Har skrekkfilm av sønnen som plages

Angrip, spark, slå! Slik lyder oppfordringene til den lille gutten som står i midten av flokken.

Sterke scener: Det er ingen hyggelig film moren til åtteåringen har fått tilgang på. Og som klippet viser er det flere som tar opp det som skjer.

AV: Kari Kløvstad, Østlandets blad

(Østlandets blad:)  Mobbing og plaging er ikke alltid så enkelt å avsløre, men i dette tilfellet finnes det konkrete bevis.

Her var noe av opplegget at det som skjedde i idrettshallen på Kråkstad etter skoletid skulle filmes.

Men det har også vært ubehagelige episoder tidligere, som har fått moren til å reagere. Nå etterlyser hun større innsats fra skolen, slik at yngstesønnen skal kjenne seg trygg. Hun er ikke fornøyd med oppfølgingen han har fått etter den stygge hendelsen rett før vinterferien og har koblet inn både barnevernet og PP-tjenesten i Ski.

Sønnen er også blitt sprutet ned med vann av eldre elever i ettertid. Nå vurderer moren å bytte skole, men ser at dette også kan ha sine ulemper. Sønnen har det bra i klassen sin sammen med jevnaldrende. Det er de eldre guttene han er blitt redd for.

Fikk tak i filmen

Alarmen gikk hos moren da hun var på jobb torsdagen før vinterferien og oppdaget flere tapte anrop på telefonen. De var fra mødre til klassekamerater og fortvilede skolejenter. Åtteåringen var blitt plaget. Det hadde også vært slåsskamp mellom brødrene, og det hele var filmet av flere.

– Jeg ringte hjem til den ene og forlangt å få filmen, sier moren.

ØB har sett filmen.

De flimrende bildene veiver hit og dit før de fanger inn en liten gutt og en som er betydelig større.

– Slå han! Kom igjen. Brotherfight, hoier dem som stimler sammen rundt. Dette er i hovedsak en flokk på 11–12 år gamle gutter.

Vi kan se to mobiler og en iPad som forsøker å få med seg begivenheten.

Moren er blitt fortalt at før filmingen startet er minstemann blitt dunket og hisset opp for å angripe storebroren. Og nå tar den eldste igjen så det holder, til vill jubel.

– Dette er helt sykt. Ta sleng-i-veggen-grep. Dette skal på YouTube, så ikke gå i veien.

Det hagler med kommentarer, og ei jentestemme høres i bakgrunnen.

– Jeg tror dere kan stoppe nå.

Men det er ingen som hører på henne og reagerer.

Eldstebroren forsvinner ut av bildet. Han er senere blitt konfrontert med slåssingen og har måttet svare for den hjemme.

– Dette tolereres ikke, understreker moren.

På filmen er åtteåringen stadig i fokus. Det er helt tydelig den lille som skal stå for «underholdningen». Nå løper han hit og dit, blir ristet etter nakken, knuffes til og mottar ordre.

Det hele skjer inne i idrettshallen på Kråkstad etter skoletid mens elevene venter på skoletransporten.

En av de svake

Åtteåringen er prematurbarn, har tilrettelagt undervisning og er ikke så trygg i alle sammenhenger. Etter det som skjedde er han blitt livredd, forteller moren, som har fulgt han til og fra skolen i ettertid.

– Jeg har bedt om at han skal få tilsyn, slik at han skal være trygg på skolen, men opplegget fungerer dårlig. Det er ikke han som skal sperres ute fra det sosiale livet og sitte alene i klasserommet. Han er redd, urolig og finner seg ikke til rette. Tidligere har jeg brukt to uker på å bli trodd av skoleledelsen. Dette var ved en hendelse i september. Denne gangen har vi ventet på lovet tilsyn av gutten, som ikke har dukket opp.

– Hvordan har han det i friminuttene på skolen?

– I storefri er det voksne på inspeksjon ut. Jeg har oppdaget at sønnen min er blitt opptatt av å spille slåball når det er sesong for det. Da kan han være der de fleste elevene er. Ellers har han sett seg ut steder der han kan være i fred. Det er ikke like trygt bak SFO-bygget og på fremsiden av skolen, sier moren. Hun er opptatt av at det blir tatt tak i mobbingen.

Dette er mobbing: 

På nettsidene til Barneombudet finnes også opplysninger og veiledning når det gjelder mobbing.

Mobbing kan for eksempel være:

•å bli dyttet

•å bli slått

•å bli pirket på

•å bli baksnakket

•å bli truet

•å bli frosset ut.

•å bli presset til å gjøre ting for andre som en ikke vil.

Klage til Fylkesmannen

– Skolen må sørge for at dem som har plaget andre ikke gjør det igjen, sier moren, som har sendt klage til Fylkesmannen. Det har også vært møte med skolen, PP-tjenesten og barnevernet for å finne en løsning.

Filmen fra idrettshallen varer i over 15 minutter. Åtteåringen blir sendt mot de store guttene, jaget over bord og ned trapper. Han får en mer og mer anstrengt latter.

– Går det bra, spør ei jentestemme i bakgrunnen, men guttene enser henne ikke.

– Hissigkrig, alle sammen. Steng døren. Det er ingen vei ut herfra. Kom igjen. Er du opphisset? Er du sinna?

Den lille gutten får et nytt nakkegrep, jages opp på bordet og får en oppfordring:

– Angrip. Vis oss litt Jackass. Bra pornofilm, altså.

De andre filmene har ikke moren sett.

– Alt er blitt så ødelagt, og jeg har ikke tro på at det skal bli bra.

Barneombudet sier:

Når en elev sier ifra om at det ikke er bra på skolen, så må rektor:

•Tro på den som sier ifra

•Skrive ned hva han eller hun vil gjøre for å løse saken

•Ikke bruke mer enn 3 uker på å skrive det ned

•Si fra at man kan klage til Fylkesmannen hvis rektors plan er for dårlig eller ikke virker

•Undersøke om planen har virket og plagingen har stanset

•Passe på at de som plager ikke kan plage andre

•Si ifra til foreldrene til barna som plager

•Vurdere om skolen trenger hjelp

Slipper å vente

Moren er ikke fornøyd med tilsynet gutten har fått. Mandag var det et nytt møte. Nå er tidspunktet for skoleskyssen endret slik at de som går i første til fjerde klasse kan gå rett inn på skolen. På den måten vil de ikke trenge tilsyn.

– De lovet igjen å følge opp sønnen min og sette inn en ressursperson til å passe på, slik at han skal kjenne seg trygg. De lovet også å følge opp de eldre guttene som plager han, men de holder fast ved at de kaller det en enkelthendelse og ikke en mobbesak, sier moren til åtteåringen, som håper alt vil endre seg til det bedre.

Skal finne tiltak

Basert på det som blir funnet skal skolen forsøke å gjøre tiltak som bedrer situasjonen. Basert på skolens vurderinger kan det være at det fattes enkeltvedtak på hva som skal gjøres. Tiltak for både den som blir mobbet og den som mobber kan være samtaler, veiledning og ekstra tilsyn i friminutt. Målet er et godt og trygt skolemiljø, understreker virksomhetsleder Almås.

Rektor:- Dette vil få konsekvenser

– Mobbing kan foregå verbalt, fysisk og/eller ved utestengelse. Man sier ofte at det er mobbing når det pågår over en viss tid, har en viss alvorlighetsgrad og når styrkeforholdet mellom barna er skjevt. Men skolene skal ta alle meldinger på alvor.