- Føler jeg fikk et bra endelikt
Da en skuespiller måtte melde avbud, steppet Tommy Wirkola selv inn og fikk et blodig endelikt i sin egen hollywoodebut.
(SIDE2:) Selv ser Alta-regissøren det ut til å ha det fint, tross for at han kun har hatt 20 minutter på seg å dusje og hive i seg mat etter 24 timers flytur fra Australia da Side2 møter han. Anledningen er den norske premieren i dag, fredag 1. februar, på «Hansel & Gretel – Witch Hunters».
Sitt eget eventyr
Det er ikke bare en bragd at Tommy Wirkola fikk hollywoodkontrakt etter «Død snø», det er også ganske spesielt at han fikk gjennomslag for sin egen historie, en idé han hadde lekt med siden barnsbein og siden utviklet på filmskolen i Australia.
Hva om Hans og Grete ble voksne og ble nettopp heksejegere etter den ulykksalige opplevelsen med heksa i kakehuset?
Ikke godtatt
I 2007 mottok undertegnede en noe irritert e-post fra Wirkola. Da hadde han opplevd at «Kill Buljo» ikke ble ansett som seriøs nok til å bli med i Amanda-løpet det året. Begrunnelsen var blant annet at den var «raskt satt sammen» og så kjapt satt opp på kino at den ikke hadde kvalitet nok.
Men Tommy Wirkola anser ikke dagens hollywoodpremiere som noe «takk for sist», seks år etter.
- Jeg føler meg absolutt som en del av det norske filmmiljøet, men jeg har jo aldri bodd i Oslo og er sånn sett utenfor. Men jeg har god kontakt med mange skuespillere og produsenter, sier han.
Hollywood var heller ikke den store overgangen alle skal ha det til.
- Jeg følte studioet var med meg hele veien, jeg fikk lage den filmen jeg ville lage, sier Tommy Wirkola til Side2. Han fikk også, etter mild overtalelse, bemanne de ulike mindre rollene med norske skuespillere.
Norsk blod
Ingrid Bolsø Berdal og Bjørn Sundquist måtte gjennom en liten prosess, mens Jeppe Lauritzen Beck , Christian Rubeck, Vegar Hoel og Wirkolas nærmest faste partner, Stig Frode Henriksen, synes som de forskremte heksejegerne jaget ut i skogen når sheriff Peter Stormare finner det for godt.
Vi avslører ikke for mye når vi sier at de dessverre ikke blir behandlet alt for godt av heksene.
«Hansel & Gretel Witch Hunters» handler altså om de nå profesjonelle heksejegerne Hansel (Jeremy Renner) og Gretel (Gemma Arterton) som blir hyret inn av borgermesteren av Augsburg for å finne 11 barn som er blitt bortført av hekser.
- I og med at vi filmet i Europa, skulle det ikke så mye overtalelse til for å få bruke europeiske skuespillere i noen roller. Og jeg synes Bjørn Sundquist er av samme kaliber som Stellan Skarsgård, Peter Stormare og Mads Mikkelsen. Dessuten fikk han gjøre litt action, og det var jo en stund siden, sier Wirkola med et lite smil.
Dessuten var de norske skuespillerne i Berlin en god stund der filmen er spilt inn. «Kjekt å ha kompisene rundt seg», mener Wirkola. Selv Gemma Arterton har uttalt at «Hansel & Gretel» er et av de beste og triveligste filmsettene hun har jobbet på, og mye var takket Wirkola.
Er meg selv
- Det er hyggelig å høre. Jeg har bestandig vært meg selv, jeg er veldig rolig, vil at alle skal være venner. Vi lager jo film fordi vi synes det er artig. Føler man seg pressa eller sur, blir det sjelden bra. Det er viktig å holde det lett og løst, så får jeg være nervebunt inni meg, sier Wirkola.
Nerver var det kanskje da filmen ble sluppet, men tross en del dårlige kritikker fra amerikansk side, spilte filmen inn 20 millioner dollar, produksjonsbudsjettet, den første helgen. Det er både Wirkola og filmstudioet storfornøyd med. Dessuten har de stor tro på det internasjonale slippet. «Hans og Grete»-historien har ikke bare godt fotfeste i Europa, men også i Latin-Amerika og Asia, i noe andre versjoner.
- Den såkalte trackingen til studioene gjorde at man håpet på enda bedre tall, men fredagen ble ødelagt av en storm på Østkysten. Vi tok igjen det tapte søndagen, så det er bra, sier Wirkola.
Han kaller arbeidet med «Hansel & Gretel» for en god læringskurve, og ganske befriende.
- I Norge må du gjerne komme med 10 kreative og kanskje enklere løsninger når noe ikke fungerer, her hadde jeg folk og et studio som løste slike problemer, sier han.
Filmen har en såkalt R-rating i USA. Det betyr at den ikke er beregnet på det store tenåringspublikummet. Tross horror og ganske mye blodig gørr, sier Wirkola at han gjerne kunne tenkt seg enda mer av det siste.
- Men det kommer på DVDen, både mer humor og mer blod, lover han.
Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!
Denne saken ble første gang publisert 01/02 2013.