- Han var magisk, en moderne Supermann

Google-toppens kjæreste snakker ut etter tragedien i Nepal.

Først publisert

- Han var magisk.

Daniel Fredinburg er en av 18 personer som er bekreftet død etter et snøras i Mount Everest etter jordskjelvet i Nepal i helgen. 33-åringen var sjef for Google X og jobbet for Google Adventures-teamet og kartla ruter i den populære fjellet, da han mistet livet i det basecamp ble begravd under snømassene.

LES også: Her treffer snøraset campen

Tilbake sitter familie, kjæreste, venner og kolleger – som minnes Dan som en eksepsjonelt varm, energisk og glad person.

- Han fikk frem den beste versjonen av meg. Han fikk deg hele tiden til å ønske å være den beste personen du kunne være, sier kjæresten Ashley Arenson til CNN.

- Han hadde denne evnen til å få mennesker rundt seg til å føle seg spesielle, og å få dem til å føle at de kunne oppnå hva enn de ønsket, forteller Ashley, som la ut bilde av kjæresten på Instagram etter nyheten om hans død ble kjent, og skrev til:

- Han er en moderne Superman.

Friedenburg hadde vært i Himalaya flere ganger, senest i Mount Everest i april i fjor, da et skred tok med seg 16 personer. 33-årigen hadde også startet prosjektet Save The Ice, som han reiste rundt i verden med for dokumentere klimaforandringer. For andre er han også kjent som eks-kjæresten til One Tree Hill-skuespiller Sophia Bush.

Tirsdag opplyses det at alle fjellklatrerne som oppholdt seg i Camp 1 og Camp 2 på Mount Everest da jordskjelvet og snøskredene kom i helgen, nå er hentet ned fra fjellsidene.

LES også: Internett sørger over Google-sjefs død

Frykter 10.000 omkomne
Ashleys historie er ikke unik. Det sitter flere tusen kjærester, søsken og foreldre tilbake som har mistet noen de er glad i etter jordskjelvet.

16 år gamle Suresh begravde sin lillebror Umesh (13) mandag. På tradisjonelt hinduistisk vis blir de døde brent, så også kroppen til den unge gutten. Pakket inn i et oransj klede og lagt på tømmerstokker ved elven Bagmati i Katmandu, der en prest fra Pashupatinath-tempelet utførte seremonien.

Scenen har vært urovekkende ofte å se de siste dagene - så langt er over 4300 mennesker bekreftet omkommet – myndighetene frykter at så mange som 10.000 er døde.

LES mer: Frykter 10.000 har omkommet i jordskjelvet
OG her: UD mangler fortsatt kontakt med fem norske i Nepal

Foto: Manish Swarup (Scanpix)

Men hjelpearbeidet går tregt grunnet vanskelige forhold – det mangler infrastruktur, mange av landsbyene som er rammet ligger svært avsides til og Nepal er fattig og har ikke stående ressurser som katastrofe-team og nødvendige hjelpemidler som medisiner, tepper og telt.

- Vi var ikke forberedt på en katastrofe på denne størrelsen. Vi har ikke nok ressurser, og vi vil trenge mer tid på å nå ut til alle, sier landets innenriksminister Bamdev Gautam, somsammeligner katastrofeområdet med en krigssone.

Foto: Bernat Armangue (Scanpix)
Foto: Adnan Abidi (Scanpix)

- Noe av det verste
Flere land har sendt hjelp, og blant annet India er allerede fremme med lete- og redningsteam. De går gjennom ruinene i håp om å finne overlevende. Samtidig opererer leger og sykeshusstaber på provisoriske sykehus. Ifølge FN er 8 millioner nepalere berørt av skjelvet, 1 million av dem er barn.

LES mer: - Kan koste 5 milliarder å bygge opp Nepal

Stort årshoroskop: Slik blir 2024!
Pluss ikon
Stort årshoroskop: Slik blir 2024!

Det akutte hjelpebehovet er stort – men det er også nødvendig med store ressurser for å unngå påfølgende sykdommer grunnet blant annet forurenset vann og mat-mangel. De mange tusen skadde har også behov for oppfølging, mens tusenvis av hjem er ødelagt eller farlige å gå inn i.

- De trenger flere ressurser, de trenger mer personell med en gang, og det er forventet langt flere pasienter etter hvert som redningsoperasjonen fortsetter. De klarer så vidt å ta det unna nå, sier CNN reporter og kirurg, Sanjay Gupta. Han er i Nepal for å rapportere, men ble spurt om å hjelpe til å operere i det han kom frem.

- Jeg har sett mye rundt om i verden, og dette er noe av det verste jeg har sett, sier Gupta.

Foto: Wally Santana (Scanpix)

Får ikke landet
Tirsdag rapporteres det at kapasiteten på flyplassen i Katmandu er sprengt, og flere hjelpe-fly må vende om.

Tribhuvan internasjonale flyplass var delvis stengt søndag på grunn av etterskjelv, men mandag åpnet den for kommersielle flyginger. Flyplassen kan bare ta hånd om åtte fly av gangen og kombinasjonen av vanlige passasjerfly og fly som skal levere humanitær hjelp og redningsarbeidere, har sprengt kapasiteten.

Foto: Navesh Chitrakar (Scanpix)
Foto: (Scanpix)