Forbrukerombudet mener Tinder er for komplisert

Nå ønsker de at datingappen skal endre sine brukervilkår.

BRUKERVILKÅR: Hva godtar du egentlig når du melder deg inn på Tinder? Det er det ikke mange som vet - og nå vil Forbrukerombudet gjøre det enklere å forstå.
Publisert

(SIDE2): Tidligere i år klaget Forbrukerrådet inn Tinder til Forbrukerombudet, og nå har sistnevnte besluttet å ta opp saken. I et brev til Tinder ber de om at sjekkeappen gjør sine brukervilkår kortere og tydeligere.

- Tjenesten Tinder er (...) rettet mot norske forbrukere og markedsføringsloven kommer derfor til anvendelse, skriver de.

Les også: Mange klarer ikke å slutte med Tinder, selv ikke når de føler det ikke er bra for dem.

Vil gjøre det enklere for oss

Fungerende forbrukerombud Bente Øverli sier at andre land ofte har en annen rettstradisjon for å skrive slike kontrakter enn vi har i Norge.

- Dette henger igjen når produktene lanseres for norske forbrukere. Det vi ønsker er at det skal gjøres enklere for forbrukeren. Selskaper fra andre land må tilpasse seg tradisjonene i det nye landet, sier hun.

Og hun er ikke i tvil om at forbrukerne vil lese grundigere gjennom brukervilkårene hvis de gjøres enklere.

- Det vi ønsker er at kontrakten blir mer tilgjengelig eller at de løfter opp punktene som er særlig viktige for forbrukerne, for eksempel i en boks. Da er det lettere å ta stilling til vilkårene for forbrukeren. Og det er åpenbart at dette kan gjøres fra selskapenes side, sier hun.

Vi bør lese vilkårene

Mange velger i dag å trykke «godta» uten å ha lest et ord av de lange brukervilkårene. Men selv om vilkårene er kompliserte, anbefaler Øverli å lese gjennom dem.

Du bør sette seg inn i vilkårene når du registrerer deg på Tinder - men det er ikke lett.

- I utgangspunktet bør vi selvsagt lese vilkårene, akkurat som når det gjelder bank og forsikring. Men vi vet at det er mange kompliserte avtaler. Det er derfor det er viktig at vi som forbrukerorgan griper fatt i problemet og sørger for å sikre brukerne enklere og mer balanserte kontrakter, sier hun.

Les også: 99,988 prosent lyver på dette spørsmålet.

Nå håper hun at denne saken kan bidra til en standard for lignende selskaper.

- Det er også selskapene og appene tjent med, sier Øverli.

Vanskelig språk

Tinder har allerede endret sine vilkår etter at den første klagen ble sendt, men Forbrukerombudet ønsker enda tydeligere endringer.

En av tingene de reagerer på, er språket i brukervilkårene.

- Brukervilkårene er forfattet på engelsk og er skrevet med et juridisk komplisert språk, noe som gjør det svært vanskelig for forbrukeren å forstå avtalen, skriver de, og fortsetter:

- Det er viktig å sikre at alle forbrukere har en reell mulighet til å forstå brukervilkårene. Etter vår vurdering kan dette kun sikres, dersom brukervilkårene er skrevet på norsk når tjenesten henvender seg til norske forbrukere, skriver de.

20 sider langt

De påpeker også at brukervilkårene er altfor omfattende. Vilkårene er skrevet over 13 A4-sider, og i tillegg kommer det sju sider om personvern.

- Til sammen vil forbruker derfor måtte lese og sette seg inn i 20 A4-sider med et juridisk og komplisert språk, uavhengig av om språket er på engelsk, skriver de.

Klagen tar opp en rekke flere punkter, blant annet klarhet rundt aldersgrense, aksept av brukervilkårene, rett til brukergenerert innhold og endringsadgang.

De ber Tinder svare dem snarest, og senest innen 2. september.