Mr. Bean
Norske turister ga ham idéen
Rowan Atkinson gikk fra å være et stammende mobbeoffer til å bli en av verdens mest kjente komikere.
I julen er «Mr. Bean» en tradisjon for mange nordmenn. Den britiske humorskatten har fått oss til å le i årtier, og Rowan Atkinson er en komikerlegende over hele verden.
Det var på ingen måte gitt at Atkinson skulle bli nettopp det. Han vokste opp som et stammende mobbeoffer og gikk videre til å studere elektro- og elektronikkteknikk.
Komiker Stephen Fry har satt ord på det:
– Det er som om Gud hadde en ekstra krukke med komisk talent, og som en vits ga han det til en nerdete kjemiker fra nord, har han sagt ifølge The Guardian.
Skoleflink
Rowan Atkinson ble født 6. januar 1955. På skolen slet han med stamming, og sosialt hadde han tøffe år med mye mobbing. Han har fortalt at han fremdeles plages med stamming iblant.
– Det kommer og går. Det avhenger av nervene, men kan være et problem. Men når jeg spiller en karakter, så forsvinner stammingen. Det kan ha bidratt til at jeg valgte akkurat denne karrieren, har han sagt til Time.
Faglig gjorde han det bedre, og med toppkarakterer sikret han seg en plass ved Newcastle University, hvor han studerte for å bli ingeniør.
Da studiene var fullført, gikk han like gjerne i gang med en ny PhD ved The Queen's College i Oxford.
– Jeg var oppriktig interessert i det, og hvis jeg hadde levd livet på nytt, hadde jeg nok gjort det samme, har han sagt til LA Times.
Gjennombruddet
Det var på The Queen's College han begynte å vise interesse for humor og teater. Han ble kjent med Richard Curtis, mannen som senere skulle stå bak filmer som «Love Actually», «Notting Hill» og «Fire bryllup og en gravferd». Sammen lagde de flere sketsjer som Atkinson fremførte på ulike studentarrangementer.
– Jeg husker en av de veldig tidliger sketsjene, det var i starten av 1975. Jeg lagde en merkelig sketsj om en mann som kommer med en liten papirbit og prøver å gi den til publikum, og så blir han irritert når de prøver å ta den fra ham, sier han til LA Times.
Sketsjene ble populære, og året etter at studiene var fullført, fikk Atkinson en rolle i BBC-serien «Not the Nine O'Clock News».
Samtidig jobbet Atkinson og Curtis med en helt egen serie, som skulle bli deres store gjennombrudd: «Blackadder» («Sorte Orm»). Serien hadde premiere på BBC i 1983, og gjennom fire sesonger ble den en av TV-kanalens største komediesuksesser noen sinne.
Inspirert av norske turister
I 1990 fikk verden for første gang møte Atkinsons mest kjente figur. Også denne gangen samarbeidet Atkinson med Richard Curtis.
Til BBC forteller Atkinson at en gjeng norske turister uvitende var med på å skape figuren. Han og Curtis var på ferie i Venezia i 1984, og han så en gjeng norske turister som skulle kjøpe en Duran Duran-CD. Komikeren ble fascinert over at folk fra hele verden ville kjøpe musikk fra Storbritannia, mens humor sjeldent fungerte over landegrensene.
– Jeg husker at jeg tenkte på hvor gøy det ville vært hvis vi kunne bryte tradisjonen og finne noe som faktisk kunne fungere internasjonalt, har han sagt.
Nøkkelen var å finne en karakter som ikke snakket så mye og som folk over hele verden kunne gjenkjenne.
– Bean er basert på den ni år gamle meg. Essensen er at han er utrolig egoistisk og selvsentrert og ikke helt anerkjenner verden utenfor. Han er et barn i en manns kropp, sier han til The Guardian.
Trehjult bil
Mr. Bean er en morsom karakter i seg selv, men han får god hjelp fra både rekvisitter og medspillere.
Teddybjørnen er en viktig del av serien. Han har gått gjennom noen endringer gjennom episodene, og begynte med et mindre hode og andre øyne enn bamsen vi kjenner best.
Bilen til Mr. Bean er en sitrongrønn Mini Cooper. I pilotepisoden er bilen hans oransje, men denne bilen havnet i en ulykke kort tid etter innspillingen og måtte byttes ut.
Minneverdig er også den blå bilen med tre hjul som eies av Mr. Beans anonyme erkefiende. Bilen Reliant Regal Supervan III ble valgt ut fordi den var kjent for å være ekstremt ustabil og ofte veltet.
Selv om Mr. Bean fremstår som en evig ungkar, har han faktisk en kjæreste. Irma Gobb, spilt av Matilda Ziegler, møtte Mr. Bean på det lokale biblioteket, og de forblir et par i flere episoder.
Norsk reklame
Serien ble senere fulgt opp med to spillefilmer, og deretter en populær tegnefilmserie. Mr. Bean var også en del av åpningsseremonien til sommer-OL i London i 2012.
I tillegg har karakteren dukket opp i flere reklamefilmer, blant annet en reklamefilm for Rema 1000 her i Norge.
Atkinson har også spilt i flere andre filmer gjennom karrieren. Debuten var i James Bond-filmen «Never Say Never Again» i 1983. Han hadde også små roller i kameratens filmer «Love Actually» og «Fire bryllup og en gravferd», og han har originalstemmen til fuglen Zazu i «Løvenes konge». I fjor kunne vi se ham som prest i filmen «Wonka». Og ikke minst har han hatt stor suksess med James Bond-parodiene «Johnny English». I år ble det kjent at fjerde film i serien er på gang.
Flydramatikk
Privat har Atkinson vært gift to ganger og har tre barn. Han ser ikke på seg selv som en morsom mann.
– Morsomme ting har en tendens til å skje med meg. Men jeg er ikke naturlig morsom. Jeg trenger å tenke mye over ting før det kan bli i nærheten av morsomt, har han sagt til Time.
Han har en stor kjærlighet for biler, en interesse han bruker mye tid og penger på. Dramatisk har det også blitt, da han krasjet i et tre i 2011. Han kom unna ulykken med en liten skade i skulderen.
Hans mest dramatiske opplevelse, skjedde i mars 2001, skriver BBC. På ferie i Kenya, var familien ombord i et privatfly. Da piloten brått besvimte, måtte Atkinson ta over kontrollen over flyet. Dette hadde han aldri gjort før, men han klarte mirakuløst å holde flyet i lufta.
Samtidig klasket han til piloten flere ganger, og til slutt våknet han. Han landet trygt på Wilson Airport i Nairobi.
Atkinson har ikke snakket offentlig om episoden, men meldte fra om hendelsen til myndighetene – før han valgte å ta en vanlig rutefly hjem til England.
Gamle Bean?
Nå er det jul og igjen tid for et gjensyn med Mr. Bean. Atkinson har i utgangspunktet pensjonert karakteren.
– Jeg blir eldre, og han blir naturlig nok eldre med meg. Og det er grunnen til at jeg har spilt ham veldig lite de siste årene. Jeg vil egentlig ikke at han skal bli gammel, har han sagt til LA Times.
Men han forteller at han har fått tilbakemeldinger fra publikum om at de gjerne vil se en eldre Mr. Bean.
– Vi kunne kanskje laget en film en dag som het «Gamle Bean» og bevisst skape en gammel Bean, som er som Bean, men skikkelig gammelmodig. Jeg tror vi kunne møtt aldersproblematikken på en god måte, sier han.