Her slipper ingen inn

Dette er basene som gjør konspirasjonsteoretikere våte i buksa.

Publisert

Store anlegg for forskning og militær aktivitet er gjerne underlagt strengt hemmelighold og sikkerhetstiltak.

Dette er jo naturlig nok, men samtidig pirrer det nysgjerrigheten. Og enkelte ser ut til å la fantasien løpe løpsk når de grubler over hva som foregår på slike baser.

Nedenfor tar vi for oss noen av de nærmest mytiske basene rundt omkring i verden. Ikke overraskende er USA involvert i alle eksemplene, men også Norge blir dratt inn i konspirasjonsteoriene som oppstår.

HAARP

Forskningsstasjonen HAARP, eller High-Frequency Active Auroral Reasearch Program, ligger i Gakona, Alaska, og er et samarbeidsprosjekt mellom U.S. Air Force, U.S. Army og universitetet i Alaska. Forskningen sentrerer rundt kommunikasjon og overvåkning, med en kraftig høyfrekvent sender og 180 antenner som de primære verktøyene.

Mer spesifikt forskes det på ionosfæren, altså det øverste laget av atmosfæren. Ionosfæren er ionisert av solstråling, og spiller en viktig rolle for radiokommunikasjon, ved at den reflekterer radiobølger. Forskerne ser derfor på muligheten til å utvikle teknologi som forbedrer ionosfærens evne til å reflektere radiobølger, noe som igjen vil kunne forbedre kommunikasjon og overvåkning.

HAARP: Basen ligger avsidesliggende til i Alaska, og plages nok ikke nevneverdig av naboer.

Dette høres kanskje ganske mystisk ut i utgangspunktet, i hvert fall for oss lekfolk, men på Internett florerer det av de som mener at HAARP har atskillig skumlere hensikter.

Ville spekulasjoner

Ifølge konspirasjonsteoretikerne er det nesten ingen ende på alt HAARP er skyld i. De mener at anlegget er konstruert for å manipulere været, utøve hjernekontroll over store folkemasser, deaktivere satellitter og mer til. HAARP skal visstnok være skyld i jordskjelv, tørke, orkaner, flom og stormer, i tillegg til sykdommer som gulfkrig-syndromet og kronisk utmattelsessyndrom (ME), flykrasj og ødeleggelsen av romfergen Columbia.

Påstandene har også blitt fremmet i en rekke bøker, blant annet av den canadiske økonomen Michel Chossudovsky. Han er for øvrig også tilhenger av en annen populær konspirasjonsteori, nemlig at den amerikanske regjeringen visste om 9/11-angrepene før de ble utført, og har blitt omtalt som "en av de sprøeste professorene i Canada". Her til lands er nettstedet Nyhetsspeilet ivrige varslere av uhumskhetene som foregår på anlegget i Alaska.

Faktisk trekkes også Norge inn i konspirasjonsteoriene rundt HAARP. Forskningssamarbeidet EISCAT (European Incoherent SCATter) driver fire stasjoner og radaranlegg, blant annet utenfor Tromsø og på Svalbard. Her forskes det på ting som "plasmafysikk og dynamiske prosesser i jordas nære verdensrom", men HAARP-fanatikerne på Internett er fast bestemt på at stasjonene har vært delaktige i værkontroll og naturkatastrofer over hele kloden.

Ikke hemmelighetsstemplet

HAARP er imidlertid ikke hemmelighetsstemplet, og forskere som har deltatt i prosjektet har innrømmet at de også ser på mulighetene til å benytte teknologien i forsvarssammenheng. Det spørs likevel om dette inkluderer hjernekontroll og naturkatastrofer.

HAARP har imidlertid også mottatt beskyldninger fra uventet hold. Da Russland mistet kontrollen over Phobos-Grunt sonden i 2011, gikk russiske tjenestemenn ut og hevdet at årsaken var at sonden fløy over HAARP-anlegget i Alaska.

PINE GAP

Det offisielle navnet for dette samarbeidsprosjektet mellom USA og Australia, er Joint Defence Space Research Facility Pine Gap. Basen ligger i Lingiari, midt i den varmeste, mest øde delen av Australia, og ble vedtatt bygget allerede på midten av 60-tallet.

Grunnet problemer knyttet til den øde beliggenheten og det ugjestmilde klimaet, var den ikke ferdigstilt før i juni 1970.

PINE GAP: Basen sett fra luften. Bildet skal være tatt fra et passasjerfly, og viser basens utstrekning og store antall radomer.

Formålet med Pine Gap er å overvåke missiler og satellitter, og informasjonen deles så mellom amerikansk og australsk etterretning. Fra amerikansk side er både CIA, NSA og NRO (National Reconnaissance Office) involvert.

Midt i ødemarka

Dette er altså et anlegg midt i den australske ødemarka, som har en rekke gigantiske radomer (radarkupler), og delvis ledes av de legendariske amerikanske etterretningsorganisasjonene. Dette er mer enn nok til å få konspirasjonene til å spire og gro. Pine Gap er i tillegg en del av det globale nettverket ECHELON, som ofte nevnes på nettsteder der konspirasjonsteoretikere ferdes.

At anlegget tidligere gikk under navnet Joint Defence Space Research Facility tar enkelte som et sikkert tegn på at Pine Gaps egentlige fokusområde er UFO-er. På enkelte nettsteder omtales Pine Gap som "Australias Area 51", og det hevdes at det er ekstremt mye UFO-aktivitet i området.

De samme nettstedene trekker forøvrig inn både Bermudatriangelet og Nicola Tesla i omtalen av Pine Gap.

USAMRIID

Forkortelsen skjuler det lange navnet United States Army Medical Research Institute of Infectious Diseases. Dette er plassert i Fort Detrick, Maryland, og er den amerikanske hærens hovedsenter for forskning på mottiltak mot biologisk krigføring og dødelige sykdommer.

DØDELIG FORSKNING: USAMRIID er bosted for noen av klodens dødeligste mikroorganismer.

For enkelte er USAMRIID et av de mest skremmende stedene på kloden, siden dette innebærer at man her oppbevarer og forsker på ting man helst vil holde seg langt unna: Ebolavirus, anthrax, apekopper, pest og andre lite hyggelige mikroorganismer.

Streng sikkerhet

Det sier seg selv at sikkerhetstiltakene på anlegget er avanserte og omfattende. USAMRIID og dets forgjengere har vært sentrale i utviklingen av teknologi for å uskadeliggjøre og sikkert oppbevare biologiske våpen og sykdommer. På dagens base er doble luftsluser, svært sofistikerte luftfilter, desinfiseringskammer og fullstendig lufttette bygninger noen av sikkerhetsforanstaltningene. I tillegg skal bygningene kunne motstå kraftige eksplosjoner.

USAMRIID har blitt beskyldt for å stå bak alt fra AIDS-viruset til grusomme, biologiske våpen. At man ikke begrenser forskningen til mottiltak mot biologisk krigføring, er kanskje ikke så urealistisk. Men de rundt 800 sivile og militære forskerne på basen samarbeider også tett med Verdens Helseorganisasjon, og har utviklet vaksiner mot flere sykdommer. Blant annet har arbeidet på Fort Detrick vært sentralt i kampen mot Legionærsyken.

EDWARDS AIR FORCE BASE

Denne flybasen ligger i Mojaveørkenen, sørøst for Los Angeles. Selv om deler av det gigantiske anlegget faktisk er åpent for publikum, er mesteparten underlagt strengt hemmelighold. Forståelig nok, siden basen blant annet inneholder det amerikanske flyvåpenets testsenter, hvor en rekke milepæler innen militær og kommersiell luftfart har funnet sted. Blant annet hadde USAs første jetfly, Bell P-59, jomfruturen sin fra denne basen. Det var også her Chuck Yeager ble førstemann til å bryte lydmuren i 1947.

NASA: Deler av Edwards-basen benyttes av NASAs Neil A. Armstrong Flight Research Center, også kjent ved sitt tidligere navn Dryden Flight Research Center.

I tillegg har NASA sitt Dryden Flight Research Center på et område av basen.

Selveste Area 51

Den virkelige godbiten ligger imidlertid like nord for Edwards Air Force Base. Her ligger det som offisielt går under navnene Nevada Test and Training Range (NTTR). Opp igjennom årene har basen også gått under kallenavnene Dreamland, Paradise Ranch og Home Base. I et dokument fra CIA under Vietnamkrigen ble imidlertid basen kalt det som fortsatt er mest populært på folkemunne: Area 51.

Her foregår det det testing av nyutviklede fly under særdeles strenge sikkerhetstiltak. Grunnet den korte avstanden til Edwards er det også grunn til å tro at det foregår testflyving mellom de to basene.

Konspirasjonsteoretikerne slår seg selvfølgelig ikke til ro med at det kun er militære hemmeligheter som ligger til grunn for hemmelighetskremmeriet rundt deler av Edwards og NTTR. For UFO-fantaster er "Area 51" selve Mekka eller Jerusalem, en sagnomsust base hvor UFO-er bedriver skytteltrafikk mellom jorda og fjerne galakser.

"The truth is out there" het det i TV-serien "X-Files". Og sannheten er selvfølgelig der ute – den er nok bare mindre fantastisk enn enkelte håper på.

Kilder: www.popularmechanics.com, Wikipedia, listosaur.com, edwards.af.mil, military.com