Hva er det med 1972?

Hvor viktig dette året egentlig var, og hvor mange av verdens vakreste damer som ble født det året avsløres her. I tillegg: Dette var året hvor to norske damer vant to av USAs mest prestisjefylte kåringer.

Publisert

1972 er ikke bare året hvor 40-åringene i 2012 ble født og Norge sa nei til EF. Det er også et av de aller viktigste årene for den kommunikasjonsvirkeligheten du i dag benytter deg av.

Året 1972 var nemlig året hvor e-post ble produsert, og tegnet @ ble innført i adresser som man skulle bruke til å sende e-post. I tillegg var 1972 året hvor ARPA begynte programmet Internetting og man begynte arbeidet på TCP/IP (det sistnevnte er hvordan maskiner kommuniserer med hverandre på nett).

Fargefjernsyn ble ikke funnet opp i 1972, og var tilgjengelig før 1972 - men det var året hvor alle sendinger i USA ble i farger. Det var også året vi fikk farge-tv i Norge.

Merkeår for homofile

For homofile i Norge var det også et merkeår ved at Straffelovens paragraf 213 ble opphevet. Loven var som følger:

Finder utugtig Omgjængelse Sted mellem Personer af Mandkjøn, straffes de, der heri gjør sig skyldige, eller som medvirker dertil, med Fængsel indtil 1 Aar.

Med samme straf ansees den, som har utugtig Omgjængelse med Dyr, eller som medvirker dertil.

Paatale finder alene Sted, naar det paakræves av almene Hensyn.

1972 var også året hvor bobla offisielt ble den mest solgte bilen noensinne i verden.

Dataspillenes tidsalder

1972 var for øvrig også året hvor dataspillenes tid begynte da Atari lanserte sin Pong-arkademaskin. Grafikken kan man i hvert fall ikke si noe på:

Sinnsykt fall

En verdensrekord som vi ikke håper blir slått, eller forsåvidt skulle det skje at en situasjon tilsier at den bør bli slått så håper vi den blir slått, ble også satt i 1972. Den 26.januar 1972 eksploderte JAT Flight 367 etter at en bombe gikk av i flyets bagasjerom. Av de 28 ombord døde 27, alle med unntak av Vesna Vulovic som falt 10 160 meter ned mot bakken. Hun overlevde på grunn av utrolige tilfeldigheter i en del av flyet. Etter at hun ble funnet var hun 27 dager i koma og satt i rullestol lenge. Etter at hennes sykmelding var over gikk hun tilbake til å jobbe for flyselskapet og fikk etterhvert følelsen tilbake i beina. Mythbusters har testet om fallet virkelig kunne være mulig:

1972 er for øvrig det lengste året som noensinne har vært så lenge vi har brukt UTC (tidssoner og tidsangivelse standard for hele verden) siden to sekunder ble lagt til i året. Det var i tillegg et skuddår så året var 1 dag og 2 sekunder lenger enn vanlige år.

Playmate of the Year 1972

Dette er en kåring av årets Playmate fra det foregående året, så egentlig var jo ikke vinneren fra 1972, men fra 1971. Likevel: Vinneren var Liv Lindeland, som er norsk.

Filmer fra 1972

Den mest populære, eller mest sette filmen i 1972 var Gudfaren. Filmen vant også Oscar for beste film.

Nummer to i USA var The Poseidon Adventure, en katastrofefilm med Gene Hackman og Ernest Borgnine.

En av filmene som huskes best fra det året er Deliverance, noe som ikke er så rart.

Voksenkomedie-tegnefilmen Fritz the Cat var også stor verden over.

Woody Allen-filmen "Alt du vil vite om sex (men er for redd for å spørre om)" var også stor. Den hadde en del klassiske scener.

Beste kvinnelige skuespiller ved Oscar-utdelingen det året gikk for øvrig til Liv Ullmann for denne filmen:

Mest furore gjorde likevel en pornofilm som også ble vist på kino, Deep Throat.

I Norge lo omtrent hele befolkningen seg skakk av Norske Byggeklosser

Musikk fra 1972

Hør alle de største hitene fra singel-lister og album-lister her gratis i din nettleser

En av de største gruppene på singellista i Norge var The New Seekers. I tilsammen 30 uker var de storselgere av sine singler Beg, Steal or Borrow og I'd Like To Teach the World to Sing.

Den britiske gruppa opplevde ikke så mange flere store år i Norge, men det var ingen tvil om at 1972 var et stort år for dem her til lands.

I USA var den største hiten Without You med Harry Nilsson.

Hør alle de største hitene fra singel-lister og album-lister her gratis i din nettleser

De 10 hotteste 40-åringene
(eller kvinner som er født i 1972)

Foto: Rocket Science/splash News

1. Carmen Electra

Foto: Getty Images

2. Jennifer Garner

Foto: Getty Images

3. Sofia Vergara

4. Kronprinsesse Mary

5. Cameron Diaz

Foto: Getty Images

6. Gwyneth Paltrow

7. Amanda Peet

Foto: Getty Images

8. Rebecca Romjin

9. Vanessa Paradis

10. Alyssa Milano

Denne saken ble første gang publisert 10/05 2012.

Les også