Utstyrsguide

Forskjellige kroker

Det er viktig å ha et utvalg av kroker av ulike typer og størrelser om en skal kunne fiske variert og med ulike teknikker, etter forskjellige arter og størrelser fisk.

Pluss ikon
ORIGINAL: Krokene har utviklet seg en del siden denne kroken.
ORIGINAL: Krokene har utviklet seg en del siden denne kroken.
Sist oppdatert

Her kommer litt informasjon om noen av de mest aktuelle krokene for nordisk havfiske.

LES MER:

ALT DU TRENGER Å VITE OM KROKEN

SÅNN LAGES KROKEN

KROKER VERDEN OVER

Beak-krok

Dette er førstevalget for mange. Beak-kroken er en agnkrok med kort legg som gir et fungerende, bredt krokgap. Kroken er vridd (reversed) 20 grader. Dette, kombinert med at spissen er svakt innoverbøyd (Beak = ørnenebb), gjør at kroken huker lett tak og er vanskelig å spytte ut igjen for fisken.

Størrelsen på agnet skal også tilpasses kroken. Hvis man fyller krokbøyen helt med agn, er det ikke plass for krokspissen til å trenge helt inn.

Noen Beak-kroker har også et oppadbøyd krokøye. Dette er ideelt når man vil gjøre seg litt ekstra fore og binde en styrende knute på kroken (snelled). Kanskje er den enkleste varianten å føre lina ned gjennom øyet, lage en loop, legge lina sju–åtte ganger opp over kroken, og avslutte gjennom loopen. Du unngår nå at kroken kan vri seg på knuten, og har alltid optimal penetrasjon.

Skal du være riktig detaljfokusert, kan du ta med at den innadbøyde spissen også er ideell for å få krokspissen til å peke oppover langs snøret når du gir tilslag.

O’Shaughnessy

OShaughnessy
OShaughnessy

Dette er en av verdens mest brukte allroundkroker til sportsfiske i saltvann. Mustads krok med nummer 34007 er laget av rustfritt stål. Den har relativt lang kroklegg, og er rett (altså ikke Offset). Kroken er god å bruke til agnfiske etter de fleste av våre fiskearter.

34007 er også den mest brukte saltvannsfluekroken. Mens størrelser som #2–#8 brukes til Bonefish, brukes #1/0 til Tarpon og #10/0 til store fluer ved trolling. Den største er også populær til kveitefiske.

O’Shaughnessy har sitt navn fra familien i Skottland, som utviklet denne kroken, lenge før Mustad industrialiserte produksjonen. Bøyfasongen på kroken klassifiseres gjerne etter «krokfamilier», etter person eller byen hvor kroken opprinnelig var kjent fra.

Andre eksempler er Limerick, Aberdeen og Kirby. Disse betegnelsene ble beholdt for å beskrive de unike og karakteristiske fasongene og egenskapene til disse krokene. Samtidig ble en del av de dyktige angelmakerne fra Storbritannia engasjert i krokproduksjonen på Gjøvik i Norge, da deres kompetanse var unik i verdenssammenheng. Følgelig har krokterminologi alltid vært basert på engelsk språk.

Chinu

Mens mange kroktyper utviklet i de senere tiår er inspirert av impulser og krav fra England og USA, er Chinu den mest utbredte kroken med røtter fra Japan og Kina. Den har en jevnt buet fasong og en lett innadbøyd front. Kroken er definitivt en agnkrok, selv om enkelte også bruker den til fluebinding. Chinu er sterk og trygg.

Assist hooks

Dette er krokene som i første omgang gir deg en ekstra sjanse. I øverste splittring på pilken, eventuelt i en helstøpt tilleggsring, monteres denne kroken med flettet line. Tar fisken midt på pilken eller i toppen, gjør denne kroken susen. Fisker du på uren bunn hvor det er lett å sitte fast, er det ypperlig å ta av treblekroken og kun fiske med en eller to assist-kroker i toppen. Lange, slanke pilker går lynende hurtig rett ned til bunnen med disse montert. Ved relativt rask innsveiving med stadige pilkebevegelser (speed jigging) retter du deg i stor grad mot hurtigsvømmende jegere som sei og lyr.

Prøv også gjerne å agne assist-krok ved fiske langs bunnen. En enkeltkrok holder faktisk også enda bedre på fisken enn en treblekrok.

Sirkelkrok

Størrelser på fiskekroker kunne vært et kapittel for seg selv. Man skal imidlertid være oppmerksom på at det ble iverksatt en endring av størrelser på sirkelkroker, spesielt på begynnelsen av 2000-tallet. Mens de gode, gamle krokene for yrkesfiske er uforandret i Mustad-katalogen, har sirkelkrokene til sportsfiske fått en nummerering som er fire størrelser mindre. Med dette harmonerer nå størrelsen på sirkelkroker perfekt med andre sportsfiskekroker designet etter moderne prinsipper.

Hvordan man definerer sirkelkroker, har imidlertid vært rimelig diffust. Innenfor både Mustads og andre produsenters varianter, finner vi at proporsjoner og mål er forvrengt fra størrelse til størrelse, og fra én tykkelsesvariant til neste. Bildet viser definisjonen på sirkelkrok slik undertegnede presenterte den for bransjen under The International Circle Hook Symposium i Miami 2011. Den er anerkjent som den gjeldende tekniske beskrivelsen for en «ekte» sirkelkrok.

Treblekrok

Ved fiske i sjøen er det viktig å ha sterke, gode kroker. Belastningen blir ofte stor når man driver inn kroken med en kraftig pilkebevegelse, og så får reaksjonen fra fisken. Man skal også alltid være forberedt på stor fisk. En treblekrok er vanligvis laget ved at en dobbeltkrok og en enkeltkrok «brases» sammen. Fisker man i saltvann, skal belegget være korrosjonsbestandig. Det finnes både blanke (duratin) og matte (dacromet/durasteel/dull/Steel nikkel) elektrolytiske belegg, samt lakkerte treblekrok.

Gummimark-krok

Dette er en spesialkrok som tidligere nesten utelukkende var å oppdrive i Norge. Denne Limerick-kroken er produsert med en skarp knekk på leggen, og lages og herdes med delvis åpent krokøye. Produsenten av gummimarken setter inn en svivel i øyet, lukker dette, og trær på og fester gummislangen. På grunn av den spesielle bøyfasongen får kroken en lokkende bevegelse i sjøen.

Billigprodukter har ofte lakk som flasser av i store flak når kroken belastes, og en spiss som bøyes straks man er borti noe, og som ruster etter noen timer i saltvann. Her bør du gjøre en kvalitetskontroll selv.

Jig-kroker

Mens «jig» kan oversettes med «pilk», snakker vi her gjerne om krok med en 90 (eventuelt 60, 45 eller 30) graders knekk på krok­leggen, vanligvis påstøpt en rund blykule.
De myke gummikroppene (Soft plastics) finnes i all verdens farger og fasonger.

Med en jig-krok er det viktigere enn noen gang at kroken har skarp spiss som holder seg skarp, siden disse alltid fiskes helt nede ved bunnen. Prøv ut selv hva spissen på dine jig-kroker tåler ved for eksempel å dra dem hardt mot undersiden av et bord. Det er også viktig at 90 graders-knekken ikke har for skarp bøyradius, slik at kroken ikke knekker ved ekstrem ­belastning.

Signature fluekrok

Undertegnede hadde for en del år siden æren av å utvikle det helt nye fluekrok-konseptet til verdens største krokfabrikk. Produktene tilbyr ny spissteknologi, en lang rekke nye varianter kroker som til sammen skulle dekke totalbredden av det en fluebinder søker, nytt pakningskonsept og ny betegnelse. Det siste vil si at betegnelsen/nummeret på kroken beskriver krokens lengde, tykkelse, fasong og overflatebelegg, som for eksempel S71S-SS, som er en O’Shaugnessy 2X sterk, en 1X lang krok med straight øye og StainlessSteel-utførelse.

Dette eksempelet er den moderne nålespiss (UltraPoint) fluekrokvarianten av O’Shaughnessy-kroken 34007 for saltvannsfiske. Forskjellen er at den er lynende skarp, har liten mothake for lett penetrering av fiskekjeften og et tett, lukket øye, for å unngå at bindetråden glir inn her. Signature-serien tilbyr kroker til alle typer saltvanns- og ferskvannsfiske. Det finnes masse flotte fluekroker fra en rekke produsenter, men tanken her var å tilby ett program som hadde «alt».

Spisser som beholder skarpheten, er særs viktig på saltvannsfluekroker, der man gjerne er tilbakeholden med å vrake en flue som har gjort jobben over tid.

Baitholder

Dette er en agnfiskekrok som har to mothaker på krokleggen. Disse vil holde agnet på plass når du fisker, og du unngår at det glir ned og eventuelt tetter krokgapet. Kroken har gjerne en Beak-spiss, og er offset for bedre kroking.

Enda bedre posisjonering av agnet kan du oppnå om du også bruker agnstrikk. I gode, gamle dager fantes det rød surretråd for reketakkel på markedet. Denne er nå vanskelig å finne, men bait elastic agnstrikk finnes i en rekke varianter. Den kan strekkes til mange ganger sin egen lengde, og er nærmest usynlig i vann.

Specimen-kroker

Specimen-fiske etter en rekke små arter er populært hos mange, og her velges gjerne tynne, sylskarpe små kroker for å utfordre småfisken. Knurr og bergnebb, samt mindre flyndrer er sjanseløse når en sylskarp, liten krok presenteres med et delikat agn. Husk imidlertid at om du bruker små, tynne kroker, kan de virke mer som en kniv om du forsøker å heve fisken rett ut av vannet. Bruk derfor håv!

Pain Solution

Sportsfiskere er stort sett meget forsiktige så de ikke stikker seg på de skarpe krokene, eller får dem i kroppen. Det særeste prosjektet undertegnede har vært med på, er å utvikle en mothakeløs krok for å kroke og heise opp sprell levende mennesker på oppdrag fra Pain Solution. Dette foregår på høyst frivillig basis.

Denne saken ble første gang publisert 30/08 2019, og sist oppdatert 27/08 2019.

Les også