Fra i dag er det utrygt å piratkopiere i Norge

Den nye piratloven er endelig vedtatt.

Foto: Thinksstock Photos
Først publisert

I april i år sa et stort flertall på Stortinget ja til flere kontroversielle endringer i åndsverkloven. En uke senere behandlet Stortinget saken for andre gang, og som forventet ble resultatet det samme – og lovendringene ble vedtatt, skriver Hardware.

Allerede fra 1. juli trer loven i kraft. Aftenposten melder imidlertid at siden IP-adresser må slettes etter 21 dager, kan alt fra og med i dag falle inn under den nye loven. Dermed kan private aktører nå loggføre IP-adressene til mistenkte pirater og kreve identiteten til abonnentene bak adressene utlevert – hvis de har sendt melding til Datatilsynet.

Les også: Bakgrunn: Slik skal norske nettpirater tas

«Alle» kan følge med

Frem til den nye loven kom på banen har det vært mulig for rettighetshavere å overvåke Internett for å følge med på hvem som piratkopierer. For å kunne gjøre dette har de dog vært nødt til å skaffe seg konsesjon fra Datatilsynet.

Med den nye loven gjelder det imidlertid andre regler, og det eneste som trengs er å sende en melding til Datatilsynet om at man har tenkt å drive overvåkning. Datatilsynet kan deretter gå inn for å se til at ting går riktig for seg.

Det er heller ikke nødvendig å selv være rettighetshaver for å samle inn IP-adressene. Også andre, som arbeider på vegne av rettighetshaverne, vil ha anledning til å samle opp adresser på rettighetshavernes vegne.

Les også: Så lett kan du bli tatt for piratkopiering

Opphever taushetsplikten

Når man har samlet inn IP-adressene som kan kobles til piratvirksomhet, som for eksempel å laste opp en enkelt film, skal disse tas til rettsvesenet, for å be om å få utlevert identiteten til abonnenten bak.

Først skal Post- og Teletilsynet bes om å gå med på at Internettleverandøren kan løses fra sin taushetsplikt om disse private opplysningene. Dette kan tilsynet etter loven kun nekte å gå med på hvis «staten eller allmenne interesser» kan ta skade av det, eller om det kan «virke urimelig overfor den som har krav på hemmelighold».

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

En domstol vil så kunne pålegge Internettleverandøren å utlevere personopplysningene som er knyttet til adressene det gjelder. Deretter har rettighetshaverne, eller deres representanter, normalt en måned på seg til å samle bevis mot personene det gjelder.

Når en måned har gått, skal nemlig Internettleverandøren gi beskjed til abonnenten at de har måttet utlevere dennes identitet. Denne ventetiden er pålagt for å sikre at ikke pirater kvitter seg med bevis før for eksempel politiet kommer på døra.

Les også: Dette synes partiene om piratloven

Sperrer for piratnettsteder

I tillegg til å utlevere personopplysninger til mistenkte pirater, kan nå omstolene tvinge Internettleverandører å «hindre eller vanskeliggjøre tilgang» til nettsteder som sprer opphavsrettslig beskyttet materiale i stort omfang.

Betingelsene for dette er at det er åpenbart at opphavsretten blir krenket, og at ulempene et slikt pålegg gir blir oppveid av hensynet til åndsverksloven. I tillegg skal det først vurderes alternative og mindre inngripende tiltak. Det skal også tas hensyn til både informasjons- og ytringsfriheten.

Dersom retten bestemmer at et nettsted skal sperres, skal også de som står bak nettstedet få anledning til å uttale seg. Dette gjelder altså ikke for personer som kan få utlevert sin identitet hvis IP-adressen er registrert for å drive med pirataktiviteter.

Denne saken ble levert av Hardware.no. Les også: