Fredrik vil lage den perfekte croissant

«Hele Norge baker» er tilbake på TV3.

TREDJE SESONG: Fredrik Solbakk Andersen er en av deltakerne i Hele Norge baker.
TREDJE SESONG: Fredrik Solbakk Andersen er en av deltakerne i Hele Norge baker. Foto: (TV3)
Først publisert

(SIDE2): Tirsdag starter en ny sesong av «Hele Norge baker» på TV3. En av deltakerne er 18 år gamle Fredrik Solbakk Andersen fra Asker.

Vil lære mer

Andersen har alltid likt å lage mat, men begynte for alvor etter å ha hatt Mat og helse i 6. klasse. Han har også startet sin egen blogg, Letsbake.no, og han baker ukentlig.

- Jeg meldte meg på «Hele Norge baker» fordi jeg hadde lyst til å lære mer, og det virket som en morsom utfordring. I tillegg ville jeg finne ut  om jeg egentlig var flink til å bake, og synes derfor det hadde vært gøy å få tilbakemeldinger fra Norges flinkeste konditorer, sier han til Side2.

Foto: (TV3)

Han forteller at han liker å teste nye smakskombinasjoner og å bygge opp kaker basert på forskjellige komponenter.

- For å kunne legge ut nye oppskrifter på bloggen hele tiden, måtte jeg også finne på nye kaker å bake. Det at jeg prøvde så mange forskjellige oppskrifter trigget interessen min enda mer, siden jeg så hvor mange smakskombinasjoner som fantes, sier han.

- Nå skal det sies at jeg er over middels glad i sjokolade

Han er ikke i tvil om hva han liker best å bake.

- Nå skal det sies at jeg er over middels glad i sjokolade, så i grunn alt med sjokolade syntes jeg er utrolig gøy å holde på med. Det kan være alt fra konfekt til brownies, moussekaker eller sjokoladecookies, sier han, men forteller at han også elsker gjærbakst.

Stressende deltakelse i Hele Norge baker.
Stressende deltakelse i Hele Norge baker. Foto: (TV3)

- Likevel syntes jeg det for tiden er utrolig morsomt å bake croissanter og å holde på med wienerdeig. Siden mai 2015 har jeg hatt noe jeg har kalt «prosjekt croissant», hvor jeg har satt meg som mål å lage en perfekt croissant, som er like god som den man får kjøpt på de fineste bakeriene, sier han.

Og målet nærmer seg:

- For en måned siden knakk jeg delvis koden, og fikk til et veldig bra croissant. Etter det har jeg bakt utrolig mye croissanter, sier han.

Screen9na04

I dag baker Andersen mye brød.
I dag baker Andersen mye brød. Foto: (Fredrik Solbakk Andersen)

Mislykket sukkerbrød

Selv om Andersen er flinkere til å bake enn mange andre 18-åringer, har han også feilet.

- Det har vært mange bolledeiger som ikke har hevet i det hele tatt, skilte mousser og kremer, tørre kakebunner og kompakte brød, sier han.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Men når han gjør feil, blir han bestemt på å få det til - uansett hvor lenge han må prøve.

- For to år siden slet jeg veldig med å lage brød, de ble kompakte og tørre. Jeg leste mye om hva som var viktig når man bakte brød, og etter å ha bakt brød 2-5 ganger i uken hver uke i to år, er det nå det jeg føler meg sikrest på, forteller han.

Han kan også huske et sukkerbrød som ikke ble helt som planlagt.

- Jeg skulle lage sukkerbrød en gang, og det kollapset totalt i midten og så ut som en stor grop, sier han.

«Hele Norge baker» går på TV3 tirsdager klokken 20.30.

En av Andersens favorittkaker, med hans tre faovirtter: Brownie, sjokolademousse og ganache. - Det er en melkesjokolademoussekake på en browniebunn. I moussen er det salte peanøtter, og kaken er toppet med ganache. Rett og slett en kaker alle sjokoladeelskere ville dødd for, sier han.
En av Andersens favorittkaker, med hans tre faovirtter: Brownie, sjokolademousse og ganache. - Det er en melkesjokolademoussekake på en browniebunn. I moussen er det salte peanøtter, og kaken er toppet med ganache. Rett og slett en kaker alle sjokoladeelskere ville dødd for, sier han. Foto: (Fredrik Solbakk Andersen)