NRK-serieN «Villdyrhjerte»

Heidi Røneid fra «Villdyrhjerte»: – Jeg elsker å hjelpe duene

NRKs mangeårige sjakkommentator har gjort om deler av hjemmet til hospital for skadde og syke duer. Heidi Røneid takker samboeren Odd Harald Eidsmo Barder for at han – bokstavelig talt – gir henne rom for å dyrke sin lidenskap.

<b>   HEIDI RØNEID:</b> I NRK-serien «Villdyrhjerte» følger vi Heidi mens hun redder skadde og syke duer. Her med duen Joseph, som har på en «flyper», en fuglebleie som samler opp avføringen – samtidig som duen kan fly. For at det ikke skal bli mye duemøkk i leiligheten i Oslo.
HEIDI RØNEID: I NRK-serien «Villdyrhjerte» følger vi Heidi mens hun redder skadde og syke duer. Her med duen Joseph, som har på en «flyper», en fuglebleie som samler opp avføringen – samtidig som duen kan fly. For at det ikke skal bli mye duemøkk i leiligheten i Oslo. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

– Velkommen til oss, smiler Heidi Røneid (39) når Her og Nå kommer på besøk. Lyden av kurring og flaksende vinger vitner om at «oss» betyr flere enn henne og samboeren Odd Harald Eidsmo Barder.

I treromsleiligheten midt i Oslo sentrum, er gjesterommet omgjort til et rehabiliteringsrom for tre syke byduer – og på badet bor en skadet stokkand.

– Vi har en treromsleilighet, men i praksis blir det som en toromsleilighet. Odd Harald mener at jeg bare skal ha to duer av gangen, men jeg tenker at to eller tre omtrent er det samme – så tre duer er blitt grensen. Men det er en kontinuerlig strøm av fugler som trenger hjelp. Det stopper aldri, sier 39-åringen som er kjent som programleder og kommentator for sjakksendingene på NRK og TV 2.

Les også: Jenny og Thomas valgte dyr foran barn

<b>PLASS TIL ALLE:</b> – Jeg mener at vi heller bør tenke at vi deler byen, naturen og hele jordkloden med andre fugler og dyr. Vi burde heller se hvordan vi kan tilpasse oss hverandre, så får vi heller tåle litt duemøkk i gatene, tenker jeg, sier Heidi, som her passer på de syke duene hjemme.
PLASS TIL ALLE: – Jeg mener at vi heller bør tenke at vi deler byen, naturen og hele jordkloden med andre fugler og dyr. Vi burde heller se hvordan vi kan tilpasse oss hverandre, så får vi heller tåle litt duemøkk i gatene, tenker jeg, sier Heidi, som her passer på de syke duene hjemme. Foto: Svein Brimi

NRK-serien «Villdyrhjerte»

På fritiden engasjerer Heidi seg i organisasjonen «Fugleadvokatene», som redder syke og skadde dyr – og hennes omsorg for fuglene er denne våren å se i NRK-serien «Villdyrhjerte».

– Når jeg tar inn en skadd eller syk due, er jeg veldig bekymret for den. Jeg kan våkne flere ganger om natten, står opp og sjekker hvordan det går – særlig om det er kritisk. På et tidspunkt er det sånn at den enten dør – eller den begynner å bli bedre. Følelsen av at det kommer til å gå bra, er en av de fineste følelsene jeg vet om. Da blir jeg helt varm av glede innvendig, smiler hun.

<b>      FUGLEADVOKATENE:</b> Som frivillig i organisasjonen «Fugleadvokatene», har Heidi også tatt inn den skadde stokkanden Logan. Han har fått plass på badet hjemme hos samboerparet i Oslo.
FUGLEADVOKATENE: Som frivillig i organisasjonen «Fugleadvokatene», har Heidi også tatt inn den skadde stokkanden Logan. Han har fått plass på badet hjemme hos samboerparet i Oslo. Foto: Svein Brimi

I Oslo finnes det 3500 duer, og enkelte omtaler dem som «flyvende rotter» fordi de oppholder seg i flokk – og gjerne gjør fra seg – tett på mennesker og våre byggverk. Mange steder settes det opp pigger og nett for å holde duene unna.

– Før var jeg – som mange andre – en som irriterte meg over duer fordi de plukket maten til småfuglene på brettet. Jeg tror det handlet om at jeg ikke kjente duene den gangen. Da ser man bare en stor flokk av masse grå fjær uten å komme tett på individet. Men når jeg bor med duene, ser jeg hvor forskjellig personlighet de har. Jeg elsker å hjelpe duene!

Heidi forteller at duer er så intelligente at de kan gjenkjenne sitt eget speilbilde. De husker personer og lever i monogame parforhold livet ut.

– Jeg hadde en due som sto og kikket mye ut av vinduet, helt uvanlig mye. Den dagen jeg skulle slippe duen fri, satte jeg den ut på terrassen. Da satt det en annen due på rekkverket, og duen som hadde vært inne fløy rett bort til denne. Deretter gjorde de bevegelse som om de hilste. For meg virket det som at det var partneren som satt og ventet på duen sin, at den på en eller annen måte hadde sett duen på innsiden av vinduet. For de fløy sammen av gårde over hustakene, forteller hun.

SJAKKOMMENTATOR: Siden 2013 har Heidi kommentert sjakk på NRK, og er nå også å se på TV 2. – Det er en drømmejobb å få lov til å kommentere sjakk på TV, for en som er så sjakkinteressert som meg, smiler hun.
SJAKKOMMENTATOR: Siden 2013 har Heidi kommentert sjakk på NRK, og er nå også å se på TV 2. – Det er en drømmejobb å få lov til å kommentere sjakk på TV, for en som er så sjakkinteressert som meg, smiler hun. Foto: Svein Brimi

Les også: (+) Jeg var den perfekte samboer, mor og stemor. Til jeg brøt sammen

Samboer med Odd Harald

Heidis eget parforhold blir av og til satt på prøve på grunn av hennes forkjærlighet for de hjelpetrengende duene.

– Det blir et dilemma mellom å veldig gjerne ville hjelpe og at samboeren min blir irritert. Jeg krysser av og til grensen for hvor mange duer han synes det er akseptabelt å ha boende, og da sier Odd Harald ifra. Noen ganger krangler vi skikkelig om duene, men vi finner alltid løsninger, understreker hun.

<b>      HEIDI OG ODD HARALD:</b> – Det er en tilbakevendende diskusjon mellom oss om hvor grensen med duene går. Da blir det en liten dragkamp. Odd Harald mener maks to duer og jeg mener vi kan ha tre. Men egentlig vil jeg kunne ha opp til fem, sier Heidi.
HEIDI OG ODD HARALD: – Det er en tilbakevendende diskusjon mellom oss om hvor grensen med duene går. Da blir det en liten dragkamp. Odd Harald mener maks to duer og jeg mener vi kan ha tre. Men egentlig vil jeg kunne ha opp til fem, sier Heidi. Foto: Svein Brimi

For Odd Harald, som jobber som advokat, toppet det seg da han satt på hjemmekontor med tre duer som hadde flyvetrening og svevet over hodet hans.

– Det er fint å hjelpe duene, men det er litt slitsomt å ha duemøkk oppi der du bor – at du må vaske, styre og holde på. Jeg setter mest pris på når de slippes fri, ler han.

I løpet av ett år har Heidi og Odd Harald rundt 30 duer innom leiligheten. Hadde det vært opp til Heidi hadde hun gjerne hatt en hel flokk boende konstant, men hun er glad for at samboeren i det hele tatt lar henne få bruke hjemmet deres som et duehospital.

– Det er veldig raust av ham. Andre irriterer seg over at samboeren lar det ligge igjen smuler på kjøkkenbenken. Det blekner litt i sammenligning med at Odd Harald må bo sammen med en gjeng duer. Det er litt verre. Jeg tror ganske mange ville sagt nei til det. Jeg sender av og til melding der jeg skriver: «Det kom en due til. Jeg lover å lage middag og vaske opp». Så jeg har noen triks for at det ikke skal bli så ugreit, sier Heidi og smiler lurt.