Huset Windsor – stadig mer britisk
Kate Middleton gjør Windsorene mer britiske.

(SIDE2): Ekteskapet mellom prins William og Kate Middleton fører enda mer britisk blod inn i et kongehus som i begynnelsen av forrige århundre var bortimot heltysk.
På begynnelsen av 1900-tallet regjerte fortsatt dronning Victoria. Den gamle dronningen var gjennom faren en Hannover, moren var tysk prinsesse - og dronningens ektemann Albert var opprinnelig prins av Sachsen-Coburg-Gotha.
Krig mot Tyskland
Selv om tronarvingen Edward hadde giftet seg med prinsesse Alexandra av Danmark, var hun et av få unntak; deres sønn George hadde fulgt tradisjonen og giftet seg med datteren av en tysk prins. Likevel var den tyske tilknytningen relativt uproblematisk.
Da første verdenskrig brøt ut var både Victoria og Edward døde, og med kong George V som statsoverhode havnet Storbritannia havnet i krig med Tyskland, ledet av kongens tyske fetter, keiser Wilhelm II.
Tok Windsor-navnet
Tyskerhatet var sterkt, og samtidig var den britiske kongefamilien fortsatt full av nære og fjerne medlemmer med tyske titler. Forfatteren H. G. Wells beskrev det engelske hoffet som «utlandsk og uinspirerende», og fikk til svar fra kong George: «Jeg er kanskje uinspirerende, men slett ingen utlending».
Kongen ga etter for det sterke nasjonale presset, og erklærte i 1917 at kongehuset ikke lenger het Sachsen-Coburg-Gotha, slik det hadde gjort siden Victoria døde og Edward VII overtok. Kongen tok navnet Windsor – etter Windsor Castle – og erklærte samtidig at navnet Windsor skulle benyttes som etternavn av alle dronning Victorias etterkommere.
Strippet for titler
I tillegg byttet en rekke av slektningene hans ut sine tyske navn og titler med mer passende britiske; prins Ludwig Battenberg ble Louis Mountbatten, marki av Milford-Haven, mens kongens svoger, hertugen av Teck, i stedet ble hertug av Cambridge.

Kongefamiliens slektninger som kjempet på tysk side, mistet samtidig sine britiske titler – en av dem var Ernst August II, tidligere kronprins av Hannover, en etterkommer av kong George III som derigjennom var prins av Storbritannia og Irland, i tillegg til hertug av Cumberland og Teviotdale og jarl av (irske) Armagh.
Skotskfødt dronningmor
Alle som mistet titlene, har rett til å kreve dem tilbake mot å oppgi sine tyske titler, men så langt har det ikke skjedd. En av dem er Ernst Augusts oldebarn, vår tids Ernst August – den tyske prinsen som i hvert fall på papiret fortsatt er gift med prinsesse Caroline av Monaco.
1900-tallet gjorde den britiske kongefamilien stadig mer britisk. Det var ikke gitt at George Vs sønn Albert etter hvert skulle bli konge under navnet George VI, men da det skjedde fikk britene en konge som var gift med datteren av en skotsk jarl, og hun var i tillegg var i slekt med flere av tidligere britiske statsministere.
Englands rose
Kongeparets datter Elizabeth giftet seg med en gresk-dansk prins med tyske aner – og tysk mor – men da prins Charles i 1981 giftet seg, var det med lady Diana Spencer – med solide røtter i det britiske aristokratiet.
Prins William er nummer to i arvefølgen til den britiske tronen – og dersom han en gang blir konge, blir han den mest «britiske» monarken på lang tid – med tre av fire besteforeldre født og oppvokst i Storbritannia.
Beholder Windsor-navnet
Når dronning Elizabeth en gang dør, skulle det i teorien vært slutt på huset Windsor, og det britiske kongehuset skulle skiftet til navn til Philips slektsnavn, Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg – som er samme slekten som danske dronning Margrethe og kong Harald tilhører.
I 1952 erklærte imidlertid dronning Elizabeth at hun og hennes barn tilhører huset Windsor, og at hennes (mannlige) etterkommere skal bære etternavnet Windsor. Hun bekreftet dette i 1960, men gjorde det samtidig klart at alle etterkommere etter henne og prins Philip som ikke har kongelige eller adelige titler, skal bruke etternavnet Mountbatten-Windsor.
(Kilder: Det britiske kongehuset, Wikipedia)