Har du hørt om disse mini-landene?

Verdens minste land har 836 innbyggere, mens det minste selvstyrte området har 48. Jo, det er sant.

Først publisert

De aller største landene i verden kjenner de fleste. I størrelse er det Russland og i befolkning er det Kina.

Det minste er også relativt godt kjent - Vatikanstaten, men har du hørt om og kjenner du de andre mini-landene?

Her er de 20 minste landene rangert etter innbyggertall. Innbyggertallet er i parantes. Vi har sammenlignet med norske tettstedsområder.

1. Vatikanstaten (836)

Vatikanstaten er ingen gammel stat. I 1929 fikk staten selvstyre av Benito Mussolini i Italia. Historisk kan det likevel argumenteres for at staten er basert på de gamle pavestatene, men i dokumentet som ga selvstyre skrev begge parter under på at dette ikke var tilfelle. Geografisk er staten plassert i Roma, Italia.

Vatikanstaten er på størrelse i innbyggertall med Fister kommune i Rogaland.

2. Nauru (9 378)

Nauru befinner seg i Mikronesia. Landet er på 21 kvadratkilometer. Historisk har landet vært befolket i over tre tusen år. I 1888 tok Tyskland kontroll over landet som koloni, men da første verdenskrig startet tok Australia kontrollen over landet. Under andre verdenskrig okkuperte Japan landet, og etter krigen ble landet kontrollert av FN. Landet fikk selvstyre i 1968.

Naura er på størrelse med Brummundal i innbyggertall.

3. Tuvalu (11 126)

Midt mellom Hawaii og Australia finner du landet Tuvalu. Øya hadde vært bebodd lenge da spanjoler oppdaget den i 1528. De hele 26 kvadratkilometrene består av tre øyer og seks taoller. Britene tok kontrollen over øya mot slotten av det 19.århundret, og landet fikk sin selvstendighet i 1978.

Tuvalu er på størrelse med Grimstad i innbyggertall.

4. Palau (18 324)

Dette landet ligger ikke så langt fra Filippinene, og det ble også bebodd først av mennesker derfra. Spanjolene tok først kolonikontroll over de 250 øyene før landet solgte det videre til Tyskland i 1899. Landet fikk sin selvstendighet i 1994. Landet har 16 stater, hvor den minste - Hatohobei - har 44 innbyggere.

Palua er på størrelse med Horten i innbyggertall.

5. San Marino (32 404)

Dette bittelille landet i Europa hevder å være verdens eldste land, og landet fikk sin uavhenghet fra Romerriket i 301. Grunnloven i landet stammer fra 1600, og skal også være en av de eldste i verden. Ved valget i 2008 stilte tretten partier til valg, disse var organisert i en del hovedgrupperinger som igjen var organisert i to reelle valg: Patto per San Marino og Riforme e Liberta. 20 975 stemmer ble avlagt ved valget. Hvem som vant? Patto per San Marino med 11 373 stemmer.

San Marino er på størrelse med Arendal.

6. Monaco (36 371)

I 1419 kjøpte Grimaldi-familien Monaco, men landet har senere hatt fransk styre flere ganger (blant annet under den franske revolusjonen). I 1911 vedtok landet en grunnlov, og i 2002 ble det formelt gjort slik at Monaco var uavhengig av Frankrike uten å ta hensyn til Grimaldi-familien (som i dag styrer landet).

Monaco er litt mindre enn Bodø i innbyggertall.

7. Liechtenstein (36 476)

Historien til Liechtenstein er ikke veldig ulik Monaco. Området ble kjøpt av Liechtenstein-dynastiet, men den reelle uavhengigheten kom i 1866 da det ble erklært at landet var et frittstående land - uavhengig av Tyskland. Landet fikk en ny grunnlov i 2003 som ga monarken, Hans-Adam II, større makt i landet. Monarken truet med at hvis ikke hans ønske gikk gjennom ville han selge mange av sine eiendeler og flytte til Tyskland. I en folkeavstemning ga 64 prosent sin støtte til Hans Adam. En ny folkeavstemning om det samme ble gjort i 2012, da fikk monarken 76 prosent støtte. Blant annet kan han stoppe alle nye lover i landet.

Liechtenstein er også litt mindre enn Bodø.

8. Saint Kitt and Nevis (50 726)

Det minste landet i Karibien fikk sin uavhengighet fra Storbritannia i 1983. Øya St.Kitts hadde vært bebodd i mange tusen år før Columbus oppdaget øyene (St. Kitts og Nevis) i 1493. Øyene ble så kolonisert av franskmenn, spanjoler og briter før Storbritannia tok kontrollen over landet til slutt. Det har vært en gryende kamp for å skille de to landene som selvstendige riker. Skulle det skje ville Neivs rykke opp til en 4.plass på denne listen.

Saint Kitt er på størrelse med Tønsberg.

9. Marshall-øyene (68 480)

Disse øyene har vært bebodd svært lenge (4-5000 år), men det var spanjolene som fikk æren for å ha oppdaget dem. Disse øyene ble også solgt fra Spania til Tyskland (i 1884). Under første verdenskrig ble øyene tatt av Japan (fra tyskerne). Etter andre verdenskrig tok USA kontrollen, og brukte øyene som utgangspunkt for atombombetesting (dog ikke alle av de 1 156 øyene). Landet fikk sin uavhengighet fra USA i 1986.

Marshalløyene er litt større i innbyggertall enn Tromsø.

10. Den Dominikanske Republikk (72 660)

Frankrike krevde øyene først, og som de fleste andre makter på den tiden så brydde man seg lite om at øyene allerede var bebodd. Etter syvårskrigen mellom Storbritannia og Frankrike ble øyene britiske. Landet fikk sin uavhengighet fra Storbritannia i 1978.

Hvis du savner Færøyene på listen så har ikke øya eget selvstyre. Landet styres fortsatt fra Danmark. Hvis Færøyene skulle få selvstyre ville landet havnet på en 8.plass på listen over. Det er også andre mulige kandidater til listen som ikke har reelt selvstyre, her er topp 10 av disse.

Den dominikanske republikk har litt igjen for å komme opp på innbyggertallet til Fredrikstad/Sarpsborg.

1. Pitcarinøyene (48)

Dette er den siste kolonien til Storbritannia i Stillehavet, og de fleste beboerne på øya stammer fra mytteriet på båten Bounty. Det finnes for øvrig kun en telefon på øya som er bebodd.

Øyene har omtrent samme innbyggertall som en buss i Oslo.

2. Kokosøyene (596)

En australsk koloni som ligger midt mellom Australia og Sri Lanka. Øya kom under australsk kontroll i 1955, og stemte selv for å være en del av Australia i 1984.

Kokosøyene er på størrelse med Røst kommune.

3. Nieu (1 354)

Dette er en øy i det sørlige Stillehavet og styres indirekte av New Zealand. Landet har hatt et selvstyre siden 1974, men er fortsatt formelt underlagt New Zealand.

Nieu er på størrelse med Flakstad kommune.

4. Tokelau (1 400)

Dette er tre korallatoller i det sørlige Stillehavet. En folkeavstemning i 2006 ga ikke godt nok flertall for å bryte med koloniherredømmet til New Zealand.

5. Christmasøya (1 493)

Dette er en øy som styres av Austgralia, og fikk avslått sitt ønske om selvstendighet i 1994. Du får ikke poeng for å gjette hvilken dag øya ble oppdaget.

6. Norfolkøya (2 155)

Nok en koloniøy fra Australia. Denne øya ble oppdaget av James Cook i 1774.

Norfolkøya har litt færre innbyggere enn Skarnes kommune.

7. Falklandsøyene (3 140)

En britisk koloni rett utenfor Argentina, som også krever at øya tilhører dem. Har i dag utvidet selvstyre.

Falklandsøyene er like stor som Farsund.

8. Montserrat (5 118)

En britisk koloni i Karibien. Columbus oppdaget den i 1493, og den har vært under både fransk og britisk kontroll.

Montserrat er omtrent som Øyer kommune.

9. Saint-Pierre og Miquelon (6 010)

Dette er en fransk koloni utenfor sørkysten av Canada.

Omtrent på størrelse med Tvedestrand.

10. Saint-Barthelemy ( 7 406)

En liten øy i Karibia som var Sveriges siste koloni. Sverige byttet den til seg fra Frankrike i 1784, litt over hundre år senere solgt Sverige den tilbake til Frankrike.

Omtrent det samme som Fetsund.