«Fingern» satte seg i bur

Jenny Skavlans ektemann setter seg ned mot urettferdige fengslinger.

- Dette er noe jeg gjerne bruker tiden min på, sier Thomas «Fingern» Gullestad. Han satt fredag morgen i en glasscelle i Karl Johans gate, for å sette søkelyset på mennesker som sitter i fengsel, for å ha gjort ting som er helt aksepterte i Norge.
Publisert

(EGERTORGET/SIDE2:) Det er snart to uker siden Thomas «Fingern» Gullestad ble en gift mann. Han og Jenny Skavlan sa ja til hverandre i DogA-bygget i Oslo 26.april. 

LES: - Jeg måtte felle en tåre

Men hvetebrødsdagene ser ut til og være over, og begge er nå travle på hver sin kant. Mens det nylig ble kjent av Jenny lanserer sin egen bikinikolleksjon, har Thomas blant annet valgt å engasjere seg for det han mener er en viktig sak. 

Denne uken har Amnesty International Norge satt opp det som skal forestille en fengselscelle midt på Egertorget i Oslos paradegate. Cellen har en glassvegg, slik at den som holdes i fangenskap er godt synlig.

- Virker som det er fleip

Budskapet er at det sitter tusenvis av mennesker slik verden over, fordi de har begått lovbrudd som virker absurde for oss her i Norge. Et lovbrudd kan være det å være homofil, eller gå med feil klær - for eksempel kan en kvinne bli straffet for å gå i bukser, eller et skjørt som ikke er langt nok.

- For oss her i Norge høres det ut som en fleip. Det er nesten sånn at man ikke klarer å relatere seg til det, sier Thomas Gullestad til Side2, etter at han har sluppet ut av fengselscellen.

Å ikke tro på Gud, kritisere myndighetene, eller ha sex utenfor ekteskapet er de tre andre lovbruddene som gir det Amnesty kaller «samvittighetsfanger».

- Men når man begynner å engasjere seg og lese om dette, så skjønner man hva som er virkeligheten mange steder. 

Han bruker gladelig tiden sin for å få denne saken fram i lyset. 

- Det er snakk om brudd på menneskerettighetene som er det aller mest grunnleggende man har som menneske, og det er helt grusomt. 

- Så jeg har lyst til å være med å vise at jeg bryr meg, at jeg ønsker at folk skal få hjelp. Jeg vet at Amnesty er flinke til å hjelpe, og de er flinke til å formidle sakene de jobber for. 

Dødsstraff for å være homofil

En samvittighetsfange sitter fengslet for handlinger mange av oss nordmenn gjør hver eneste dag, forteller generalsekretær i organisasjonen, John Peder Egenæs.

- Mange av dem sitter fengslet for det vi ikke bare ser på som rettigheter, men selvfølgeligheter. 

- Ting som er hundre prosent akseptert i Norge, som for eksempel homofili, kan i noen land kan føre til at du blir dømt til døden, påpeker han.

Han mener oppmerksomhet om disse fengslingene må til for å endre situasjonen.

- Vi vet jo om noen tusen i Amnesty, men det er helt sikert mange fler. Hvis myndighetenene klarer å holde disse menneskene hemmelige, så blir det ikke bråk.

- Derfor er det viktig at folk for vite om dem. Det kan i beste tilfellene bidra til at de blir løslatt. Men det kan i hvertfall bidra til at de får bedre behandling. At myndighetene passer på at de ihvertfall ikke dør i fengsel. Og at de slipper ut igjen på et eller annet tidspunkt, sier Egenæs.

Parallelt med fengselscelle-aksjonen har Amnesty satt i gang en underskriftskampanje for journalisten Raif Badawi. Han grunnla nettsiden Saudi Arabian Liberals, noe som førte til at han ble dømt til syv års fengsel og 600 piskeslag, for å ha «undergravet sikkerheten i Saudi-Arabia». Amnesty mener imidlertid Badawi kun benyttet seg av ytringsfriheten. Han er derfor et godt eksempel på en samvittighetsfange. 

- Det å bli fengslet for å kritisere myndighetene, eller ikke tro på gud, det er helt forferdelig. Å sette noen i fengsel for noe sånt, det er helt merkelig, og rett og slett veldig bakstrebersk, sier Thomas Gullestad.