotal.com. Denne gangen laster du ned og installerer et program, og du kan bruke dette programmet til å virussjekke enkeltfiler med flere forskjellige antivirus.

Lag en krise-CD

Her har du muligheten til å lage en oppstart-CD som kan brukes til å behandle en PC som er såpass virusinfisert at den ikke lar seg starte. Du laster ned en ISO-fil, brenner denne på en CD, og starter opp PC med denne.

Det finnes ganske mange slike krisedisker, dette er noen alternativer:

*AVG Rescue CD

*Avira Antivir Rescue System

*Dr.Web LiveCD

*F-Secure Rescue CD

*Kaspersky Rescue Disk

*Windows Defender Offline

Nettbaserte antivirus

Dette er antivirus som kan brukes direkte i nettleseren.

*Trend Micro Housecall

*F-Secure Online Virus Scanner

*Bitdefender Online Scanner

*Norton Security Scan

*Panda Active Scan

Hva er et datavirus?

Ordet «datavirus» betyr egentlig en spesifikk type skadelig programvare, altså et skadelig program som kopierer seg selv, men ordet brukes ofte som et fellesbegrep for alle skadelige programmer.

Ordet «malware» er et mer korrekt ord for alle typer skadelig programvare, både virus, spionprogrammer og andre programmer som på en eller annen måte kan være til skade.

Det finnes mange typer «malware», men dette er bare noen få eksempler:

*Datavirus er et skadelig program som koperer seg selv, og som kan spre seg selv fra en datamaskin til en annen. Datavirus krever en vert (en datamaskin).

*Spionprogram kan installeres uten at brukeren har noen kontroll over dette. Slike programmer kan for eksempel være gratisprogrammer som finnes på nettet. Virkningen av spionprogrammer kan være alt fra det å vise reklame på PC-en, til å gjøre PC-en tregere, til å stjele sensitiv informasjon fra brukeren.

*Trojansk hest installeres på PC-en din i det skjulte, gjerne via andre programmer. Et slikt program kan i utgangspunktet virke uskyldige eller interessante, men kan være svært skadelig.

*Orm oppfører seg som et virus, men er ikke virus fordi ormer krever ingen vert. Ormer overfører seg selv til andre systemer via nettverk, og kan overbelaste systemer. Ormer sprer seg gjerne som vedlegg via e-post-og lynmeldinger. Ormer kan også spre seg via sikkerhetshull i Windows.

*Rootkit er et skadelig program som prøver å skjule seg på en infisert PC. Hensikten er at brukeren ikke skal vite at PC-en er infisert.

Selv om ordet datavirus er en bestemt mening, brukes ordet ofte som en fellesbetegnelse for mange forskjellige typer skadelige programmer, selv om de oppfører seg ikke som datavirus.

Et antivirusprogram har gjernen evne til å oppdage og fjerne flere typer skadelige programmer, det vil si programmer som kan være skadelige, men som ikke klassifiserer som datavirus.

Falsk antivirus

Dette er programmer som blir markedsført som antivirus, men som faktisk er skadelige. Dersom du får tilbud om antivirus via e-post eller på en annen måte via en personlig melding, er det meget sannsynlig falsk antivirus. Hvis du skal skaffe deg et antivirusprogram, bør du gå direkte til produsentens nettside, eventuelt via en lenke fra en seriøs aktør, og ikke via et tilbud du får via en personlig melding.

Har du mistanke om at du har installert et falsk antivirusprogram, eller er usikker på dette, og ønsker å sjekke? Remove Fake Antivirus er et program som kan brukes til å fjerne eventuelle falske antivirusprogrammer.

Gratistilbud – ulv i fåreklær

Det florerer av gratis programvare på internett. Vær kritisk til alt du laster ned. Sørg for å ha oppdatert antivirusprogram installert. Hvis du er i tvil, kan det være lurt å bruke Google til å undersøke et bestemt program – med hjelp av Google her vil du som regel finne ut om et program er skadelig eller ikke.

Unngå virusinfeksjoner via minnepinner

Har du en PC som mange brukere har tilgang til, enten hjemme, på jobb eller på et offentlig sted, kan tilfeldige minnepinner være et stort sikkerhetsproblem.

En minnepinne er en av de vanligste årsakene til at en PC blir virusinfisert. Et alternativ er å bruke et antivirusprogram, men problemet er at du må sørge for at et slikt program til enhver tid er oppdatert – stadig nye virus dukker nemlig opp.

Les også: Utnytt minnepinnen din bedre

Gratisprogrammet USB Disk Manager er et alternativ. Dette er et portabelt program som kan brukes til å kontrollere tilgangen til en minnepinne – du har tre muligheter:

*Write Protect – skrivetilgangen blokkeres.

*Execute Deny – ingen programmer kan kjøres.

*Disable USB – tilgangen blokkeres totalt